Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

murakami

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
k.

Post Wysłany: Sob Lut 17, 2007 12:09 pm   Odpowiedz z cytatem
kocham harukiego murakami! kocham kocham kocham! jego ksiązki opowiadaja niby o rzeczywistosci sa osadzone w czasach obecnych a sa tak przepelnione magia... czytasz i nawet jesli cos niezwyklego sie dzieje to jest to takie oczywiste normalne... ksiazki jego sa grube a czyta sie je tak szybko, wielki spokoj mnie ogarnia kiedy je czytam nigdzie mi sie nie spieszy a czas sobie powolutku plynie... teraz zbieram kaske na jego nowa ksiazke o kafce. ach jestem bardzo ciekawa co tym razem! a moja przygode z tym pisarzem zaczelam od 'konca swiata. hard boiled wonderland' fantastyczna ksiazka i polecam ja kazdemu! (i sa tam jednorozce...) i podoba mi sie ten klimat w jego ksiazkach, wiecie muzyczka jazzowa, puby, japonia, wspomnienia i dziwne zakonczenia...
i lubie tez yoshimoto banane i jej 'kuchnie' niestety wiecej jej ksiazek nie czytalam bo maja malo stron a kosztuja duzo!
a co do polskich ksiazek o japonii to polecam wszystkim marcina bruczkowskiego z 'bezsennoscia w tokio'! straszliwie smieszna ksiazka! no plakalam ze smiechu!! a jak ktos jeszcze inetresuje sie japonia i czaji klimaty to jest jeszcze bardziej smiesznie (jak to mozliwe zeby bylo smieszniej to ja sama nie wiem!) . coprawda brakuje mi tam jakiejs chronologii i gubilam sie czasem i szkoda ze wszystko nie bylo opisane jak na spowiedzi bo po przeczytaniu czulam niedosyt... a teraz poluje na druga ksiazke pana bruczkowskiego o tym jak do chin pojechal ale jak na zlosc ktos ja stale w domu ma i nie ma jej na polce bibliotecznej! wrr!

o jaa! i jeszcze zapomnialam! zapomnialam sie zapytac czy wy tez tak macie ze jak czytacie jakies ksiazki czy to japonskich czy chinskich autorow to one sa kompletnie inne od tych europejskich... nie wiem czemu i jak... uzywaja innych slow, szyk zdania jest inny? nie wiem ale wlasnie dlatego je lubie ze tak bardzo sie od naszej literatury!

Nie pisz postu pod postem. Jeśli chcesz coś dodać-> dodaj to to poprzedniego postu. Co do niedbałości o język, teraz jest to już ostrzeżenie. - sergioosh

Migotka

Post Wysłany: Sob Lut 17, 2007 1:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tego co wiem, Bruczkowski nie napisał żadnej książki z akcją w Chinach. Jego druga książka opowiada historię chłopaka mieszkającego w Singapurze. Jest bardzo, bardzo ciekawa i bardzo wiele mi dała w zrozumieniu klimatu tego miejsca. Mimo to uważam, ze nie jest to książka dla każdego, bo wiele osób znudziłoby opisywanie życia zespołów rockowych i dokładne opisywanie koncertów.

Zgadzam się w zupełności co do Murakamiego.
Zgadzam się też co do twojego języka. Jesteś bardzo oczytana i masz dużą wiedzę, ale mogłabyś poprawić swój post, żeby to jakoś wyglądało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
belle

Post Wysłany: Sob Lut 17, 2007 3:48 pm   Odpowiedz z cytatem
co do Yoshimoto Banana to bardzo podoba mi się "Kuchnia" i "Tsugumi"...posiadam Tsugumi i pamiętam,że kupiłam ją w centrum taniej książki za ok.7 zł.....a Haruki Murakami...ahhhh...az trudno wyrazić zachwyt słowami.....ostatnio wzięłam sie za "Kafke nad morzem" i jest fantastyczna......wzbudził we mnie ciekawość główny bohater....to,że lubi czytać książki.Raczej woli swój własny świat niz przebywanie z ludźmi..pewnie dlatego,że pod tym względem utożsamiam się z nim i zamarzyło mi się zobaczyć tę bibliotekę ....szkoda,że książka taka droga..... Szkoda,ze nie ma jego książek w takich domach taniej książki(pamiętam,ze w jednej kiedyś mieli "Przygode z owcą" ale dosyć dawno) a np.w Empiku jego książki są drogie....
Powrót do góry
k.

