| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Rocky

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 8:06 pm |
|
|
|
| Rocky napisał: |
Byłbym również wdzięczny gdyby ktoś kto studiuje japonistykę wypowiedział się na temat tego mojego problemu. Może znacie ludzi "prawie jak ślepych" którzy razem z wami studiują? Jeżeli tak to jak tacy ludzie sobie radza z drobnym maczkiem w słownikach itp? Byłbym wdzięczny za jakąś radę, bo w sumie już powtarzam 1 rok studiów właśnie dla tej filologii i nie chciałbym po kilku miesiącach znowu zrywać studia bo nie jestem w stanie rozczytać większości rzeczy zapisanych w kanji.  |
Znam. Jedna dziewczyna u mnie na roku ma naprawdę dużą wadę wzroku, co jej jednak nie przeszkadza. Poza tym znam wielu ludzi z wadami o różnym zaawansowaniu (sam noszę okulary, ale z nimi widzę wszystko ok.) i każdy daje sobie radę. Niektórym pismo idzie gorzej, innym lepiej, ale nie zauważyłem, żeby miało to związek z wadą wzroku.
Zanim ja poszedłem na studia na drzwiach otwartych ostrzegano, że osoby z dużą wadą mogą sobie nie poradzić, ale okazało się, że jest parę osób z "problemami" i na studiach radę dają.
Nie wiem jednak, jak takie osoby dają sobie radę z czytaniem tekstów zapisanych drobniejszą czcionką, ale wydaje mi się, że wszystko jest do obejścia.
W każdym razie jeśli chodzi o studia, to zapewniam cię, że nikt z powodu wady wzroku z tych studiów nie wyleciał Japoński to nie same kanji i ludzie, którym znaki nie wchodzą przechodzą dalej, jeśli radzą sobie z gramatyką i konwersacjami, więc bez obaw. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 8:54 pm |
|
|
|
| Zacznijmy od tego, że wśród samych Japończyków jest bardzo dużo osób z poważnymi wadami wzroku (-5 i więcej, sam parę takich osób znam), ale jakoś nie przeszkadza im to w funkcjonowaniu w społeczeństwie i w czytaniu kanji. |
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 1:39 am |
|
|
|
w ogóle kto używa teraz słowników kartkowych? Albo jim breen, wiec w przeglądarce można sobie zmienić wielkosc czcionki, albo inne wakany...
denshijisho tez mają opcje powiększania czcionki (przynajmniej mój ma)
A jak sobie radzą Japończycy? Widziałam wielkie słowniki pisane małym maczkiem, które miały ładne tekturowe pudełka a w nich skrytkę, na... załączoną lupę. Taki komplet ^_^
Anyway nie sądzę, by wada wzroku była jakaś przeszkodą. |
|
| Powrót do góry |
|
|
junest1992

|
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 10:42 am |
|
|
|
no, dlatego ma się słowniki elektroniczne 100 w jednym? :D
ja się z moim denshijisho nie rozstaje.
no i laptop to tez nie głupi pomysł. Waży mniej więcej tyle samo co odpowiedni słownik XD
Nie pamiętam, kiedy ostatnio sprawdzałam coś w kartkowym.
Tylko sprawdzanie słownictwa bardzo fachowego mogę sobie wyobrazić. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 10:46 am |
|
|
|
| A co z palmtopami? Jest co najmniej jeden fajny słownik z obsługą rozpoznawania znaków. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 11:35 am |
|
|
|
| himonoonna napisał: |
| w ogóle kto używa teraz słowników kartkowych? |
Np ja bo o wiele lepiej korzysta mi się z papierowego słownika niż z elektronicznego. Wole nawet używać Hadamitzky'iego zamiast Wakana i nie koniecznie dlatego, że mam większe zaufanie do tego słownika, ale szukam złożeń równie szybko co w Wakanie i nie męczę wzroku gapiąc się w monitor . Ogólnie wole mieć coś na papierze niż czytać z monitora, ale być może w przyszłości załatwię sobie jakiś elektroniczny słownik bo papierowy jednak sporo waży . |
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 8:59 am |
|
|
|
To należysz do wyjątków :D
No w każdym razie, jeśli ktoś ma problem z przeczytaniem drobnych krzaczków w papierowym słowniku, to nie musi się martwić, elektroniczne i internetowe załatwią wszytko, a do tego oszczędza czas^^ |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 9:44 am |
|
|
|
| OK, dzieki za informacje. O tych elektronicznych słownikach kiedyś coś słyszałem, ale nie wiedziałem, że to teraz tak popularne i skuteczne urządzenie. |
|
| Powrót do góry |
|
|