Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japoński wachlarz

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dziarra17

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 6:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Chciałbym polecić wszystkim zainteresowanym Japonią, książkę Joanny Bator "Japoński Wachlarz".

japonia

Wprawdzie nie jest to książka rodem z Japonii, jednak dogłębnie porusza sprawy z nią związane a w szczególności kulturę i zwyczaje japończyków. Autorka opisuje w niej swoje przeżycia z pobytu w Kraju Kwitnącej Wiśni i to, co najbardziej rzuca się w oczy nowo przybyłemu gaijin.
Jak wygląda życie przeciętnych japończyków, na co najbardziej zwrócić uwagę przebywając w Japonii, jak wygląda życie stolicy Kraju Kwitnącej Wiśni? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w "Japońskim Wachlarzu".

Kilka słów Autorki:
~
~
"Jeden z cudownych i niespodziewanych kaprysów losu sprawił, że spędziłam dwa lata w Japonii, pracując na jednej z tokijskich uczelni. Podobnie jak poszukiwacz złota w kopalni , tak antropolog w kulturze takiej jak japońska nie powstrzyma się przed drążeniem tematów, które każdego dnia olśniewają go bogactwem nowych możliwości. Pisanie, cowieczorne próby przyszpilenia tego, co wydarzyło się za dnia, mozolna translacja tekstu ulicy, stały się rutyną mojego japońskiego życia. Dzień po dniu przez dwa lata te "zeszyty spod poduszki" nawarstwiały się w osobisty tekst dokumentujący doświadczenie spotkania z inną kulturą. Zachwyty i pytania skłaniały mnie do szukania odpowiednich książek, a te pociągały za sobą nowe zachwyty i pytania, kolejne spacery, kolejne książki. Tak powstała "moja Japonia", zestaw widoków z Krainy Kwitnącej Wiśni, które składają się na "Japoński wachlarz".
~
~

Wrzystkich gorąco zachęcam do zakupu tego tytułu, naprawdę warto.

Więcej informacji pod tymi adresami:
http://www.gandalf.com.pl/b/japonski-wachlarz/
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/389785

bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 6:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Od siebie dodam że wart,ksiązka okraszona slicznymi zdjęciami. Polecam i znak jakości bennosuke za fotografie :) ... czasami tylko mozna natrafić na słowa nad którymi można się zastanowić kapke...

Ostatnio zmieniony przez bennosuke dnia Pon Sty 02, 2006 7:23 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
nezumi
芸者

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 6:26 pm   Odpowiedz z cytatem
ja spotkałam się z kolei z bardzo, ale to baaaaardzo niepochlebną opinią jednego z doktorów japonistyki UAMu, który niedawno z Tokio wrócił, jeśli choci o książke pani Bator, nazwaną "pseudoekspertem"...

Ostatnio zmieniony przez nezumi dnia Sob Maj 27, 2006 9:29 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Gdybym sluchal wszystkich osobistosci czy tez "zwyklych smiertelnikow" musial bym spalic z polowe biblioteczki

nezumi
芸者

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:23 pm   Odpowiedz z cytatem
ja nie mowie, że nie warto czytać... ale to, ile ta książka kosztuje, można o wiele lepiej ulokować...

bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:32 pm   Odpowiedz z cytatem
fakt :/ ....

off topic: slyszalem ze w marcu ma pojawić sie w księgarniach "Jestem Kotem" ... Czy to prawda ??

nezumi
芸者

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:53 pm   Odpowiedz z cytatem
na sympozjum była mowa o początku roku.. a to, że na tej ultoce chyba nie było napisane, kto to ma wydać to szczegól..

btw- moderatorzy mogą robić offtopici?

bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 8:00 pm   Odpowiedz z cytatem
uuuuu dr.Kanert (w niektorych kręgach studenckich znany rowniez pod robacza xywka dr.Kanerton) ... no to dobrze slyszalme o ksiazce...

btw: Moderatorzy moga wszystko,szczegolnie na tym forum ...

