Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Czy warto?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shinji

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 4:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Grunt to dobre podejscie i wiara w siebie !! Polakom pozostaje raczej nauka jezyka w Japoni ... chociaz zdolny grafik komputerowy znajdzie w Nihon prace bardzo latwo Trzymam za Cibie kciuki Niltinco !!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 4:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzięki Shinji .
Cytat:
Polakom pozostaje raczej nauka jezyka w Japoni ... chociaz zdolny grafik komputerowy znajdzie w Nihon prace bardzo latwo

Dlaczego w Japonii skoro u nas też jest taka możliwość . Co do pracy w Kraju Wschodzącego Jena to sprawę znalezienia pracy utrudnia podejście Japończyków do gaijin'ów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Shinji

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 4:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja bym chcial polaczyc pasje ze swoja przyszla praca ... najlepiej w KKW. Powazne firmy olewaja czy jestes gaijinem czy nie, jak jestes dobry w tym co robisz to kazdy bedzie chcial Cie zatrudnic. Nie wiem czy za bardzo slepo na to patrze, ale przynajmniej tak mi sie wydaje. Czy japonczyk nauczy polskiego albo angielskiego ?
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 4:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Czy japonczyk nauczy polskiego albo angielskiego ?

Na naukę polskiego nie ma zapotrzebowania, a co do angielskiego to Japończyk uczy ale raczej nie nauczy bo większość Japończyków słabo mówi po angielsku, ale i tak prawie każdy Japończyk woli nauczyciela angielskiego z kraju anglojęzycznego niż Polaka (który dla przeciętnego Japończyka) niewiadomo w jakim języku mówi.
Cytat:
Powazne firmy olewaja czy jestes gaijinem czy nie

I tu się mylisz bo z tego co słyszałam w jakiejkolwiek firmie obcokrajowcowi ciężko znaleźć dobrą pracę, a kobieta w firmie co najwyżej może zostać zapodajką kawy (czyt. sekretarką ).
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 5:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Według mnie warto ale oczywiście nie dla każdego.
Powodem ale rzadkim może być np. chęć porozumienia się z wieloma ludźmi na świecie (oczywiście w tym przypadku jeszcze inne języki trzeba znać).
Niltinco napisał:
Wiem te plany są trochę nierealne ale mam już nawet wspólnika, który wierzy, że to osiągniemy tak samo jak ja .

Moje mogą wydać się jeszcze bardziej nierealne ale "chcieć znaczy móc".
A dokładniej mam zamiar po technikum informatycznym (zawód programista) pójść na WAT lub Politechnikę na mechatronikę. Po tym zarzucić się do Japonii gdzie będę mógł się wykazać. To jest główny powód mojej nauki japońskiego. W Polsce są małe możliwości, ale o ojczystym kraju nie zapomne bo go najbardziej kocham mimo wielu wad.
Co do możliwości nauki to moim jedynym problemem jest kasa z którą krucho. A tak poza tym mieszkam w centrum Warszawy więc z dostępem do wiedzy problemu niema (chociaż więcej potrafię wycisnąć wiedzy z kompa niż z innych źródeł).

mottomo

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 6:42 pm   Odpowiedz z cytatem
hmm krzychos a nie jest tak że w japonii mają już tylu speców w tej dziedzinie że na zatrudnienie masz małe szanse?? tylko pytam bo odnosze takie wrażenie że u nich w dziedzinach inf-elektr nie ma raczej problemów z kadrą.
Powrót do góry
Shinji

