Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Koreńczycy w Polsce (nie żyją stereotypy d; )

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
..:Colinka:..

Post Wysłany: Sro Gru 05, 2007 1:36 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:

Gdyby ktoś nazwał mnie "Wiśniewski" w Japonii po pierwsze byłbym zdziwiony, że jest tam przez kogokolwiek znany, a po drugie wydawałoby mi się to raczej śmieszne, że ktoś mając tak mały zasób wiedzy na jakiś temat tak się nim chwali.

Po pierwsze,
Ale jakby Cię ktos tak nazwał? Dla mnie nie byłoby to drastyczne...
Dlatego własnie podałam taki przykład.. Czasem nie wszyscy rozumią to, co pisze...

A po drugie,
Nie należe do osób, które chcą się czymś chwalić. W sumie to nie mam żadnej wiedzy o Japonii i Azji! Oczywiście przyznaje się!

To dobrze, że tęczo-włosy jest mało znany w Japonii!

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Sro Gru 05, 2007 3:44 pm   Odpowiedz z cytatem
..:Colinka:.. napisał:
sergioosh napisał:

Gdyby ktoś nazwał mnie "Wiśniewski" w Japonii po pierwsze byłbym zdziwiony, że jest tam przez kogokolwiek znany, a po drugie wydawałoby mi się to raczej śmieszne, że ktoś mając tak mały zasób wiedzy na jakiś temat tak się nim chwali.

Po pierwsze,
Ale jakby Cię ktos tak nazwał? Dla mnie nie byłoby to drastyczne...
Dlatego własnie podałam taki przykład.. Czasem nie wszyscy rozumią to, co pisze...

Przeczytaj jeszcze raz to co sama zacytowałaś. To nie jest teleturniej Va Banque (tak to się pisze?), gdzie udzielasz pytanie na zadaną odpowiedź XD
Poza tym sama sobie zaprzeczasz.
Frezio wyobraź sobie, że ktos w Japonii wrzeszczy do Ciebie "Wiśniewski", tez tylko dlatego, że mamy takiego lekko mówiąc, idiote w Polsce...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Frezio-kun

Post Wysłany: Sro Gru 05, 2007 3:53 pm   Odpowiedz z cytatem
A więc.. przyszłość nastała. Wydaje mi sie, że uzycie liczby mnogiej było błędem z mojej strony (ale widze, że nie tylko mi zdarzają sie tutaj błędy...). Nie będę więc 'rozrysowywać' tego co zamirzałem. Osoby odpowiednie i kompetentne zrozumieją to co miałem do przekazania.

Cytat:
Niestety ludzie są juz czasem na tyle nawiedzieni, że traktują obcokrajowców "z buta". I to tylko dlatego, bo jest "inny" niz oni mówią sobie na niego terrorysta czy Billaden.
Frezio wyobraź sobie, że ktos w Japonii wrzeszczy do Ciebie "Wiśniewski", tez tylko dlatego, że mamy takiego lekko mówiąc, idiote w Polsce...

Wiśniewski vs Binladen ? Polski pseudo piosenkarz, a terrorysta odpowiedzialny za śmierć wielu ludzi... Colinka porównanie godne ukłonu ! Nie ma co...
Powrót do góry

Post Wysłany: Sro Gru 05, 2007 4:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Frezio-kun napisał:

Wiśniewski vs Binladen ? Polski pseudo piosenkarz, a terrorysta odpowiedzialny za śmierć wielu ludzi... Colinka porównanie godne ukłonu ! Nie ma co...

Hej, Ty mnie uważasz za ąz tak wielką idiotke, że tłumaczysz mi kto to Wiśniewki a Billaden?
Tylko tu chodziło o coś innego!

Też bym ci się ukłoniła, ale mnie nogi dziś bolą...

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Gru 05, 2007 8:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Hej, Ty mnie uważasz za ąz tak wielką idiotke, że tłumaczysz mi kto to Wiśniewki a Billaden?

Billaden? Colinka wybacz ale na podstawie Twoich postów wnioski same się nasuwają (nie mogłam się powstrzymać, są granice wytrzymałości).
Cytat:
Też bym ci się ukłoniła, ale mnie nogi dziś bolą...

A ja całe życie myślałam, że ukłon to przede wszystkim schylenie głowy (pomijam inne aspekty typu pochylenie górnej części ciała itd.).
Powrót do góry

Post Wysłany: Sro Gru 05, 2007 8:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:

Billaden? Colinka wybacz ale na podstawie Twoich postów wnioski same się nasuwają (nie mogłam się powstrzymać, są granice wytrzymałości).
A ja całe życie myślałam, że ukłon to przede wszystkim schylenie głowy (pomijam inne aspekty typu pochylenie górnej części ciała itd.).

