Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japońskie Święta

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
buka

Post Wysłany: Pon Lip 24, 2006 9:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja czytałam, dosyć dawno temu (pare lat temu właściwie), o święcie penisa, tzn. jest jakaś legenda o księżniczce i księciu, dokładnie nie pamiętam, w każdym razie tego dnia Japończycy chadzają ze sztucznymi "przyrodzeniami".
Ową informację przczytałam w jakiejś książce o Japonii, tytuł wyleciał mi z głowy... jakby ktoś miał dokładniejsze informacje, poproszę
......................................................................................................
Wojciech Nowak w swej książce "Japonia na codzień", pisze, że w okolicach 11 i 12 kwietnia, w Świątyni Kanamara Japończycy obchodzą Festiwal Penisa.
Istnieje mit/legenda, wg. którego córka wojownika cierpi na chorobę, a w jej pochwie wyrosły metalowe zęby. Bogowie radzą kowalowi (zapewne jej przyszłemu kandydatowi), aby ten zrobił metalowy penis, który owe kolce rozbije.
"Mit ten ma pomóc mężczyźnie w przezwyciężeniu strachu przed przeraźliwą mocą seksualną kobiety"

Festiwalowi towarzyszy "parada zamaskowanych figur w dziwacznych, sprośnych strojach oraz obnoszenie olbrzymiego, wykutego z metalu penisa"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Czw Sie 31, 2006 8:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Różne dziwactwa z Japonii słyszałem ale to jest najdziwniejsze.

Kinga-chan

Post Wysłany: Pon Maj 14, 2007 5:30 pm   Odpowiedz z cytatem
buha jak to sie mówi 'Każda okazja do świętowania jest dobra' ? ...a może jednak powinniśmy przestać tak mówić
Powrót do góry
ルツヤン

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 4:19 pm   Odpowiedz z cytatem
A to dobre naprawdę dobre ,może mają kompleks i dla tego noszą sztuczne ....

kuroneko

Post Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 1:08 pm   Odpowiedz z cytatem
A mi sie to święto podoba. Jest takie radosne.
Widziałam kiedyś w ŚP Kawaii fotkę parady z wielkim różowym (piankowym chyba) fallusem.
Swięto w sam raz na wiosnę, nie uważacie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kazeko

Post Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 4:45 pm   Odpowiedz z cytatem
http://www.tvn24.pl/26086...omosc.html

To macie na myśli? :)
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:35 am   Odpowiedz z cytatem
Właśnie ten festiwal
Powrót do góry
yummi_chan

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:51 pm   Odpowiedz z cytatem
o lol

no nieźle.

ikari_yui

Post Wysłany: Wto Cze 03, 2008 7:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem co was dziwi. Kult falliczności, a co za tym idzie płodności to jedna z podstawowych form kultu w kulturach pierwotnych. Była ona symbolem przejścia z systemu matriarchalnego na patriarchalny co było wynikiem zmiany trybu życia na bardziej osiadły. Nie tylko miała zapewnić potomków, ale i obfitość zbiorów i bogactwo. Jako, że shinto jest religią pierwotną kult ten przetrwał. Zastanawia mnie tylko, że was takich znawców i miłośników Japonii to dziwi. Rozumiem, że zostaliście wychowani w chrześcijańskim kręgu kulturowym, a wasza pruderyjność jest dodatkowo powodowana waszym młodym wiekiem, ale może jednak postulowałabym o nie robienie atrakcji z wszystkiego co wam jest obce kulturowo. W zamian za to może lepiej poczytać coś innego poza wikipedia i spróbować poprzez, czasami zapewne bolesny, proces myślowy zrozumieć kulturę waszej ukochanej - nie rozumianej Japonii.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Sro Cze 04, 2008 7:06 am   Odpowiedz z cytatem
ikari_yui napisał:
Kult falliczności, a co za tym idzie płodności to jedna z podstawowych form kultu w kulturach pierwotnych. Była ona symbolem przejścia z systemu matriarchalnego na patriarchalny co było wynikiem zmiany trybu życia na bardziej osiadły. Nie tylko miała zapewnić potomków, ale i obfitość zbiorów i bogactwo. Jako, że shinto jest religią pierwotną kult ten przetrwał.

Nie kazdy musi o tym wiedzieć. Poza tym, co takiego złego w wyrażeniu zdziwienia? Właśnie chyba na tym to polega, że dla wielu osób to, co obce kulturowe jest atrakcyjne. O jakiejś pruderyjności też bym nie pisał od razu. Raczej jeszcze raz wspomniałbym o tej obcości kulturowej. Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek z wyrażających zdziwienie tym świętem deklarował specjalizację z kulturoznawstwa, shintoznawstwa czy nawet japonistyki.
Z resztą wypowiadasz się właśnie w pokoju który jest całkowiecie poświęcony temu co w Japonii normalne, a dla nas, ludzi zachodu dziwne. Co jest w ogóle dziwne w tym, że dla kogoś coś zupełnie obcego jest dziwne?

Zastanawiam się jaki był w ogóle powód Twojej wypowiedzi. Jeżeli dla kogoś jakieś zachowanie jest dziwne, czy niezrozumiałe to przecież nic w tym złego dopóki danego zachowania nie próbuje się wyśmiewać, czy krytykować (tak jak własnie Ty krytykujesz ich).

pozdrawiam
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Cze 04, 2008 1:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Też sądzę, że przesadzasz, ikari_yui. To właśnie kulturowa obcość czyni z Japonii tak atrakcyjny kraj. Na prawdę nie wiem z jakiego powodu się burzysz. Zgodziłbym się z Tobą, gdyby ktoś stwierdził, że np Japończycy mają nie po kolei w głowie, że mają takie święto. Ale tak nie jest (no, może poza jednym wyjątkiem).

ikari_yui napisał:
W zamian za to może lepiej poczytać coś innego poza wikipedia

Trochę nie na miejscu jest wypowiadać się w ten sposób o Wikipedii, podczas gdy sama w innym temacie zamieściłaś 4 linki na temat Japonii, z których wszystkie prowadzą na Wikipedię :>
EDIT:
5 linków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
oka

Post Wysłany: Pon Cze 23, 2008 10:32 am   Odpowiedz z cytatem
wracając do tematu:]

ostatnio widzialam zwiastuny jakiegoś amerykańskiego filmu opowiadającego o dziewczynie, której pochwie wyrosły zęby...
już wiem skąd wzieli pomysł
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Pon Cze 23, 2008 11:11 am   Odpowiedz z cytatem
Vagina dentata jest tematem starym jak rozdzielnopłciowość.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1