| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Raito

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aralka

|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 11:05 am |
|
|
|
| A ja bym się chętnie nauczyła tego esperanto. Fajnie by było jakby był taki język, który by b. dużo osób znało :). Szkoda, że esperanto jest tak mało znane w sumie... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Szuvi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aralka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
MałyByt:)

|
Wysłany: Sro Lis 28, 2007 6:17 pm |
|
|
|
| Moim zdaniem język esperanto jest niepraktyczny i zdecydowanie brak mu h'm płynności i naturalności, a angielski "sam" stał się językiem międzynarodowym i to właśnie jego przecież się używa żeby łatwo się porozumiec. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 1:15 pm |
|
|
|
Chiński zna bardzo dużo osób.
To może uczmy sie chińskiego?
(tak, wiem, że chiński to tak naprawdę dziesiątki dialektów)
A tak poważnie mówiąc, to nie jednostki wybierają/wymyślają język powszechny/popularny.
Dawniej na przykład (tzn. do końca XIX w.) takim uniwersalnym językiem był francuski. Posługiwała się nim dyplomacja a także wszyscy ludzie, którzy chcieli uchodzić za kulturalnych i wykształconych.
Jeszcze wcześniej takim językiem uniwersalnym była łacina (o czym mozna się dowiedzieć czytając chociażby podręczniki do historii)
Współcześnie jest to język angielski. Kto wie, może wobec burzliwego rozwoju gospodarczego i kulturalnego Chin takim uniwersalnym językiem stanie się chiński? |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 7:42 pm |
|
|
|
| Jeśli co trzeci człowiek to Chińczyk to dlaczego spośród 4 mieszkańców mojego mieszkania nie ma tu żadnego Chińczyka? To, że posługuje się nim dużo ludzi to w tym przypadku ma drugorzędne znaczenie. Chiński nie jest specjalnie rozprzestrzenionym językiem, więc raczej nie ma szans by stał się uniwersalnym językiem. Tym bardziej, że tak różni się od większości języków uważanych za "uniwersalne". Poza angielskim wg mnie uniwersalnym językiem mógłby być hiszpański. Można się nim porozumieć na co najmniej 3 kontynentach. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:15 pm |
|
|
|
Używając standardowych schematów raczej tego nie zdziałasz. Swoją drogą nie widzę tego w jaki sposób ta wiadomość miałaby być "prowokacją".
Twoje intencje nie są dla mnie jasne. Nie widzę powodu, dla którego kiedykolwiek język chiński miałby się stać "uniwersalnym". Nawet Chińczycy używają do tego celu angielskiego. Poza tym nie widzę starań z ich strony by spopularyzować ich ojczysty język.
PS. Nie martw się, ja nie należę do tego typu osób, które czytają tylko to, do czego wygodnie im się odnieść. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 9:03 am |
|
|
|
| sergioosh napisał: |
| Używając standardowych schematów raczej tego nie zdziałasz. Swoją drogą nie widzę tego w jaki sposób ta wiadomość miałaby być "prowokacją". |
to dam sobie w takim razie spokój z nieudolnymi próbami.
| Cytat: |
| Nie widzę powodu, dla którego kiedykolwiek język chiński miałby się stać "uniwersalnym". Nawet Chińczycy używają do tego celu angielskiego |
no ja szczerze mówiąc mogę sobie wyobrazić taką sytuację. myślę, że Chińczycy są mimo wszystko bardzo przywiązani do swojej kultury, a angielskiego używają raczej do kontaktu z niesinojęzycznymi. Między sobą zaś, wobec znacznych różnic w dialektach, używają mandaryńskiego.
| Poza tym nie widzę starań z ich strony by spopularyzować ich ojczysty język. |
Hm, nie zauważyłam, by jakiś naród szczególnie starał się spopularyzować swój język. Tak jak napisałam, to, czy jakiś język staje się uniwersalnym, nie zależy od decyzji/starań jednostek, tylko od szerszych zjawisk.
Na przykład, upadek języka francuskiego jako języka dyplomacji wiązał się z utratą wpływów francuskich w Europie i na świecie przy jednoczesnym wzroście znaczenia anglojęzycznych Stanów Zjednoczonych. Wzrost znaczenia politycznego pociąga za sobą ożywienie kontaktów gospodarczych. Łatwiej przecież załatwia się sprawy tete-a-tete, niż przez tłumacza (co wyjaśnia wzrost popularniości języka angielskiego, chociaż myślę, że niemałe znaczenia ma prostota tego języka na poziomie podstawowym)
W związku z tym, wobec wzrostu znaczenia gospodarczego i politycznego Chin można sobie wyobrazić sytuację, że chiński staje się popularniejszy niż angielski i jest szerzej wykorzystywany w kontaktach biznesowych na przykład (choć tutaj pewną barierę stanowić może specyfika fonetyczna i logiczna języka, zupełnie różna niż w językach indoeuropejskich).
Oczywiście obserwuje się wzrost zainteresowania językiem chińskim, na co odpowiedzią jest pwstawanie kursów językoych, chociaż myślę, że obecnie wiąże się to częściej z chęcią bycia oryginalnym, niż z żądzą wiedzy.
| PS. Nie martw się, ja nie należę do tego typu osób, które czytają tylko to, do czego wygodnie im się odnieść. |
Dziękuję, naprawdę to sobie cenię. |
|
| Powrót do góry |
|
|