Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

karate... późny start

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shadou

Post Wysłany: Czw Sty 03, 2008 6:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Elo, jestem tu nowy i nie jestem pewien czy w tym dziale tu długo zabawie ale warto spróbować... więc tak jakiś rok temu zainteresowałem się kulturą i sztuką Japonii. Pogłębiając moją fascynację tą kulturą, niedawno dodatkowo zainteresowało mnie karate... ale mam już prawi 18 (dokładnie za 1,5 miecha... i nie wiem czy to ma jakikolwiek sens... znaczy czy to nie jest za późno na rozpoczęcie "nauki" tego "sportu"... jeśli mam szanse cokolwiek jeszcze się nauczyć w tym wieku to proszę o porady od czego powinienem zacząć ??? Jakiego typu czy też stylu (jakkolwiek sie dzieli karate) na początek powinienem się uczyć czy to ma jakieś znaczenie i po czym poznać że dany nauczyciel karate zna się na tym co robi a po czym że to lamer który wciska mi kit a sam ma o karate raczej średnie pojęcie...

Alaxis

Post Wysłany: Pią Sty 04, 2008 2:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Oczywiście że możesz. Jeżeli nic wcześniej nie ćwiczyłeś może ci być na początku trudno, lecz po pewnym czasie będzie ci się całkiem dobrze trenowało.
Jest to taki sport który można spokojnie trenować w każdym wieku :), jedynie im później to tym trudniej zdobyć jakieś dobre miejsca na zawodach.
Po czym poznać że dobry nauczyciel. Najlepiej zapisać się do jakiegoś klubu karate, gdzie powinny być zajęcia prowadzone przez osobe która się na tym dobrze zna :).
Co do rodzaju to cięzko mi tobie doradzić, ponieważ nie znam wszystkich poza tym co sam trenuję :) Trenuję Kyokushin i uważam że całkiem dobre, choć trochę za bardzo się nastawiamy na treningach na zawody.
W internecie możesz poszukać więcej informacji.
Tu masz forum, może coś tam znajdziesz: http://kyokushin.idk.com.pl/forum/
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Shadou

Post Wysłany: Pią Sty 04, 2008 4:29 pm   Odpowiedz z cytatem
A jak sprawdzić czy w moim mieście jest jakiś klub karate ??? Jest może jakiś spis wszystkich klubów w Polsce ??? Słyszałem o kilku kolesiach którzy uczą karate w moim mieście ale nie słyszałem nigdy o żadnym klubie... w końcu niema się co dziwić, raptem ledwo 40 tyś. mieszkańców... a i mam nowe pytanko. Czy jak zacznę ćwiczyć karate sportowe to czy będę miał problemy z treningiem jak bym chciał zmienić na klasyczne...

Shadou

Post Wysłany: Pią Sty 04, 2008 4:34 pm   Odpowiedz z cytatem
A i czy karate Gosoku-ryu jest bardzo kontuzyjne ??? Prosił bym kogoś kto ćwiczy lub ćwiczył ten styl o taką w miarę treściwą opinie o tym stylu, jego wady i zalety...

ps.
Pozdro fur all

Alaxis

Post Wysłany: Pią Sty 04, 2008 5:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Raczej więcej ci nie pomogę, bo tej odmiany nie znam :) Ale chyba jak w każdej sztuce walki mogą być kontuzje.
Co do trenerów, to popytaj się (może ktoś trenował u nich i ich zna?), zobacz może w internecie gdzieś masz stronę miejsca gdzie byś miał trenować. Zawsze możesz (tak sądze) przyjść i zobaczyć jeden trening jak wygląda.

Ps. Używaj opcji edytuj :)
Powrót do góry
Shadou

Post Wysłany: Pią Sty 04, 2008 7:55 pm   Odpowiedz z cytatem
pytałem troche kumpli ale tylko jeden z nich miał coś do czynienia z karate... a konkretnie to jego brat ale i tak mi polecił tym tam poszedł... szukałem w necie czy niema czegoś w mojej miejscowości i o dziwo znalazłem... co śmieszniejsze to ten który mi polecił... czytałem że zajęcia prowadzi dwuch mistrzów jeden ma 2 dan a drugi 7 dan a to już coś ale tam nie cisną Gosoku-ryu tylko Goju-Ryu jest różnica ale i tak chyba tam spróbuję... i thx za pomoc...

Alaxis

Post Wysłany: Pią Sty 04, 2008 8:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Różne style karate różnią się tylko sposobem prowadzenia treningu, układami i drobnymi szczegółami (przynajmniej tak przypuszczam) ponieważ wszystko się wywodzi z tego samego czyli od szkolenia zwykłych ludzi do walki na Okinawie :) [Jak dobrze pamiętam :)]

Jeszcze jedna rada. Przykładaj się pożądniej do rozgrzewki, ponieważ jak nie będzie się dobrze rozgrzanym, to bardzo łatwo o kontuzje :)

Powodzenia.
Powrót do góry
Wind

Post Wysłany: Wto Sie 12, 2008 4:01 pm   Odpowiedz z cytatem
18 lat to całkiem niezły wiek na rozpoczecie treningu pod warunkiem, że masz niezłą kondycje i jestes ogolnie sprawny :) Co do tego karate o ktorym tu piszesz to raczej nie polecam, chyba ze chodzi ci tylko o satysfakcje. Do samoobrony to jest słabe, a zaczynajac w tym wieku raczej nie licz na jakies wielkie sukcesy w zawodach or sth. Na wiekszosc pytan znajdziesz odpowiedzi na google
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mivan

Post Wysłany: Wto Sie 12, 2008 6:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja zacząłem trenować taekwondo w wieku 17 lat (i 0 miesięcy:P).
Czyli wiek trochę zbliżony do twojego. I nawet łatwiej mi się uczyć, niż tym wszystkim młodym, szybciej wchodzi mi jak się robi układy czy różne kopnięcia + jestem silniejszy więc też jest łatwiej dlatego jak najbardziej polecam.

Koleś w wieku 31 lat równo ze mną zaczynał więc czy 18 lat to za dużo? Wątpię. :p

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1