| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 7:39 pm |
|
|
|
http://www.strazprzyboczna.konnichiwa.pl/
Trochę materiałów można znaleść na tej stronie. Jeśli chodzi o bardziej szczegółowe informacje odsyłam do literatury fachowej dostępnej w internecie czy też stron specjalistycznych zajmujacych się historią wojskowości. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 10:17 pm |
|
|
|
Właśnie chodziło mi o takie fachowe strony, na której wiadomo, że *coś* jest... bo wpisywanie w przeglądarce "katana", "naginata" itp. wyświetla mnóstwo śmiecia, a mało co naprawdę wartego zainteresowania.
I jeszcze jedno, byłoby w ogóle świetnie, gdyby była tam jakaś biblografia itp. żeby informacje na tej stronie można było uznać jako bardziej rzetelne, a nie wyssane z palca. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 10:24 pm |
|
|
|
Myślę, że zbroje japońskie z XV-XVI wieku można porównać do zbroi lamelkowych używanych na Rusi w XII-XIV wieku (małe elementy skóry łączone rzemieniem lub paskami materiału albo małe łuski metalowe na podbitce ze skóry).
Różnice wynikają głównie z zastosowania - w Japonii kawaleria nigdy nie stała sie dominującą formacją, więc zbroja musiała byc bardziej przystosowana do szermierczego stylu walki i częstego zasuwania "z buta".
Przede wszystkim rzuca się w oczy dość słaba osłona kończyn (szczególnie nóg)
więcej:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=5783 _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
ling_chou

|
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 5:35 pm |
|
|
|
| trzeba też w spomnieć o ważnej rzeczy - słabym opancerzeniu (hyhy) nadgarstków - by wojownik mógł operować bronią na odpowiednim.. "poziomie" |
|
| Powrót do góry |
|
|