Post Wysłany: Sro Lut 21, 2007 1:36 pm   Odpowiedz z cytatem
a to centrum taniej książki to w każdym mieście jest? bo ja niedawno przeprowadziąłam się do Torunia (Toronto) i są tu jakieś sklepy z tanią książka ale mają tam jakieś wsiochy tzn. mało interesujące ksążki i poradniki np. jak być fajnym ... ale poszukam, poszukam bo 7 złociszy to malutko! a co do nowego Harukiego to chyba w większości jego książek (albo w tych com czytała) bohaterami są mrukliwi samotnicy... no i jeśli chodzi o cenę książek to ja jeszcze się nie natknęłam na nic tańszego niż na książce wybita cena, więc empik nie empik cena taka sama... ha, a przygodę z owcą znalazłam kiedyś przez przypadek w bibliotece obcojęzycznej, jakieś stare wydanie... po niemiecku!! (tytuł jak by co to 'wildes schafjagt' ale nawet po niemiecku czuło się tą lekkość i ten niezwykły styl ). Polecam opowiadania Harukiego 'wszystkie boże dzieci tańczą' (czy jakoś tak!?) miło się czyta (zresztą jak wszystkie!). Ale wiecie co, jest jedna jedyna książka Harukiego w której był taki moment w którym się na prawdę bałam! Zazwyczaj jego książki nie są ani trochę straszne ale tam to serio - gęsia skóra! była to książka 'kronika ptaka nakręcacza' a moment ten w nocy... w ogrodzie...brr!
A właśnie wiecie że swego czasu TVP1 pokazywała przedstawienie 'na południe od...' ale nie podobało mi się i wyłączyłam po paru minutach. A może się pomyliłam? oglądał ktoś? jak się podobało?

Yukari

Post Wysłany: Wto Cze 05, 2007 11:28 am   Odpowiedz z cytatem
Uwielbiam książki Murakamiego! Obecnie czytam "Przygoda z owcą" i jestem oczarowana! Niesamowita książka, polecam każdemu
Bardzo niebanalna i wciągająca... Z jego książek polecam też "Norwegian Wood". Murakami potrafi stworzyć klimat, trzeba mu to przyznać... Jestem zachwycona !

SoheiMajin Gotenks

Post Wysłany: Pon Lip 02, 2007 8:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja czytam teraz 'Przygody ptaka nakrecacza'
(tylko te ksiazke mam...)

Ogolnie mi sie podoba, nie nudzi, chociaz troszke dziwna.
Pozniej trzeba se bedzie kolejne zakupic.

japonia
japonia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
k.

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 7:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Na poczatek przepraszam ze pisze bez polskich znakow ale za granica siedze i nie na swoim kompie wiec wole nic nie przestawiac w maszynerii a z kompami to nie za dobrze sie dogaduje.
Ja ostatnio w nagrode za kolejny zdany rok studiow kupilam sobie ksiazke murakamiego. Ostrzylam pazury na ta najnowsza z Kafka w tytule ale ostatecznie kupilam 'tancz, tancz'. Calkiem interesujaca lektura, powtarzaja sie motywy niektore, czasem nawet nie wiedzialam czy to nie jest kontynuacja watku z 'pogoni za owca'? Slyszalam jednak opinie o kafce ze to najslabsza ksiazka murakamiego, i wiece co chyba nie kazdy moze czytac jego ksiazki, on balansuje na granicy nudy, bo smi przyznajcie jak moze byc cos ciekawego w tym ze glowny bohater nic nie robi, opisy parostronnicowe jak poszedl do sklepu i co sobie kupil... ale dla mnie to nie jest nudne!
Swego czasu udalo mi sie tez znalesc gdzies tam w jakiejs 'pitatowni' film 'Tony Takitani', jest on na podstawie opowiadania Murakamiego pod tym samym tytulem. Ladny i spokojny film o samotnosci, polecam. A gdzies mi sie tez obila o oczy reklama jakiegos sklepu internetowego ktory oferowal owa ksiazke jeszcze przed wydaniem jej w Polsce! Juz sie nie moge doczekac kiedy bede ja mogla kupic w sklepie bo po filmie mozna sie spodziewac samych dobroci!