Też Cię lubię
Binladen, Billaden (Bill dziadu) wielka róznica...
Zalezy jak się kłaniasz...
Np. po tańcu towarzyskim kłania się tez na nogach

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:58 pm   Odpowiedz z cytatem
ルツヤン napisał:
Jestesmy krajem bialych,malo tu innej rasy.Dla mnie to dobrze . . .

A ja lubię spotykać obcokrajowców, w dodatku innej rasy. Nie wiem czemu, ale zawsze wtedy na mojej twarzy pojawia się uśmiech .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 5:23 pm   Odpowiedz z cytatem
junest1992 napisał:
A ja lubię spotykać obcokrajowców, w dodatku innej rasy. Nie wiem czemu, ale zawsze wtedy na mojej twarzy pojawia się uśmiech .

No ba. Fajnie jest dostac list od koreanki. U mnie to samo zjawisko

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 6:11 pm   Odpowiedz z cytatem
No ba. Fajnie jest dostac list od koreanki. U mnie to samo zjawisko

Ja jeszcze nie koresponduję z obcokrajowcami. Na razie wolę przyswoić sobie większą wiedzę o Azji i Japonii, poduczyć się angielskiego i dopiero wtedy zacznę szukać przyjaciół z tamtych stron :)
Powrót do góry

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 7:42 pm   Odpowiedz z cytatem
junest1992 napisał:
Ja jeszcze nie koresponduję z obcokrajowcami. Na razie wolę przyswoić sobie większą wiedzę o Azji i Japonii, poduczyć się angielskiego i dopiero wtedy zacznę szukać przyjaciół z tamtych stron :)

Fakt, angielski jest raczej potrzebny (nie ma innej opcji, chyba, że potrafisz koreański), a takie korespondencje pomagają w nauce języka. Właśnie przez listy możesz się dowiadywać czegoś o kulturze kraju.
Miłego korespondowania, pzdr!

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
yummi_chan

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 8:44 pm   Odpowiedz z cytatem
a ja nie wiem co sądzic na cih temat.
właściwie to mnie sie o ni kojarzą ze... sklepem o naziw 'Sklep" 9 wiem bardzo inteligente).
Bo u mnie w Gdyni( big willage) jest właśnie taki sklep. prowadzi go chyba jakaś parka, sama nie wiem.
Tak czy siak to jesli chodzi o skojarzenia.
A o synpatie.
To nie wiem.
Nie powiem tak albo nie, bo bym sobie zaprzeczyła.

Medi

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 11:05 am   Odpowiedz z cytatem
Myślę że Polacy to dziwny naród... taki... rasistowski . Stereotypy są, każdy naród posiada pewną konstrukcję myślową na temat innego, to chyba nazywa się "zbiorowe myślenie" tak było jest i będzie.
A to jak my będziemy się w stosunku do nich odnosić zależy chyba tylko i wyłącznie od dojrzałości umysłowej i trochę szerszego światopoglądu:)
To też są ludzie i też chcą godnie żyć dlatego należy im się szacunek, więc niech pracują u nas tak jak my pracujemy w GB albo innych lepiej rozwiniętych krajach:)

sergioosh

Post Wysłany: Nie Maj 18, 2008 7:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Ten rasizm wg mnie jest w pewien sposób usprawiedliwiony, albo raczej uzasadniony. Polska jest dosyć jednolitym narodowo i etnicznie krajem, przez co nawet najmniejsza odmienność budzi większe emocje. W tym problem, że są zarówno dobre, jak i złe emocje :/
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Nie Maj 18, 2008 7:29 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Ten rasizm wg mnie jest w pewien sposób usprawiedliwiony, albo raczej uzasadniony. Polska jest dosyć jednolitym narodowo i etnicznie krajem, przez co nawet najmniejsza odmienność budzi większe emocje. W tym problem, że są zarówno dobre, jak i złe emocje :/

Dokładnie. Ja uważam, że większość nie potrafi się zachować naturalnie, gdy widzi Azjatę lub Murzyna (np. ja ostatni widząc Japończyka w pobliskim mieście chciałam się do niego uśmiechnąć i powiedzieć mu dzień dobry, ale pewnie uznałby mnie za wariatkę, więc przeszłam normalnie obok niego). U mnie na widok obcokrajowców są wywoływane dobre emocje:D:Dczasem aż za bardzo, ale u większości jednak tak nie bywa i to jest trochę smutne
Powrót do góry

