Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka UJ

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slawek15

Post Wysłany: Sob Lip 12, 2008 6:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
W czasach gdy zarówno na UJ, UAMie i UW był system 5 - letni godzin z japońskiego rocznie było tyle samo, a różnice dotyczyły wyłącznie zajęć związanych z kulturą japońską oraz tych zupełnie dodatkowych.

Oj tu bym polemizował. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale wiem, że nawet wtedy różnice były.
Obecnie na UAMie, jak napisałaś, ilość godzin w nowym systemie jest taka sama, jak poprzednio i nie sądzę, aby się zmieniła. Pewności nie ma, ale są podstawy do tego, by tak uważać

Cytat:
Tak czy siak obecnie bez wyjazdu na stypendium do Japonii ani przeciętny student z UJ, ani z UAMu nie będzie dobrym japonistą bo do tego potrzeba obycia z językiem.

Nie no bez przesady
Znam wielu ludzi, którzy na stypendium nie byli, a są świetni w tym, co robią. Poza tym na stypendium nie każdy jedzie, ale do Japonii prędzej czy później i tak każdy się udaje.
Stypendium wiele daje, ale praca w roli tłumacza, nawet w Polsce, też potrafi poziomy zniwelować.

paujuu

Post Wysłany: Sob Lip 12, 2008 6:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Kasieq napisał:
Nie orientujecie się może gdzie jest więcej chętnych?

Nie jestem pewien czy dotyczy to tego roku czy zeszłego, ale tu: http://kierunki.info/inde...;Itemid=32 jest napisane ze na UAM 15/miejsce a na UW 23/miejsce, o Krakowie jak zwykle nic nie wiadomo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 12, 2008 8:11 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Oj tu bym polemizował. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale wiem, że nawet wtedy różnice były.

A ja właśnie pamiętam, że był taki czas gdy ilość godzin była równa, a potem zaczęły się dysproporcje. Niestety już na komputerze nie mam tych tabel z danymi.
slawek15 napisał:
Nie no bez przesady
Znam wielu ludzi, którzy na stypendium nie byli, a są świetni w tym, co robią. Poza tym na stypendium nie każdy jedzie, ale do Japonii prędzej czy później i tak każdy się udaje. Stypendium wiele daje, ale praca w roli tłumacza, nawet w Polsce, też potrafi poziomy zniwelować.

Pod hasłem "stypendium" miałam na myśli ogólnie wyjazd do Japonii ;P. Być może są osoby, które bez wyjazdu świetnie sobie radzą z japońskim, ale wolałabym tego nie sprawdzać na własnej skórze . Uważam po prostu, że wyjazd jest potrzebny aby osłuchać się z taką codzienną, uliczną japońszczyzną.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
sqpek

Post Wysłany: Sob Lip 12, 2008 9:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak uczelnia, której skrót pojawia się w zdaniu "Ułam mi chleba Sławciu" może bić jakąkolwiek inną na głowę? Hęęęęęęęęę!?

Kudosy dla Niltinco za próbę utryzmania obiektywności w temacie z nazwa uczelni (a fe!) w temacie (piszę poprawnie po polskiemu), ale to już bez szyderstwa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Keii

Post Wysłany: Nie Lip 13, 2008 8:18 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
o Krakowie jak zwykle nic nie wiadomo

Proszę, wystarczy po prostu umieć szukać -> Link. 14,94 osoby na miejsce, jeśli komuś się nie chce wchodzić na link.

slawek: Problem w tym, że nie ilość godzin wcale aż do takiego stopnia nie implikuje określonej ilości przerobionego materiału. Przykład - nasz rok (po wakacjach 3) na UJ jest jeśli chodzi o materiał pół roku za rokiem 4. I ogólnie idzie z materiałem najszybciej od bodaj 3 lat.

sqpek

Post Wysłany: Nie Lip 13, 2008 8:30 am   Odpowiedz z cytatem
nie cały, są tam podobno osoby które się doczołgują
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Nie Lip 13, 2008 12:26 pm   Odpowiedz z cytatem
sqpek napisał:
Jak uczelnia, której skrót pojawia się w zdaniu "Ułam mi chleba Sławciu" może bić jakąkolwiek inną na głowę? Hęęęęęęęęę!?

Cytat:
"Keii"]slawek: Problem w tym, że nie ilość godzin wcale aż do takiego stopnia nie implikuje określonej ilości przerobionego materiału. Przykład - nasz rok (po wakacjach 3) na UJ jest jeśli chodzi o materiał pół roku za rokiem 4. I ogólnie idzie z materiałem najszybciej od bodaj 3 lat.

