| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 12:48 pm |
|
|
|
| krzychos7 napisał: |
| Szufladkowanie nie jest takie złe, ponieważ niemożna uogólniać., |
Kapuje o co Ci chodzi, ale czy szufladkowanie nie jest też uogólnieniem? Zakładając, że każdy człowiek jest inny, a tak najczęściej się robi, każde stwierdzenie czegokolwiek o kimś innym będzie opierać się na uogólnieniu, bo przecież w danej kwestii najwięcej o sobie powinna wiedzieć osoba opisywana. Uogólnianie wcale nie jest złe. Tylko nie wolno na nim kończyć. Od ogółu do szczegółu... |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 2:06 pm |
|
|
|
| zgadzam się, chociaż to zacytowane zdanie wciąż jak dla mnie nie ma sensu. W końcu będziemy tak rozdrabniać, że dojdziemy do tego, że każdej osobie żyjącej i nieżyjącej przypiszemy oddzielną grupę i dopiero wtedy będzie można orzec, że nikt nic nie uogólnia. Z resztą posta jak najbardziej się zgadzam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 5:21 pm |
|
|
|
(jejj... zrobiła się poważna dyskusja)
fakt, nie urodził się jeszcze taki co by wszystkim dogodził, no i ludzi prawidłowo nakierować się nie da, wiadomo. a czasem to przekonywanie znajomych, że manga to nie jest objaw zdziecinnienia może doprowadzać do furii, przyznacie... |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Czw Maj 18, 2006 9:04 am |
|
|
|
| cóż zrobić.... |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 5:31 pm |
|
|
|
| Nie czuje się zobowiązany kogokolwiek uświadamiać. Przede wszystkim to ja się tym interesuje. Oczywiście, przekonuje ludzi do m&a, ale nie po to by nie myśleli o tym źle, ale żeby sami się tym zainteresowali, ale to głównie dotyczy najbliższych znajomych. Ludzie, którzy źle wypowiadają się na temat, o którym nie mają pojęcia sami w sobie są nie warci uwagi. Podejrzewam, że zmienienie podejścia takowej osoby z resztą nie byłoby możliwe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Nie Maj 21, 2006 1:33 pm |
|
|
|
| Miałem na myśli to ,żeby poprzez własną osobę pokazywać ,że można się interesować Japonią i być normalnym a nie biegać z transparentem "Japonia jest fajna"itp. Po prostu łamać stereotypy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 11:26 am |
|
|
|
A ja się zastanawiam czy wina za złe nastawienie środowiska nie leży po stronie osoby, która twierdzi, że wszyscy są negatywnie nastawieni do jej zainteresowań. Czy taka osoba musi wszystkim rozpowiadać czym się interesuje? Ja jakoś nigdy nie afiszowałam się ze swoimi zainteresowaniami, nie mówiłam, że uczę się japońskiego, a jak jakiś znajomy zapytał o moje hobby to odpowiadałam i zawsze ludzie podchodzili do tego na luzie bo nie narzucałam innym poglądów typu jaka to Japonia jest fajna i ty tez masz tak uważać. Jednak są pewnie osoby (nie twierdze, że na tym forum) które uważają, że są niezwykle oryginalne bo interesują się Japonią, czytają mangi i umieją sklecić proste zdanie po japońsku . Tłumaczą innym, że manga to nie historyjki dla dzieciaków (choć i takie (przeważnie?) bywają) i starają się innych na siłe przekonać do swoich poglądów. Takie osoby aż proszą się o negatywną reakcję na ich zainteresowania. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 11:51 am |
|
|
|
no tak
tyle, że ludzie którzy dlużej mnie znają, wiedzą, że są granice.
czasem zlośliwy komentarz z ust kogoś poznanego niedawno może porządnie zaboleć.
ale nikt nie mówil, że życie jest proste |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 12:53 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| czasem zlośliwy komentarz z ust kogoś poznanego niedawno może porządnie zaboleć. |
Raczej nie spotkałam się z żadnymi złośliwymi komentarzami dotyczącymi mojego hobby (hmm ciekawe dlaczego? Czyżby tylko innym to się zdarzało?) ale gdyby nawet ktoś rzucił jakąś głupią uwagę to najzupełniej w świecie olałabym to. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 1:07 pm |
|
|
|
[quote="Niltinco"]
| Cytat: |
| gdyby nawet ktoś rzucił jakąś głupią uwagę to najzupełniej w świecie olałabym to. |
hmm, może tak wlaśnie trzeba... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 1:52 pm |
|
|
|
| Racja Niltinco, jesli ktos szpanuje, ze ma "jakies" pojecie o Japoni etc to nastawienie do takiego osobnika napewno jest negatywne .... Jak sie komus cos narzuca to tak jest .... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|