Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

wyjazd do japonii jako nauczyciel angielskiego.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
heishiro

Post Wysłany: Sob Lip 01, 2006 7:39 pm   Odpowiedz z cytatem
uszanowanie,
jestem nowy, wiec uklony nisko dla wszystkich.
Witamy, a tak na dobry początek radze zacząć od korzystania z wielkich liter na początku zdania, a i znaków interpunkcyjnych właściwie użytych nigdy za dużo... :wink
planuje z dziewczyna roczna eskapade do japonii ok. pazdziernika,
chcemy zrobic mala przerwe przed studiami magisterskimi i mamy pare
pytan dotyczacych zalogowania sie w tokio na legalnych warunkach.

slyszalem ze prace mozna zalatwic juz w polsce kontaktujac sie wczesniej z odpowiednimi firmami z japonii
->wtedy firma moze zalatwic wize pracownicza oraz lokum,czy tak>? slyszalem tez ze niektore szkoly pokrywaja koszta przelotu.
->rozumiem,ze bez wizy bedzie trudno wysiasc z samolotu w japonii, ewentualnie w gre wchodzi wycieczka do korei po taka wize...
->bylbym wdzieczny gdyby ktorys z gaijin'ow udzielil mi podstawowych wskazowek od ktorej strony sie za to zabrac
*interesuja mnie rowniez wszelkie informacje dotyczace przetrwania, czy jest szansa znalezienia innych dodatkowych prac-roznoszenie ulotek, cokolwiek.

pozdrawiam serdecznie.
h*
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dash

Post Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:46 am   Odpowiedz z cytatem
Witam zatem i ja.
Jednoczesnie przepraszam za brak polskich znakoow oraz wszelkie przeoczone literoowki.
To takie spaczenie zawodowe.
Mam jednak nadzieje, ze wszystko da sie odczytac bez wiekszych problemoow.

Prace nawet nalezy zalatwic przed wyjazdem. Chyba, ze sie ma ochote biegac za nia na miejscu, w ciaglym stresie. Pazdziernik nie jest chyba idealny na szukanie pracy. Najlepiej przed poczatkiem kwietnia i przed koncem sierpnia z tego co mi wiadomo. Innymi slowy proponuje zaczac zalatwiac juz teraz, bo czesto ustalanie umowy i innych detali trwa dosc dlugo.

Firma nie zalatwi wizy pracowniczej ale z drugiej strony bez pomocy firmy sie to raczej nie uda. Innymi slowy wize zalatwia sie osobiscie a firma powinna w przedtem przeslac/przefaxowac odpowiednie materialy.
Przez materialy nalezy rozumiec np. deklaracje, ze bedzie sie u nich zatrudnionym przez dany okres czasu - a tym samym, ze ma sie opiekuna (tzw. "sponsora"), ktoory bedzie w razie potrzeby pomagal w potrzebie, czy to w postaci finansowej, czy tez jako gwarantor przy podpisywaniu przerooznych umoow itp.
Zazwyczaj w przypadku wyjazdu do pracy taka osoba jest szef firmy.
"Sponsor" jest tez wymagany w przypadku wynajecia mieszkania oraz paru innych spraw.
Innym dokumentem jest tak zwane "eligibility statement". Ten dokument firma powinna uzyskac juz w Japonii z urzedu. Jest dosc pomocny przy szybszym zalatwianiu wizy. Z tego co wiem, mozna sie bez niego obyc.
Majac powyzsze materialy oraz inne wymagane dokumenty (paszport, zdjecia do wizy - musza byc na wprost a nie z profilu, aplikacje ...) mozna juz zaaplikowac o wize w ambasadzie Japonii w Warszawie.

Lokum firma powinna zapewnic. W przeciwnym razie bedzie na poczatku problem z zakwaterowaniem.
Mozna tez jakby co pomieszkac jakis czas w GuestHous'ie ale zazwyczaj komfort takiego mieszkania jest watpliwy a cena podobna do kawalerki w tych samych okolicach.
Po dotarciu proponuje poprosic kogos o to by porobil troche za przewodnika i doprowadzil do mieszkania, bo troche glupio jest sie zgubic pierwszego dnia

Jesli firma pokrywa koszty przelotu to swietnie. Najlepiej kupic od razu bilet powrotny bo zwykle wychodzi taniej a date powrotu mozna w wiekszosci przypadkoow przesunac przynajmniej raz bez dodatkowych oplat.
Czesto zdaza sie, ze koszty biletu sa zwracane po dotarciu, ale nalezy to ustalic przed wylotem.

Bez wizy mozna wyjsc z samolotu a nawet powinno sie udac opuscic lotnisko bez problemu ale w ramach tzw. wizy turystycznej, ktoora wbija sie juz na lotnisku i ktoora obowiazuja na 90 dni. W ramach tej wizy nie mozna jednak legalnie pracowac wiec sugeruje tego nie robic jesli praca jest celem wyjazdu.
Temat 1-dniowych wycieczek do Korei laczy sie z tym dosc bezposrednio, ale coby nie robic stresu sobie a klopotu innym Polakom, ktoorzy beda nawiedzac ten piekny kraj, sugeruje raz jeszcze aby zalatwic to formalnie w ramach wizy.
Jesli nie zdazy sie w kraju, mozna tez skladac podanie o wize pracownicza na miejscu. Ale to moze trwac okolo 1 miesiaca, nawet jesli ma sie wszystkie wymagane dokumenty oraz chetnego pracodawce.

Dodatkowe prace mozna naturalnie znalezc. Jest tylko jeden ale za to dosc spory problem.
Wiekszosc prac wymaga znajomosci jezyka japonskiego na poziomie conajmniej konwersacyjnym.
Przy nauczaniu angielskiego nie jest to co prawda wymagane ale tam z kolei nadal preferuja native speaker'oow.
Nie wiem jak jest konkretnie w przypadku roznoszenia ulotek ale obawiam sie, ze i tam japonski moze stanowic bariere nie do przeskoczenia.

O informacje na temat przetrwania lepiej podpytac bardziej szczegoolowo, bo to temat rzeka wiec nie piszac jednoczesnie przewodnika po Japonii ciezko na to pytanie odpowiedziec.

Zycze powodzenia w szukaniu pracy i zalatwianiu dokumentoow.

- Dash -
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1