| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
junest1992

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 12:29 pm |
|
|
|
| Pierwsza to taka bardziej "pisana" a druga "drukowana". Czytając spotkasz się z róznymi czcionkami i powinnas być w stanie rozpoznać znaki w każdej czcionce (u nas też masz i Arial i Times New Roman, Comic Sans MS i wiele innych). Raczej wystarczy nauczyć się jednej to odczytasz każdą. Pisząc chyba lepiej nauczyć się tej pierwszej, chociaż jakbyś w przyszłości chciała sie uczyć kaligrafii to poznasz jeszcze bardziej "artystyczne" wersje znaków. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
junest1992

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 9:07 pm |
|
|
|
| Wracamy do punktu wyjścia... Prawdę mówiąc żadnej z nich się nie używa, bo każdy ma swój styl pisma. Ja przykładowo "ki" piszę oddzielając "grzebyk" od "brzuszka", podczas gdy wszyscy moi znajomi z lekcji japońskiego piszą je połączone. Pisz tak, jak Ci wygodniej, a także tak, żeby każdy mógł bez problemu odczytać. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 9:30 pm |
|
|
|
Generalnie nie do końca jest tak, że można pisać, jak ci wygodniej.
No niby można, ale tak jak w alfabecie łacińskim, tak i w j. japońskim są pewne przyjęte zasady odnośnie odręcznej pisowni.
W przypadku np. wspomnianego ki, oraz sa w hiraganie, pisząc ręcznie powinno się dolną kreskę pisać oddzielnie. Innymi słowy nie robić "brzuszka". Taka jest zasada, choć nie znaczy to wcale, że trzeba jej się koniecznie trzymać.
pozdr. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
junest1992

|
Wysłany: Pią Cze 13, 2008 1:56 pm |
|
|
|
| sergioosh napisał: |
| Wracamy do punktu wyjścia... Prawdę mówiąc żadnej z nich się nie używa, bo każdy ma swój styl pisma. Ja przykładowo "ki" piszę oddzielając "grzebyk" od "brzuszka", podczas gdy wszyscy moi znajomi z lekcji japońskiego piszą je połączone. Pisz tak, jak Ci wygodniej, a także tak, żeby każdy mógł bez problemu odczytać. |
Ale ja rozumiem, po prostu byłam ciekawa jak to jest :) |
|
| Powrót do góry |
|
|