Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

pytanie do osób leworęcznych jak piszecie znaki?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blackeye

Post Wysłany: Sob Mar 15, 2008 10:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam , mam takie pytanie do osób leworęcznych czy jak piszecie kanę i kanji to czy przestrzegacie tych reguł ,że się powinno pisać od lewej do prawej kreski i z góry na dół czy może na odwrót? ja piszę piórem i zdecydowanie nie wygodnie jest "pchać" pióro tylko powinno się je "ciągnąć" jeśli wiecie co mam na myśli. Pytam bo nie chce nabierać złych nawyków tylko dlatego ,że coś mi się wydaje nie wygodne bo później trudno się ich pozbyć!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 1:01 am   Odpowiedz z cytatem
Jako osobę leworęczną obowiązują mnie te same zasady co osoby praworęczne. Ta sama kolejność i kierunek pisania kresek.
Choć od lat nie pisałam piórem i niestety w tej kwestii nic nie mogę poradzić.
Jednakże zasady są niezmienne bez względu na to czym się pisze i której ręki się używa. :)

pozdrawiam
Powrót do góry
Maikeru

Post Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 9:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Też jestem leworęczny i raczej przestrzegam zasad - głównie dlatego, że kierunek pisma bez względu na użytą rękę jest od lewej do prawej bądź z góry na dół. Jeśli udałoby się pisać od prawej do lewej, jak w krajach arabskich, to można by się pokusić o małą rewolucję
A tak pozostaje faktycznie pisać trochę "pod włos". Szczerze to bardzo lubię pisać piórem, ale faktycznie dużo przyjemności ucieka, gdy pióro 'drapie' papier i przerywany jest dopływ atramentu, zdarza się to dość często i trzeba się mocno kontrolować jeśli chodzi o nachylenie pióra itp.

Swego czasu przez pierwsze pół roku na japonistyce, choć jestem leworęczny, pisałem prawą ręką (szło nawet w miarę ale trochę wolniej). Ale stwierdziłem, że nie ma co się wygłupiać i zmieniłem z powrotem na lewą.

Ze swojej strony mogę poradzić albo wybranie dobrego pióra, które lepiej będzie pisało pod ekstremalnymi kątami (ale nie znam się na tym na tyle żeby coś konkretnego polecić), albo po prostu przerzucenie się na wszystkowybaczający ołówek, czy (eeehhh....) długopis.

Jeśli jest się fanatykiem pióra, polecam wybór gładszego papieru 0 np. na drukarkowym pisze się kiepsko, na zeszytowym czy kartkach do segregatora trochę lepiej, a im lepszej jakości tym bardziej (np. Herlitza już jakoś się daje radę). Dla burżujów może być nawet papier lekko kredowy, gdzie pióro wręcz się ślizga :)

Życzę powodzenia i jak znajdziesz jakiś dobry sposób to daj znać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Rouge

Post Wysłany: Sro Maj 07, 2008 11:25 am   Odpowiedz z cytatem
Ja dopiero zaczynam także nawet nie wiem czy robię dobrze czy nie.
Na razie przejmuję się tylko kolejnością pewnych kresek i częściowo kierunkiem. Sa jędnak momenty, w których po prostu " nie idzie" pisać jak praworęczny i te sobie przekladam na lewą rękę zaczynajac daną kreskę z zupełnie innej strony.
Może za jakiś czas będę płakać z tego powodu, ale na razie dobrze jest.
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Sro Maj 07, 2008 11:37 am   Odpowiedz z cytatem
Znaki piszę długopisem, stosując kolejność i kierunek jak praworęczni. Problemów, oprócz poczucia pewnej "nienaturalności" (pchanie kresek) i niemożności bezproblemowego stosowania pędzla do kaligrafii, nie spotkałem.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1