Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Ludzie ratunku! Jak można sie dostac na japonistykę?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jethro

Post Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Zaczełam się interesować Japonia i wszystkim co z nia związane jakies pół roku temu. W tym roku czeka mnie matura, a bardzo chciałabym dostac sie na japonistyke Troche przeraziłam się tym co tu piszecie czyli wysogimi wymaganiami. Dotychczas myślałam ze chęć nauki, potencjał i szerokie zainteresowanie Japonia wystarczy... Prosze powiedzcie mi jak w praktyce wygląda zdawanie na ten kierunek, z czym to sie wiąże i gdzie zdawać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
d3miurg

Post Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 7:51 pm   Odpowiedz z cytatem
No to tak jak ju7z zapewne przeczytałeś że najwazniejsza jest maturka. Ja też w tym roku pisze maturę i tez będę składał papiery na japonistykę.

A z tego co wiem to na jezeli są egzamy to z polskiego i angielskiego... także to jest najwazniejsze niestety zainteresowanie Japonią nie wystarczy (niestety :p ) i tka to chyba wygląda ...ale ja w sumie jakos super sie na tym nie znam ... wiec nie bede sie wypowiadał dłużej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Katana

Post Wysłany: Pon Paź 01, 2007 11:32 am   Odpowiedz z cytatem
Najpierw znajdź szkołę do której chcesz iść i czy ma ten kierunek.

Ja w tym roku zaczynam filologie japońską choć maturę z polaka miałem na 30% obydwa.

Wszystko zależy od szczęścia i od szkoły.

http://monsters.wp.pl/?ac=vid&vid=200059943
http://www.ganglifes.com/index.php?zapros=12311
http://world4.knightfight...;ref=flink
Powrót do góry
Jethro

Post Wysłany: Pon Paź 01, 2007 12:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Katana gdzie studiujesz japonistyke, w jakim mieście?
Dowiedziałam się miedzyczasie, że na UW jest sie bardzo trudno dostac. A jak szukam czegoś innego to nic znaleźć nie moge
Powrót do góry
d3miurg

Post Wysłany: Pon Paź 01, 2007 12:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Z Państwowych szkół to chyba tylko UW (uniwerek Warszawski )UAM (Adama Mickiewicza (Poznań), UJ (Jagieloński (Kraków) ) .No ale teraz otworzyli parę szkół prywatnych chyba w Łodzi i Poznaniu i na nich jest Japonistyka.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pon Paź 01, 2007 7:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Katana chyba nie tylko od szczęścia i od szkoły ale i od pieniędzy, nie?
Trudno się dostać? Teraz to tylko zależy od punktów z matury. Dobrze Ci pójdzie- dostaniesz się. Słabo- nie. Nie ma tu żadnej filozofii. Kiedyś były rozmowy kwalifikacyjne, egzaminy. Wtedy to można było mówić, że tu czy tam jest ciężko się dostać. Teraz tylko progi mogą być większe lub mniejsze.
Powrót do góry
Kari

Post Wysłany: Wto Paź 02, 2007 3:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Jesli chcesz się dostać na państwowe studia masz do wyboru trzy uczelnie:
- Uniwersytet Adama Mickiewicza (20 miejsc)
- Uniwersytet Jagieloński (20 miejsc)
- Uniwersytet Warszawski (20 miejsc)

Co jest wymagane w procesie rekrutacji:
UAM - rozsz. polski, rozsz. angielski, trzeci przedmiot do wyboru: geografia/historia/drugi język obcy na dowolnym poziomie - w praktyce podstawa się nie liczy, lepiej zdawać rozszerzenie

UW - rozsz. polski i angielski

UJ - rozsz. polski i angielski, rozsz. ustny angielski

Polecam Ci zajrzeć na strony internetowe i zasady rekrutacji na uniwersytetach.

Żeby mieć szansę dostania się na którąkolwiek z tych uczelni musisz zdobyć ponad 80 % z całej matury. To zależy też od progu w danym roku, np. na UAM-ie ostatnia osoba, która się zakwalifikowała miała ponad 85 pkt. To zresztą możesz sprawdzić na stronie Instytutu Orientalistycznego.

W praktyce wygląda to tak, że jak bardzo zależy Ci na japonistyce trzeba przysiąść i zakuwać - to coś co ja teraz robię . Wiąże się to z tym, że swój cenny czas będziesz musiała poświęcić na naukę.

Chyba że stać Cię na prywatne uczelnie, wtedy drzwi do Wyższej Szkoły Języków Obcych w Poznaniu stoją dla Ciebie i dla Twojej nauki japońskiego otworem :) Jednak są to studia licencjackie.

