Na wejściu tylko powiem, że nie wiedziałam gdzie umieścic ten temat, więc z odrazu przepraszam.
Co do tematu.
To mam małe pytanko.
Czy wiecie cos na temat książki "Hiragana na wesoło" .?
Kumpelka się mnie zapytała, a ja biedna niezbyt dużo wiem na jej temat.
Gdyby ktos mógł mi powiedzieć czy nadaje się do nauki itd.
Da nauki na pewno się nadaje tylko zastanawiam się czy warto wydać 17 zł na taką książeczkę z obrazkami podczas gdy na naukę hiragany wystarczy kilka dni (max tydzień - dwa), tabela ze znakami, kartka i długopis bo inaczej się tego sylabariusza nie zapamięta jak tylko przez ciągłe zapisywanie znaków (najlepiej całych wyrazów).
Hiraganę na wesoło akurat mam, bo dostałem jako nagrodę za aktywność na pewnym forum. Każdy symbol z hiragany ma swoją stronę na której możesz go zobaczyć i przepisać sobie 30 razy (zazwyczaj jeszcze "kalkując" z jego cienia). Poza tym sporo rysunków i kilka słówek. Z pewnością nie opłaca sie wydawać 18,90pln (taka cena na mojej książeczce) jeżeli to nie ma być dla kogoś kto ma mniej niż jakieś 9, 10 lat. Dla kogoś takiego ładna oprawa może być przydatna. W innym przypadku na prawdę wystarczy spojrzeć do internetu i dużo, dużo pisać. (sam nauczyłem się kany w kilka dni ale potem jej nie ćwiczyłem i teraz katakany w ogóle nie pamiętam, a hiragana mi się często myli).
Hyper rlz ale to forum to strasznie zabałaganione jest a Ci forumowicze miesiąca strasznie się wymądrzają nie lubię tam pisać postów
Co do ''Hiragana na wesoło'' też mam tą książkę :) i mi się podoba, fakt można się tego uczyć w necie... ale zazwyczaj to na kompie nie mam czasu na edukację :) więc mi się dość przydała, zwłaszcza, że jest tam dużo słówek z zastosowaniem znaku i różnych zdań