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 6:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Co do pracujacych kobiet to sie zgodze, dlatego to mezczyzna utzrymuje cala rodzine ... kobieta sie maja dobrze (jak maja meza ). Co do tych firm to mialem takie wrazenie ... skoro one traktuja obcokrajowcow jako nabytek drugiej kategorito ciemno widze swoje zycie w KKW ....
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Czw Cze 01, 2006 9:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak, mottomo, mają wielu speców w tej dziedzinie. Temu też napisałem że moje plany mogą wydać się jeszcze bardziej nierealne niż plany Niltinco. Ale ja mam zamiar założyć własną firmę (w Polsce bo taniej) i w Japonii wbić sie w rynek. Będzie ciężko ale ja jestem strasznie uparty i jak sobie coś postanowię zawsze, za wszelką cenę, to zrobię. Na dodatek moja działalność ma praktycznie jak na razie możliwość przetrwania w Japonii ponieważ jak już pisałem będę studiował mechatronikę, czyli potocznie mówiąc robotykę (swoją drogą nie wiem dlaczego na studiach nazywają to tak trochę dziwnie). A na innowacyjne roboty główny popyt jest w Japonii. Więc mimo konkurencji spróbuje.

Niltinco

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 8:04 am   Odpowiedz z cytatem
Krzychos7 powodzenia w realizacji marzeń . Skoro zakładasz własna firmę i będziesz się starał wbić na rynek japoński to jest to realne, a przynajmniej bardziej niż jakbyś chciał pracować w Japonii.
Shinji ja w ogóle nie widzę mojego życia w Japonii bo mam większe ambicje niż zostanie zapodajką kawy dlatego wole już pozostać tutaj .
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 10:34 am   Odpowiedz z cytatem
To powodzenia krzychos! Jak ci się uda to napisz muszę odnotować ten niesamowity fakt. To fajnie że masz takie ambicje.
Powrót do góry
Shinji

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 11:20 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco jak masz zywiciela rodziny ktory zarobi ... to zycie w japoni raczej do milych nalezy, kobietom pracowac tam nie wypada ... Jednak jak jedziesz na wlasna reke, sama to pobyt raczej ciezki Cie czeka
Powrót do góry
Justyna

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 4:29 pm   Odpowiedz z cytatem
jasne że warto - wiesz jak potem fajnie w gronie znajomych (gdy oni się przechwalają jakimś angielskim, niemiieckim czy francuskim albo hiszpańskim) powiedzieć: a ja umię japoński - i im cos w tym języku na szpanować, normalnie szczęki opadają. :)
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 5:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Noo myślę ,ze język ten można wykorzystać ambitniej ale cóż może niektórym takie coś odpowiada.
Powrót do góry
Shinji

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 6:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja jakos nigdy nie myslalem w kategoriach "powiem cos po japonsku to bede fajny" jak zaczniesz ludziom narzucac ten jezyka to cie znienawidza ... eee moze za mocno powiedziane, ale zawsze beda na Ciebie patrzec z dystansem ... Najlepiej pogadac w gronie znajomych, ktorzy jezyk jako tako znaja ...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 8:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Justyna gratuluje ambitnego wykorzystania japońskiego . Jeśli tylko dlatego chcesz się go uczyć to zrezygnuj już teraz.
Shinji fakt, że jak się ma żywiciela rodziny to jest łatwiej ale:
1 Nie zamierzam wychodzić za Japończyka (gustuje w Polakach;)), a Gaijinowi ciężko będzie znaleźć tam na tyle dobrą pracę by utrzymać rodzinę.
2 Nie chce siedzieć na tyłku i patrzeć jak facet na mnie zarabia. Chce działać .
Powrót do góry
Justyna

Post Wysłany: Sro Cze 21, 2006 9:41 am   Odpowiedz z cytatem
hej! no nie dlatego powodu chcę i zaczynam się uczyć japońskiego. tylko taki przykład dałam (bo miałam taką sytuację że mnie francuskim zamęczano to się odwinęłam japońskim i przestano, uważając ten język za trudniejszy, nie wiem dlaczego). a chcę się uczyc bo mi się podoba ten język i mam jeszcze ambicje i determinację. pozdrawiam wszytskim zaczynających naukę tego języka - jest wyczepisty.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3