| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
sergioosh

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:37 pm |
|
|
|
ojej, nie wiedziałem, że Excel Saga to anima. Zawsze myślałem, że to anime... chyba że nie chodziło Ci o:
"W psychologii analitycznej Carla Gustava Junga
* anima to kobiecy aspekt psychiki mężczyzny; ideał kobiety istniejący w męskiej nieświadomości."
A wracając do tematu to ja jeszcze dorzucę "The Melancholy of Suzumiya Haruhi". Pewnie już o tym wspominałem, ale nie zaszkodzi xD Polecam!
Appleseed 2? Ciekawe czy tam też są krztuszące się śrubkami roboty xD |
|
| Powrót do góry |
|
|
Wyspa

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 9:37 pm |
|
|
|
| A co w tym słowie jest spolszczone? Jeśli dla Ciebie spolszczaniem jest przekręcanie nazw, to nic tylko pogratulować. Takie rzeczy prowadzą tylko do jednego- braku zrozumienia. Gdyby każdy "sobie" wszystko przekręcał, bo "tak już ma", to byłoby tyle dialektów ile ludzi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Wyspa

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 10:16 pm |
|
|
|
| Wpierw tłumaczysz się spolszczaniem, a teraz piszesz, że nie masz nic przeciwko zangielszczaniu? Skoro nie masz nic przeciwko, to zapewniam Cię, że osoby posługujące się językiem angielskim piszą "anime". Poza tym ja nie wytykam nikomu błędów, bo te każdy popełnia, nawet humaniści. Jeśli jednak świadomie jakieś popełniasz, bądź nie przykładasz do tego w ogóle uwagi, to tylko świadczy to o Tobie. Tak przy okazji, ja też nie jestem humanistą. Od 4 klasy podstawówki byłem w klasie matematycznej, a teraz studiuję na politechnice. Po prostu "anima" jest formą niepoprawną i nie rozumiem dlaczego chcesz z tym walczyć. Co jak co, ale wg mnie z przyzwyczajeniami powinno się walczyć jeśli są złe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kokonattsu

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 8:59 am |
|
|
|
Zgadzam się w zupełności z sergioosh .
| Cytat: |
| Chyba już 2gi raz mi to mówisz i ja wiem co i jak ale takie juz mam przyzwyczajenie że sobie "spalszcam" wyrażenie Anime na Anima więc możesz sobie darować... chcesz specjalnie dla ciebie mogę to umieszczać w cudzysłowu jako moje prywatne słowotwórstwo... |
Wyspa nie rób tego dla niego tylko dla siebie żeby nie wyjść na idiotę...ale i tak byłby lepiej gdybyś przyzwyczaił się do pisania anime a nie anima. Uprościło by to życie nie tylko tobie ale i forumowiczom. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 9:46 am |
|
|
|
Jak zwał, tak zwał. Wydaje mi się, że większym problem jest częste mylenie ANIME z MANGĄ. Różnice są ogromne, jednak dla przynajmniej połowy społeczeństwa to te chińskie bajeczki zowią się mangą. Natomiast uważam, że co najmniej niepoprawnym jest używanie tzw. spolszczonych, przekręconych etc. nazw przez osoby, które notabene dobrze wiedzą, iż ANIME to ANIME a MANGA to MANGA. Później wychodzi całkiem niewinnie wyglądający, na pierwszy rzut oka, "nieświadomy ideał kobiety", czy sklep ze sprzedażą wysyłkową  |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 12:36 pm |
|
|
|
Miałem na myśli Polskę. W końcu temat (swoją drogą bardzo ekhm... skowyrny) dotyczy języka polskiego, spolszczeń i przekręceń.
P.S. Program na TVP Kultura traktujący o kreskówkach polskich twórców zowie się Anima |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 11:16 am |
|
|
|
Przypuszczam, że jest to skrót od "animacja". Głupi skrót.
Tworzenie tego rodzju skrótów kojarzy mi się z nowomową socjalistyczną, którą świetnie wytyka na przykład Bułhakow. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 1:05 pm |
|
|
|
Anime to też skrót od "animeeshon".
| Frezio-kun napisał: |
| Wydaje mi się, że większym problem jest częste mylenie ANIME z MANGĄ. Różnice są ogromne, jednak dla przynajmniej połowy społeczeństwa to te chińskie bajeczki zowią się mangą. |
Ale tej połowie społeczeństwa wcale do szczęścia nie jest potrzebne jak te kreskówki się naprawdę nazywają. Od Ciebie prawdopodobnie nikt nie wymaga żebyś wiedział co to są amonity więc nie wymagaj żeby każdy wiedział co to manga i anime. |
|
| Powrót do góry |
|
|