Mówię tylko i wyłącznie o japonistyce na obu uczelniach.
Nie chodzi mi tylko o ilość przerobionego materiału, ale ogólny poziom komunikacji, którego różnice widać, a raczej słychać było wyraźnie chociażby podczas konferencji japonistycznej w zesżłym roku, co podkreślają także wykładowcy, którzy mają swoje spotkanie co roku po benronie w W-wie, na którym obgadują swoich studentów
Nie zrozumcie mnie źle - nie mam zamiaru robić jakichś statystyk, która uczelnia lepsza, lub która japonistyka dominuje. Jednak chcąc mieć jakąś opinię trzeba ją oprzeć o jakieś dane lub spostrzeżenia. Moje są takie, a nie inne i przykro mi, jeśli ktoś czuje się tym urażony, ale to tylko moje zdanie i nie trzeba się wcale z nim zgadzać.

Ale chyba nie warto już o tym pisać, bo to nie ten temat, więc jakby co, to PM :-)
Sorry za Offtopic

sqpek

Post Wysłany: Wto Lip 15, 2008 7:34 pm   Odpowiedz z cytatem
PM!
Powrót do góry
paujuu

Post Wysłany: Pią Lip 18, 2008 11:01 am   Odpowiedz z cytatem
Keii napisał:
14,94 osoby na miejsce, jeśli komuś się nie chce wchodzić na link.

To akurat widzialem, chodzilo mi o 2007 czy przede wszystkim 2008. Jak wiadomo z kazdym rokiem liczba chetnych rosla, ciekaw bylem jak to teraz wyglada.
Powrót do góry
Imperfspirit

Post Wysłany: Pią Lip 18, 2008 1:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tego co pamiętam z listy wywieszonych w IFO, to na japonistykę było chyba ze 300 osób...Chociaż mogę się mylić
Powrót do góry
Kaneko

Post Wysłany: Czw Sie 07, 2008 6:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Uum konbanwa:) Mam głupie pytanko: czy na UJ biorą pod uwagę świadectwo i czy trzeba zdawać maturę z polaka rozszerzoną? Bardzo bym chciała się dostać na japonistykę w przyszłym roku, ale z moimi ocenami, zwłaszcza z przedmiotów zawodowych, i poziomem nauczania w mojej szkole..."
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Sie 07, 2008 8:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Na UJ biorą pod uwagę zaradność kandydatów i umiejętność szukania za pomocą google. Jeśli to jednak za trudne zadanie to oto link: https://www.erk.uj.edu.pl...153ce1cca7 .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
kouta

Post Wysłany: Sro Sie 20, 2008 4:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja mam zamiar iść na japonistykę... Albo UJ albo UW. Ale to dopiero za dwa lata. Teraz akurat druga klasa LO to wezme się ostro za naukę, a w trzeciej klasie będę chodził na dodatkowe z polskiego ;P

Mam nadzieję, że za dwa lata zobaczę się z niektórymi osobami z tego forum

PS Składa ktoś z was za dwa lata papiery na japke w Warszawie lub Krakowie? Jak tak proszę o PM... warto wcześniej się poznać
Powrót do góry
Kaneko

Post Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 9:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzięki Niltinco, wiem, że to musi być lekko wkurzające odpowiadać na tego typu pytania, które często się powtarzają Ale chciałabym poznać Waszą opinię, bo niejednokrotnie przekonałam się że to co pisze na papierze nieraz mija się z rzeczywistością:) Z tego co słyszałam, są bardzo niewielkie szanse dostać się polskim podst. na maturze. Czy to prawda? Czy dodatkowo liczą się tylko olimpady czy inne konkursy też wchodzą w grę? Czy posiadanie certyfikatu ułatwia czy utrudnia dostanie się na japonistykę?

Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 10:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Oczywiście, że prawda, mając podstawę za rozszerzenie możesz mieć mniej punktów. To chyba logiczne, prawda?
Liczą się o ile dobrze się orientuję tylko Olimpiady.
Na certyfikaty nikt nie patrzy.

Nessee

Post Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 6:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Dostać się z polskim podst. jest nie tyle trudno, co niemożliwe, biorąc pod uwagę wymagania rekrutacyjne. Punkty z podst. nie przeliczają się na rozszerzenie- jedynie odwrotnie. A na certyfikaty rzeczywiście nikt nie patrzy.
Powrót do góry
Kaneko

Post Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 5:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Czyli lepiej jest mieć minimum na rozsz. niż max. na podst=.= Eh, spróbuję na próbnej wziąść rozszerzenie i zobaczę na jakim jestem poziomie '
To po co są wogóle te certyfikaty, jak i tak nikt nie zwraca na nie uwagi=.=
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 5:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Zwracają na nie uwagę pracodawcy. Plus od CAE w górę nie trzeba chodzić na zajęcia z angielskiego i automatycznie ma się 5.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2