| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
ling_chou

|
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 5:31 pm |
|
|
|
| Z tym homoseksualizmem to tak jak w spartańskim wojsku - chodziło o to by jeden bronił drugiego, dlatego zachęcano wojów do tego typu... mmm... odgięć... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 9:51 am |
|
|
|
| a tak na marginesie to przecież nawet 14-letnich chlopców posylano już na noc do "zielonych domów", to samo z mlodymi gejszami i jeszcze nawet z maiko (sprawa z mizuage). nawet dziś żona zdarza się, że przygotowuje męża na nocny wypad. tak po prostu jest i bylo. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Takeda

|
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 9:44 am |
|
|
|
| ling_chou napisał: |
| (...) aporopo miecza i krwi: sądzono iż kiedy miecz zostaje wyjęty, musi polać się krew, więc nawet przy czyszczeniu samurai lekko się kaleczył. (...) |
Kiedy to czytałem prawie spadłem na podłogę! Kto szerzy taką herezję!? Miecz co prawda był stworzony po to, by zabijać, ale samuraj nie był głuim żeźnikiem i nie musiał "zabić za wszelką cenę". Sięgał on po miecz w ostateczności a czasami wyjmując broń i będąc gotowym do walki, mógł przestraszyć napastnika. Wedłóg kilku z Was wtedy samuraj musiał 'przejechać' sobie mieczem po palcu? jakby były jakieś niejasności w moim txt to pytać. Pozdrawiam. _________________ Spokojny niczym las, nieporuszony niczym góra, szybki niczym wiatr, zachłanny niczym ogień- na niebie i ziemi tylko mi należy się podziw - Fu-Rin-Ka-Zan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
m_krzywy

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pią Lip 07, 2006 9:58 pm |
|
|
|
| Opisany wyżej zwyczaj pewnie był domeną jakiegoś konkretnego mistrza fechtunku ewentualnie szkoły kenjutsu ale na pewno nie stosował się do ogółu. :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Takeda

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 12:44 am |
|
|
|
| Witajcie drodzy forumowicze:) Takie małe pytanko mnie ostatnio naszło... kumpel mnie się zapytał czy samurajowie mieli kiedys tatuaże na swoim ciele tak jak dzisiaj członkowie gangu yakuza którzy uważają się za ich potomków.. no aż mi głupio sie zrobiło że tyle jestem w temacie Japonii a na takie pytanko nie odpowiedziałem:) Jakby ktoś łaskawy odpisał byłbym wdzięczny niezmiernie:) pokój _________________ Spokojny niczym las, nieporuszony niczym góra, szybki niczym wiatr, zachłanny niczym ogień- na niebie i ziemi tylko mi należy się podziw - Fu-Rin-Ka-Zan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|