Migotka

Post Wysłany: Pon Lip 23, 2007 1:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Wczoraj skończyłam wreszcie "Przygodę z owcą" (ostatnio b. dużo czytam, bo nie mam okularów więc nie mogę oglądać).
Wrażenia: jak na razie w moim osobistym rankingu przeczytanych przeze mnie książek Murakamiego (4) plasuje się na 2 miejscu, czyli za "Norwegian Wood". Jak na razie nic "NW" nie było w stanie przebić. Mimo to "Przygoda z owcą" to i tak niezwykle wciągająca historia i klimat, który tak podoba mi się w ksiązkach Murakamiego.
A na razie czytam "Harry'ego Pottera" (nic na to nie poradzę, tak mi już zostało z lat późno-dziecięcych - miałam 11 lat). Usprawiedliwiam się, że poprawiam swój angielski, ale tak naprawdę chcę się w końcu dowiedzieć, jak to cholerstwo się skończy
Powrót do góry
KAMAKURA

Post Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 3:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Już trzeci raz czytam Kronikę ptaka nakręcacza - zawsze, jakby pierwszy raz i nigdy nie wiem co mnie czaka na kolejnej stronie.

Migotka

Post Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 2:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Przeczytałam jeszcze "Sputnik Sweetheart". Jestem absolutnie zachwycona! Zadziwiająca jest delikatność tej opowieści, właściwie to nie bardzo wiem jak to sprecyzować, ale ogólnie chodzi o to, że opowieść "płynęła". To przede wszystkim, ale historia jest także ciekawa i mniej jest monotoniczności (właściwie wcale jej nie ma). Mimo to Norwegian Wood jest nadal na prowadzeniu

Przede mną "Na południe od granicy..." Nie mogę się doczekać, kiedy znajdę na to czas... No cóż, szkoła nie radość...
Powrót do góry
KwiatŚniegu

Post Wysłany: Wto Paź 09, 2007 2:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja przeczytałam "Na południe od granicy...". Sądzę że jest to książka bardzo refleksyjna, zmusza do myślenia i zostawia wiel pytań bez odpowiedzi. Po jej przeczytaniu przez kilka dni chodziłam "tąpnięta" i starałm się rozwikłać zagadkę życia i znikniecia jednej z głównych bohaterek, ale jakoś mi to nie wyszło.
Teraz mam zamiar przeczytać ją jeszcze raz.
Gorąco polecam tą książkę.

Właśnie dowiedziałam się że we wrześniu została wydana książka Murakamiego "Po zmierzchu". Czy ktoś z was może już ją czytał??
Powrót do góry
Pietkaru

Post Wysłany: Czw Paź 18, 2007 5:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja miałem przyjemność zapoznania się z lekturą. Coż, świetne kreacje bohaterow, magiczna fabuła. Za głowny atut "Po zmierzchu" uważam dialogi- po prostu niesamowite, mają swoj własny klimat. Polecam!

Murakami uzależnia, teraz czytam " Na południe od granicy, na zachod od słońca".
Powrót do góry
Fuyu

Post Wysłany: Nie Mar 30, 2008 2:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja też kocham tego autora... Czytałam do tej pory tylko "Kafka nad morzem" i "Wszystkie boże dzieci tańczą", ale uważam, że pisze świetnie! Uczucia opisuje uzywając wiele interesujących porównań, ożywienie też wchodzi w rolę (w dużych ilościach ;P). Za każdym razem koniec jest taki... niespodziewany. Nigdy nie wiadomo co będzie w dalszej części lektury itp. A także jego pomysłowość. Np. w "Kafka nad morzem" - "mężczyzna" (wszyscy myśleli, ze to mężczyzna) okazał sie kobietą, ktora kopuluje z mężczyznami nie uzywając pochwy tylko odbytu! To jak taka żeńska wersja geja. GENIALNE!!!

Tylko podziwiać i kłaniać sie nisko... Totalny obłęd.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1