Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Prośba - szukam książek

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Historia Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cinek

Post Wysłany: Nie Sty 01, 2006 6:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich!!!pisze prace na temat polityki zagranicznej Japonii i jej historii w latach 20-stych i 30-stych XXw. Mam kilka książek autorstwa Hall, Batowskiego, Wilanowskiego, Mrożka. Może możecie mi polecić jakieś inne pozycje z góry dziękuje!!Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kanashii

Post Wysłany: Nie Sty 01, 2006 11:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Konstytucja i system polityczny jako instytucjonalne uwarunkowanie polityki zagranicznej Japonii. Doktryna Yoshidy jako ideowa podstawa japońskiej polityki zagranicznej i jej ewolucja w okresie powojennym. Japońska koncepcja bezpieczeństwa narodowego i jej wymiary. Percepcja zagrożeń. Znaczenie czynników ekonomicznych w realizacji polityki zagranicznej: rola handlu, inwestycji i pomocy rozwojowej. Czynnik wojskowy w polityce zagranicznej Japonii. Region Azji i Pacyfiku - najważniejszy obszar aktywności międzynarodowej Japonii po II wojnie światowej. Sojusz ze Stanami Zjednoczonymi - ewolucja i znaczenie dla stosunków wewnątrzregionalnych. Stosunki ekonomiczne ze Stanami Zjednoczonymi i ich znaczenie dla regionu i gospodarki światowej. Stosunki z ChRL, państwami koreańskimi, Rosją, UE, Polską. Ocena międzynarodowej roli Japonii.

Emb.jap.pl
Orient.uw.edu.pl

Powrót do góry
Shirai

Post Wysłany: Pon Maj 22, 2006 4:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Słuchajcie poszukuje książki, gdzie znajde wiadomości na temat Hanzo Hattori, czy mógłby mi ktoś pomóc ? Byłbym dozgodnie wdzięczny, prosił bym o tytuł i autora jeśli to możliwe. Licze na waszą pomoc i pozdrawiam serdecznie :wink:
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kagemusha

Post Wysłany: Wto Maj 23, 2006 10:09 am   Odpowiedz z cytatem
Hanzo Hattori-podstawowe info jestw książce Andrew Adamsa "Ninja", ogólnie książkę polecam wielbicielom ninjutsu
Powrót do góry
Shirai

Post Wysłany: Wto Maj 23, 2006 3:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Tego właśnie szukałem. Dzięki sliczne, widze, że można na was polegać. Pozdrawiam serdecznie :wink:
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Sro Maj 24, 2006 8:36 am   Odpowiedz z cytatem
nie ma za co
Powrót do góry
Shinji

Post Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 7:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Poszukuje ksiazek, ew. wiekszych artykulow na temat teatru kabuki oraz pezji haiku. Z gory dzieki za pomoc !

shi
Powrót do góry
czajeczka

Post Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 5:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam :) szukam kogoś kto mogłby mi powiedzieć gdzie znleźć jakieś informacje/materiały/książki o recepcji prawa w Japonii. Generalnie szukam informacji o tym jak tworzono współczesny japoński kodeks prawny ( oparto się na kodeksie niemieckim, choć wcześniej czyniono przygotowania do zaadoptowania prawa francuskiego). Czy ktoś wie gdzie można znaleźć coś takiego?? Może ktoś z japonistyki mógłby coś polecić - uczycie sie hist. Japonii [/color]
Powrót do góry
Raisha

Post Wysłany: Sro Maj 02, 2007 6:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Przede wszystkim chciałabym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy raz (znaczy: pierwszy post na tym forum).

Czajeczka- dla Ciebie to polecałabym "Moje spotkanie z Japonią" Mieczysława Róg-Świosteka. Z tego co pamiętam, jest tam jeden rozdział poświęcony tematom, o których mówisz. Możesz ją kupić tutaj http://www.antykwariat.edu.pl/index.php?v=0&p=20&y=main&c=202,259&PHPSESSID=aaa9c151a42fa63c2c6102246175a917
a jeśli Ci się nie uda (ja sama mam niezbyt dobre doświadczenia związane z tą księgarnią) to w odruchu dobrego serca służę własnym egzemplarzem. Przy najbliższej okazji poszperam w biblioteczce dziadka i coś tam pewnie dla Ciebie wygrzebię.
Poza tym radzę dokładnie przejrzeć zasoby internetu - tam powinnaś zebrać wystarczająco dużo informacji.

gompka

Post Wysłany: Nie Maj 13, 2007 6:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam do Was wielką prośbę. Studiuję integrację europejską, a w zasadzie przez przypadek i wbrew własnej woli muszę zaliczyć przedmiot po angielsku o Dalekim Wschodzie. Zastanawiam się nad tematami :
Economical diversity in the Far East.
The Japanese model of industrial development.
Asian Tigers - characteristics and thair role in the world.

Byłabym bardzo wdzięczna za podrzucenie jakichś linków bądź nazw książek o tematyce gospodarki Dalekiego Wschodu, gdyż po kilku próbach szukania na necie, stwierdzam, że to kompletnie nie moja bajka.
Powrót do góry
torukia

Post Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 10:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Hejka, witam wszystkich :} słuchajcie mam taką prośbę, chcę pisać pracę o systemie administracji publicznej w Japonii (służba cywilna, zarządzanie publiczne, konstrukcja samorządu terytorialnego). Jeśli możecie polecić mi jakąś literaturę (może być anglojęzyczna) będę dozgonnie wdzięczna
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Historia Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1