Post Wysłany: Nie Maj 18, 2008 7:43 pm   Odpowiedz z cytatem
junest1992 napisał:
Dokładnie. Ja uważam, że większość nie potrafi się zachować naturalnie, gdy widzi Azjatę lub Murzyna (np. ja ostatni widząc Japończyka w pobliskim mieście chciałam się do niego uśmiechnąć i powiedzieć mu dzień dobry, ale pewnie uznałby mnie za wariatkę, więc przeszłam normalnie obok niego). U mnie na widok obcokrajowców są wywoływane dobre emocje:D:Dczasem aż za bardzo, ale u większości jednak tak nie bywa i to jest trochę smutne

Ja też pozytywnie reaguje. A czemu by nie?
Pojechałam do miejscowości, gdzie przedstawiano kiedyś Japonię. Tam właśnie przyjechało tez kilka rodzin japońskich. Tym matkom wogóle nie przeszkadzała moja obecność, kiedy słuchałam jak one nawijały po japońsku, a naokoło biegała trójka japońskich dzieci. Zachowywałam się naturalnie. Powiedziałam słynne "konnichiwa". Wyglądało na to, że polskiego nie znały. Słuchałam ich, obserwowałam tatusia - kamerzystę zachwycajacego się wszystkim. Na pozegnanie udało mi się nawet powiedzieć "sayonara". Zapomniałam tylko o słynnym ukłonie, jednak facet sie ukłonił.
Zresztą zawsze jak widzę obcokrajowców, tym bardziej tej całkiem odmiennej rasy nie potrafię się nie usmiechnąc

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Maj 18, 2008 7:56 pm   Odpowiedz z cytatem
My tu nie mówimy o samych reakcjach. Pomijam już fakt, że szczerzenie się do osób tego typu może być źle odebrane (powtarzam, może). Teoria jest taka, że jesteśmy tacy sami i w ogóle rozmawianie o reakcji na "inne" osoby jest pomyłką. Sądzę, że powinno być tak jak z różnicą w kolorze włosów. Z reguły jest tak, że nikt się wielce nimi nie emocjonuje (uogólnienie!), tylko notuje fakt. Ewentualnie reakcja mogłaby być inna jeśli ktoś ma swoje upodobania w tej kwestii.
Niestety tak nie jest. Mało tego, że osób innych narodowości czy innego koloru skóry jest w Polsce mało, to w większości są to tymczasowo przebywający tu obcokrajowcy. Odnoszę wrażenie, że na szczęście zmienia się to powoli i z czasem przyzwyczaimy się do tego typu sytuacji.
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Nie Maj 18, 2008 8:18 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
My tu nie mówimy o samych reakcjach. Pomijam już fakt, że szczerzenie się do osób tego typu może być źle odebrane (powtarzam, może). Teoria jest taka, że jesteśmy tacy sami i w ogóle rozmawianie o reakcji na "inne" osoby jest pomyłką.

Ja podałam tylko taką moją reakcję, ale doskonale ciebie rozumiem i zgadzam się z tym co napisałeś. :)
Powrót do góry
Medi

Post Wysłany: Pon Maj 19, 2008 8:10 am   Odpowiedz z cytatem
Taki kraj
Cytat:
Odnoszę wrażenie, że na szczęście zmienia się to powoli i z czasem przyzwyczaimy się do tego typu sytuacji.

Miejmy nadzieję że się zmieni... taki głupi przykład podam:

"Pewnego lata postanowiłem pojechać do Anglii odwiedzić kuzyna ,przy okazji może coś dorobić... no i po pierwszym dniu tam czułem się jak wieśniak, nie wiedziałem co mam odpowiedzieć jak pewien czarnoskóry koleś zapytał o godzinę"

Sam nie wiem czemu o tym napisałem ale na fakcie miałem taką głupią akcje,
poprostu gapiłem się na niego jak idiota bo pierwszy raz w życiu miałem okazje pogadać z kimś o innym kolorze skóry... to chore

yummi_chan

Post Wysłany: Pon Maj 19, 2008 10:07 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:

u mnie tak samo.
ale ma mały problem.
gdy spotykam np. anglika ( a znam angielski b.dobrze) momentalnie zapominam jak co powiedzieć.
mój dad mówi ze wynika to z tego ze na codzień z nimi nie rozmawiam i to dlatego.<3
[/quote]

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2