| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
slawek15

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 6:29 pm |
|
|
|
| Niltinco napisał: |
W czasach gdy zarówno na UJ, UAMie i UW był system 5 - letni godzin z japońskiego rocznie było tyle samo, a różnice dotyczyły wyłącznie zajęć związanych z kulturą japońską oraz tych zupełnie dodatkowych.
|
Oj tu bym polemizował. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale wiem, że nawet wtedy różnice były.
Obecnie na UAMie, jak napisałaś, ilość godzin w nowym systemie jest taka sama, jak poprzednio i nie sądzę, aby się zmieniła. Pewności nie ma, ale są podstawy do tego, by tak uważać
| Cytat: |
| Tak czy siak obecnie bez wyjazdu na stypendium do Japonii ani przeciętny student z UJ, ani z UAMu nie będzie dobrym japonistą bo do tego potrzeba obycia z językiem. |
Nie no bez przesady
Znam wielu ludzi, którzy na stypendium nie byli, a są świetni w tym, co robią. Poza tym na stypendium nie każdy jedzie, ale do Japonii prędzej czy później i tak każdy się udaje.
Stypendium wiele daje, ale praca w roli tłumacza, nawet w Polsce, też potrafi poziomy zniwelować. |
|
| Powrót do góry |
|
|
paujuu

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 6:56 pm |
|
|
|
| Kasieq napisał: |
| Nie orientujecie się może gdzie jest więcej chętnych? |
Nie jestem pewien czy dotyczy to tego roku czy zeszłego, ale tu: http://kierunki.info/inde...;Itemid=32 jest napisane ze na UAM 15/miejsce a na UW 23/miejsce, o Krakowie jak zwykle nic nie wiadomo |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 8:11 pm |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
| Oj tu bym polemizował. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale wiem, że nawet wtedy różnice były. |
A ja właśnie pamiętam, że był taki czas gdy ilość godzin była równa, a potem zaczęły się dysproporcje. Niestety już na komputerze nie mam tych tabel z danymi.
| slawek15 napisał: |
Nie no bez przesady
Znam wielu ludzi, którzy na stypendium nie byli, a są świetni w tym, co robią. Poza tym na stypendium nie każdy jedzie, ale do Japonii prędzej czy później i tak każdy się udaje. Stypendium wiele daje, ale praca w roli tłumacza, nawet w Polsce, też potrafi poziomy zniwelować. |
Pod hasłem "stypendium" miałam na myśli ogólnie wyjazd do Japonii ;P. Być może są osoby, które bez wyjazdu świetnie sobie radzą z japońskim, ale wolałabym tego nie sprawdzać na własnej skórze . Uważam po prostu, że wyjazd jest potrzebny aby osłuchać się z taką codzienną, uliczną japońszczyzną. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 9:41 pm |
|
|
|
Jak uczelnia, której skrót pojawia się w zdaniu "Ułam mi chleba Sławciu" może bić jakąkolwiek inną na głowę? Hęęęęęęęęę!?
Kudosy dla Niltinco za próbę utryzmania obiektywności w temacie z nazwa uczelni (a fe!) w temacie (piszę poprawnie po polskiemu), ale to już bez szyderstwa |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 8:30 am |
|
|
|
| nie cały, są tam podobno osoby które się doczołgują |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 12:26 pm |
|
|
|
| sqpek napisał: |
Jak uczelnia, której skrót pojawia się w zdaniu "Ułam mi chleba Sławciu" może bić jakąkolwiek inną na głowę? Hęęęęęęęęę!?
|
| Cytat: |
"Keii"]slawek: Problem w tym, że nie ilość godzin wcale aż do takiego stopnia nie implikuje określonej ilości przerobionego materiału. Przykład - nasz rok (po wakacjach 3) na UJ jest jeśli chodzi o materiał pół roku za rokiem 4. I ogólnie idzie z materiałem najszybciej od bodaj 3 lat.
|
Mówię tylko i wyłącznie o japonistyce na obu uczelniach.
Nie chodzi mi tylko o ilość przerobionego materiału, ale ogólny poziom komunikacji, którego różnice widać, a raczej słychać było wyraźnie chociażby podczas konferencji japonistycznej w zesżłym roku, co podkreślają także wykładowcy, którzy mają swoje spotkanie co roku po benronie w W-wie, na którym obgadują swoich studentów
Nie zrozumcie mnie źle - nie mam zamiaru robić jakichś statystyk, która uczelnia lepsza, lub która japonistyka dominuje. Jednak chcąc mieć jakąś opinię trzeba ją oprzeć o jakieś dane lub spostrzeżenia. Moje są takie, a nie inne i przykro mi, jeśli ktoś czuje się tym urażony, ale to tylko moje zdanie i nie trzeba się wcale z nim zgadzać.
Ale chyba nie warto już o tym pisać, bo to nie ten temat, więc jakby co, to PM :-)
Sorry za Offtopic |
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Wto Lip 15, 2008 7:34 pm |
|
|
|
| PM! |
|
| Powrót do góry |
|
|
paujuu

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 11:01 am |
|
|
|
| Keii napisał: |
| 14,94 osoby na miejsce, jeśli komuś się nie chce wchodzić na link. |
To akurat widzialem, chodzilo mi o 2007 czy przede wszystkim 2008. Jak wiadomo z kazdym rokiem liczba chetnych rosla, ciekaw bylem jak to teraz wyglada. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Imperfspirit

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 1:21 pm |
|
|
|
| Z tego co pamiętam z listy wywieszonych w IFO, to na japonistykę było chyba ze 300 osób...Chociaż mogę się mylić |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 8:01 pm |
|
|
|
| Na UJ biorą pod uwagę zaradność kandydatów i umiejętność szukania za pomocą google. Jeśli to jednak za trudne zadanie to oto link: https://www.erk.uj.edu.pl...153ce1cca7 . |
|
| Powrót do góry |
|
|
kouta

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Nessee

|
Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 6:03 pm |
|
|
|
| Dostać się z polskim podst. jest nie tyle trudno, co niemożliwe, biorąc pod uwagę wymagania rekrutacyjne. Punkty z podst. nie przeliczają się na rozszerzenie- jedynie odwrotnie. A na certyfikaty rzeczywiście nikt nie patrzy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|