| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Jethro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
d3miurg

|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 7:51 pm |
|
|
|
No to tak jak ju7z zapewne przeczytałeś że najwazniejsza jest maturka. Ja też w tym roku pisze maturę i tez będę składał papiery na japonistykę.
A z tego co wiem to na jezeli są egzamy to z polskiego i angielskiego... także to jest najwazniejsze niestety zainteresowanie Japonią nie wystarczy (niestety :p ) i tka to chyba wygląda ...ale ja w sumie jakos super sie na tym nie znam ... wiec nie bede sie wypowiadał dłużej     |
|
| Powrót do góry |
|
|
Katana

|
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 11:32 am |
|
|
|
Najpierw znajdź szkołę do której chcesz iść i czy ma ten kierunek.
Ja w tym roku zaczynam filologie japońską choć maturę z polaka miałem na 30% obydwa.
Wszystko zależy od szczęścia i od szkoły. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jethro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
d3miurg

|
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 12:44 pm |
|
|
|
| Z Państwowych szkół to chyba tylko UW (uniwerek Warszawski )UAM (Adama Mickiewicza (Poznań), UJ (Jagieloński (Kraków) ) .No ale teraz otworzyli parę szkół prywatnych chyba w Łodzi i Poznaniu i na nich jest Japonistyka. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kari

|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 3:39 pm |
|
|
|
Jesli chcesz się dostać na państwowe studia masz do wyboru trzy uczelnie:
- Uniwersytet Adama Mickiewicza (20 miejsc)
- Uniwersytet Jagieloński (20 miejsc)
- Uniwersytet Warszawski (20 miejsc)
Co jest wymagane w procesie rekrutacji:
UAM - rozsz. polski, rozsz. angielski, trzeci przedmiot do wyboru: geografia/historia/drugi język obcy na dowolnym poziomie - w praktyce podstawa się nie liczy, lepiej zdawać rozszerzenie
UW - rozsz. polski i angielski
UJ - rozsz. polski i angielski, rozsz. ustny angielski
Polecam Ci zajrzeć na strony internetowe i zasady rekrutacji na uniwersytetach.
Żeby mieć szansę dostania się na którąkolwiek z tych uczelni musisz zdobyć ponad 80 % z całej matury. To zależy też od progu w danym roku, np. na UAM-ie ostatnia osoba, która się zakwalifikowała miała ponad 85 pkt. To zresztą możesz sprawdzić na stronie Instytutu Orientalistycznego.
W praktyce wygląda to tak, że jak bardzo zależy Ci na japonistyce trzeba przysiąść i zakuwać - to coś co ja teraz robię . Wiąże się to z tym, że swój cenny czas będziesz musiała poświęcić na naukę.
Chyba że stać Cię na prywatne uczelnie, wtedy drzwi do Wyższej Szkoły Języków Obcych w Poznaniu stoją dla Ciebie i dla Twojej nauki japońskiego otworem :) Jednak są to studia licencjackie.
Wysoki próg i ilość chętnych osób na jedno miejsce przeraża, ale myśle że warto spróbować dla czegoś co się kocha Musisz również uświadomić sobie, że droga do celu nie jest usłana różami ( rzekłabym raczej kolcami XD ) i nie należy do najłatwiejszych ale spróbuj ! W końcu każdy kto startuje na japke próbuje i nie może być niczego pewnien. Jeśli naprawdę stwierdzisz, że nie dasz rady zawsze możesz zmienić sobie maturę przed 7 lutym. Ale radzę Ci brać się do roboty !
Gambatte ! !
Mam nadzieję, że troszku Ci pomogłam...  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jethro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kari

|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 6:30 pm |
|
|
|
| Nie, bo na UW i UJ biorą pod uwagę tylko polski i angielski :) Trzeci przedmiot jest dla Ciebie :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Mrowiec

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 10:52 pm |
|
|
|
Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie studiów japonistyki w Warszawie. Chciałbym poznać realne szanse dostania się na takowe studia osoby w wieku 22 lat po studiach licencjackich w kierunku filologia polska. Tak, jak każdy będzie ona oceniana zgodnie z maturą, czy potrzebne są jakieś dodatkowe egzaminy?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź. _________________ Let stones crack
Let the earth quake
Let freedom rise!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Misa

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2008 12:37 pm |
|
|
|
| Ja nie wiem czy niektóre osoby starające się na studia są głupie czy po prostu nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Na stronach uniwerków w dziale rekrutacja jest wyraźnie napisane, że brana pod uwagę jest tylko matura na poziomie rozszerzonym. Jeśli ktoś zdaje na podstawowym to nie ma żadnych szans na dostanie się na studia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hary

|
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 9:31 pm |
|
|
|
| jesli ktos zadaje takie pytania to chyba nie jest odpowiednim kandydatem na te studia ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 9:53 pm |
|
|
|
Jeśli jesteś typowym humanistą i interesujesz się Kulturą Japonii bardziej niż mozolnym wkuwaniem języka to zapraszam na Wydział Kultury Japonii w Polsko- Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych w Warszawie. Moim zdaniem uczelnia oferuje najlepszy blok wykładów związanych z Kulturą , historią , obyczajami itp. A pozatym można się czegoś ciekawego nauczyć o Freudzie np  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 8:58 am |
|
|
|
| No niestety jest to właśnie jeden minus bo uczelnia jest dość droga . Dzienne studia kosztują 700 zł./miesięcznie a zaoczne bodajże 500 zł. Wiem że nie wygląda to różowo ale moim zdaniem warto . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
|
| Powrót do góry |
|
|