Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kultura Samurajska

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Historia Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ling_chou

Post Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 5:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tym homoseksualizmem to tak jak w spartańskim wojsku - chodziło o to by jeden bronił drugiego, dlatego zachęcano wojów do tego typu... mmm... odgięć...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Falka

Post Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 9:00 pm   Odpowiedz z cytatem
No i ja coś poczytałam o tym ale bardzo pobieżnie... Wyczytałam mianowicie, że to faktycznie miało trochę wspólnego z praktykami spratańskimi i że hmm... homoseksualizm był swego rodzaju nauką życia rodzinnego i seksualnego w ogóle.. Młodzi dostawali starszych partnerów, od których się uczyli, którzy się nimi opiekowali i zaspokajali ich wybujałe w młodym wieku potrzeby... no... to tyle w sumie

kagemusha

Post Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 9:51 am   Odpowiedz z cytatem
a tak na marginesie to przecież nawet 14-letnich chlopców posylano już na noc do "zielonych domów", to samo z mlodymi gejszami i jeszcze nawet z maiko (sprawa z mizuage). nawet dziś żona zdarza się, że przygotowuje męża na nocny wypad. tak po prostu jest i bylo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Takeda

Post Wysłany: Sob Cze 24, 2006 9:44 am   Odpowiedz z cytatem
ling_chou napisał:
(...) aporopo miecza i krwi: sądzono iż kiedy miecz zostaje wyjęty, musi polać się krew, więc nawet przy czyszczeniu samurai lekko się kaleczył. (...)

Kiedy to czytałem prawie spadłem na podłogę! Kto szerzy taką herezję!? Miecz co prawda był stworzony po to, by zabijać, ale samuraj nie był głuim żeźnikiem i nie musiał "zabić za wszelką cenę". Sięgał on po miecz w ostateczności a czasami wyjmując broń i będąc gotowym do walki, mógł przestraszyć napastnika. Wedłóg kilku z Was wtedy samuraj musiał 'przejechać' sobie mieczem po palcu? jakby były jakieś niejasności w moim txt to pytać. Pozdrawiam.

m_krzywy

Post Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:59 am   Odpowiedz z cytatem
Tak Nagi Mahori tez słyszałem te bzdury!! ale odrazu je zbanowałem... i zgasiłem kolesia który mi o tym mówił. Rodzi sie robi miecz i z nim umiera .... hahahaha
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Lip 07, 2006 9:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Opisany wyżej zwyczaj pewnie był domeną jakiegoś konkretnego mistrza fechtunku ewentualnie szkoły kenjutsu ale na pewno nie stosował się do ogółu. :)
Powrót do góry
Takeda

Post Wysłany: Sob Cze 28, 2008 12:44 am   Odpowiedz z cytatem
Witajcie drodzy forumowicze:) Takie małe pytanko mnie ostatnio naszło... kumpel mnie się zapytał czy samurajowie mieli kiedys tatuaże na swoim ciele tak jak dzisiaj członkowie gangu yakuza którzy uważają się za ich potomków.. no aż mi głupio sie zrobiło że tyle jestem w temacie Japonii a na takie pytanko nie odpowiedziałem:) Jakby ktoś łaskawy odpisał byłbym wdzięczny niezmiernie:) pokój

kuroneko

Post Wysłany: Sob Cze 28, 2008 8:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Samurajowie nie nosili tatuaży. Tatuaże aż do schyłku epoki Edo miały charakter piętniujący - tatuowano przestępców. Dopieru u schyłku epoki Edo, kiedy niebywałą popularnością zaczęły cieszyć się "obrazy przepływającego świata " (ukiyo-e), zaczęto również tatuować ciało, a sam tatuaż urósł do rangi sztuki (z resztą pierwszymi tatuażystami byli rytownicy, zajmujący się drzeworytami).

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Historia Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2