KONIEC OFF TOPICU.

Riko

Post Wysłany: Pią Maj 26, 2006 5:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Słyszałam, ze ksiązka podobno naprawdę fajna, ale sama jej niestety nie czytałam
A co do ceny, to ja, zeby za dużo pieniędzy nie tracić, lubię kupować w antykwariatach. Bardzo często można nabyć książkę w naprawdę dobrym stanie i w dobrej cenie
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Maj 26, 2006 9:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Przeczytałem prawie całą i zgodzę się z tymi którzy nazywają ją "pseudo". Czyta się średnio a większość informacji to prywatne wspomnienia z czego autorka wysnuwa czasem błędne wnioski (niestety nie podam przykładu bo czytałem już dość dawno i nie pamiętam). Myślę że książka jest dobra dla tych którzy dopiero zaczynają poznawać współczesną kulturę Japonii bo jako wiarygodne źródło naukowe książka nie daje rady.
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sob Maj 27, 2006 9:33 am   Odpowiedz z cytatem
Bennosuke - odnośnie twojego offtopicu: ja już mam "jestem kotem" w łapkach [= Ale nie wiem, czy jest w księgarniach ;P

A co do polecania "wachlarza" - dopiero, gdy ma się ogólne wyobrażenie o Japonii, na tyle wyczulony zmysł krytyczny, że można zweryfikować podawane tam informacje, to odpiero wtedy powinno się ją czytać. Wcześniej może baaaardzo wypaczyć obraz Japonii. Takie moje zdanie.

Madlen

Post Wysłany: Czw Paź 12, 2006 8:03 pm   Odpowiedz z cytatem
ja jestem w trakcie czytania tej ksiazki i czytajac wasze opinie wlasnie sie nie zastanawiam czy nie przerwac tego. Czy moglibyscie przyblizyc swoje krytyczne nastawienie do tej ksiazki?
Powrót do góry
hifi100

Post Wysłany: Wto Sty 01, 2008 1:05 am   Odpowiedz z cytatem
Ja za książkę zabierałem sięokoło 5 razy, do końca książki do tej pory nie doszedłem, styl pisania ( jak dla mnie ) beznadziejny, w kółko powtarzające sięsłowa "tandeta" itp ( już nie pamiętam)

Ja osobiście wole książki Pana Marcina Bruczkowskiego

"Bezsenność w Tokio" i "Zagubieni w Tokio" <- tylko, z tej mało można się o Japonii dowiedzieć.
Powrót do góry
Noi

Post Wysłany: Czw Lip 03, 2008 6:04 pm   Odpowiedz z cytatem
hm... zgadzam się niestety z niepochlebnymi opiniami na temat owej pozycji. Jak dla mnie czytało się to to całkiem nieźle i jak zaczęłam tak też zaraz skończyłam, lecz należy zaznaczyć, że Pani Bator używa słownictwa zapożyczonego z antropologii kultury, a sama takowych studiów nie ukończyła, to może nie jest jeszcze aż tak przeszkadzające, bo w końcu wolno a nawet powinno się czerpać z różnych dziedzin wiedzy, ale gdy pojęcia owe nie występują to styl autorki staje się bardzo średni... no może to i zaleta, bo każdy może ją zrozumieć
podobnie też jak mottomo i nezumi sądzę, że dobrze jest ją przeczytać dopiero jak już o Japonii się trochę wie, ale z drugiej strony to dla tych, którzy już są obeznani w temacie, w tym swoistym "pamiętniku z podróży" nie znajdą zbyt wiele, przynajmniej ja nie znalazłam, niestety
na obronę Pani Bator mogę sparafrazować nieco jej słowa napisane we wstępie, a mianowicie, że nie miała wcale zamiaru pisać obszernej monografii o kulturze japońskiej, a więc tutaj akurat nie można się za bardzo przyczepić
myślę, że jest to pozycja, którą można przeczytać ale niekoniecznie kupić, ja trochę żałuję, że wydałam na nią tyle pieniędzy...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1