Wysoki próg i ilość chętnych osób na jedno miejsce przeraża, ale myśle że warto spróbować dla czegoś co się kocha Musisz również uświadomić sobie, że droga do celu nie jest usłana różami ( rzekłabym raczej kolcami XD ) i nie należy do najłatwiejszych ale spróbuj ! W końcu każdy kto startuje na japke próbuje i nie może być niczego pewnien. Jeśli naprawdę stwierdzisz, że nie dasz rady zawsze możesz zmienić sobie maturę przed 7 lutym. Ale radzę Ci brać się do roboty !
Gambatte ! !

Mam nadzieję, że troszku Ci pomogłam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jethro

Post Wysłany: Wto Paź 02, 2007 4:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Kari, arigato gozaimasu!!!
Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Nareszcie mam jako taki porządek w głowie w tym temacie
Mam tylko pytanie czy zdawanie histori sztuki na maturze ma jakiś wpływ na tą japonistykę?? Bo oprócz Japoni samej w sobie w najbardziej interesuje mnie japonska sztuka.

Jeszcze raz dzięki i biore sie do kucia
Powrót do góry
Kari

Post Wysłany: Wto Paź 02, 2007 6:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie, bo na UW i UJ biorą pod uwagę tylko polski i angielski :) Trzeci przedmiot jest dla Ciebie :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mrowiec

Post Wysłany: Sob Gru 08, 2007 10:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie studiów japonistyki w Warszawie. Chciałbym poznać realne szanse dostania się na takowe studia osoby w wieku 22 lat po studiach licencjackich w kierunku filologia polska. Tak, jak każdy będzie ona oceniana zgodnie z maturą, czy potrzebne są jakieś dodatkowe egzaminy?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Powrót do góry
Misa

Post Wysłany: Sro Sty 16, 2008 11:31 am   Odpowiedz z cytatem
To ja mam pytanie czy osoba która zdaje maturkę z polskiego i angielskiego, historii na poziomie podstawowym i goegrafie na rozszerzonym nie ma szans sie dostać do UAM.

will end right here"!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Sro Sty 16, 2008 12:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja nie wiem czy niektóre osoby starające się na studia są głupie czy po prostu nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Na stronach uniwerków w dziale rekrutacja jest wyraźnie napisane, że brana pod uwagę jest tylko matura na poziomie rozszerzonym. Jeśli ktoś zdaje na podstawowym to nie ma żadnych szans na dostanie się na studia.
Powrót do góry
Hary

Post Wysłany: Nie Maj 11, 2008 9:31 pm   Odpowiedz z cytatem
jesli ktos zadaje takie pytania to chyba nie jest odpowiednim kandydatem na te studia ;]
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Pon Maj 12, 2008 7:54 am   Odpowiedz z cytatem
Mrowiec napisał:
Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie studiów japonistyki w Warszawie. Chciałbym poznać realne szanse dostania się na takowe studia osoby w wieku 22 lat po studiach licencjackich w kierunku filologia polska. Tak, jak każdy będzie ona oceniana zgodnie z maturą, czy potrzebne są jakieś dodatkowe egzaminy?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Jak studiujesz polonistykę na UW, to przejdź parę kroków do budynku orientalistyki i się dowiedz
Tam średnio uprzejme panie udzielą ci informacji.

(Zdawałeś starą maturę? będziesz zatem musiał przejść rekrutację wg starych zasad, czyli egzamin pisemny z j. polskiego i z j. angielskiego, oraz rozmowa kwalifikacyjna. Średnio uprzejme panie w instytucie za niewielką opłatą serwują testy z poprzednich lat oraz wykaz lektur do rozmowy kwalifikacyjnej...)
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Pon Maj 12, 2008 9:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli jesteś typowym humanistą i interesujesz się Kulturą Japonii bardziej niż mozolnym wkuwaniem języka to zapraszam na Wydział Kultury Japonii w Polsko- Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych w Warszawie. Moim zdaniem uczelnia oferuje najlepszy blok wykładów związanych z Kulturą , historią , obyczajami itp. A pozatym można się czegoś ciekawego nauczyć o Freudzie np

Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 8:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Wole nie pytać ile to kosztuje bo kosztuje, prawda? ;]
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Czw Maj 15, 2008 8:58 am   Odpowiedz z cytatem
No niestety jest to właśnie jeden minus bo uczelnia jest dość droga . Dzienne studia kosztują 700 zł./miesięcznie a zaoczne bodajże 500 zł. Wiem że nie wygląda to różowo ale moim zdaniem warto .

Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Czw Maj 15, 2008 9:53 pm   Odpowiedz z cytatem
O ile wiem to jedna z najlepszych szkół informatycznych a za jakość się płaci. Ciekawa jestem natomiast jak się to ma do japonistyki... Tzn. napewno jest ciekawie, ale czy kulturoznawstwo bez języka to nie są studia trochę hobbistyczne?
Swoją drogą przy takich cenach pozostaje dziękować bogom, że się jest na państwowej uczelni
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1