| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
buka

|
Wysłany: Pon Lip 24, 2006 10:26 pm |
|
|
|
już było o Bin-jipie (świetnym zresztą, jak wszystkie filmy Kim Ki Duka), teraz pora na trylogię Chan-wook Parka. ( "Oldboy", "Lady Vengeance" i "Mr Vengeance")
Na pewno widzieliście Oldboya (którego bardzo polecam), przypomina nieco filmy Tarantino.
Dziś skupię się jednak na "Pani Zemście"
Wszystkie 3 filmy opowiadają o zemście, jedank w zupełnie inny sposób. O ile Oldboy jest thrillerem, Pani Zemsta to dramat.
Dziewiętnastoletnia Lee Geum-ja, była wspólniczka mordercy- nauczyciela Bae, pomaga mu w zabójstwie chłopca, za co trafia do więzienia i bierze na siebie całą winę. Z jednej strony, uznana przez obywateli za potwora, w więzieniu gra miłą i życzliwą , a pozę tą wykorzystuje do własnych celów, prowadzących do tytułowej zemsty.
"Zabijając terroryzującą otoczenie więźniarkę zwaną Wiedźmą zyskała wdzięczność i psią wierność innych współtowarzyszek z celi. Sama zauważyła jednak, że przejęła część jej złej mocy. Zatem złem można się zarazić, niejako na własne życzenie. Reżyser sugeruje jednak, że siły światła i mroku mogą współistnieć w jednym człowieku, tocząc ze sobą bezustanny bój, którego wynik nie jest z góry przesądzony"
Film dla niektórych przydługi i nudny, dla mnie ciekawy i naprawde godny polecenia. Ostatnia scena, symboliczna, bardzo piękna.
Czystośc. Biel. niewinność.
Jeśli chodzi o sprawy techniczne, to wg. mnie bardzo piękne są zdjęcia i muzyka. Chociażby dlatego warto obejżeć ten film.
jeśli chodzi o recenzje filmów, odsyłam do:
Oldboy: http://old.boy.filmweb.pl/
Lady Vengeance : http://pani.zemsta.filmweb.pl/
Mr. Vengeance: http://pan.zemsta.filmweb.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
Phase

|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 7:10 pm |
|
|
|
| To nie ja umieściłam tu ten temat, początkowo był w dziale "kino", ale został przesunięty. |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
Wysłany: Pon Paź 02, 2006 2:03 pm |
|
|
|
My Sassy Girl średnio mi sie podobało, oczekiwałam czegoś więcej po tym tytule.
Z korańskich komedii romantycznych bardziej przypadł mi do gustu chociażby "Turn left, turn right" pomimo, że fabuła raczej naciągana i przewidywalna. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kaila^^

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saori

|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 2:42 pm |
|
|
|
Ja się przymierzam do "Miecza Przeznaczenia". "Oldboy" mi się nie podobał, tak samo jak "Pani Zemsta". Mój ulubiony film to "Duelist". Oprócz tego obejrzałam:
"She Is On Duty"
"My Sassy Girl"
"Temptation Of The Wolves"
"Sex Is Zero"
"100 Days With Mr. Arogant"
"Too Beautiful To Lie"
"My Tutor friend"
"Il Mare"
"A Milionare First Love"
"Ditto" |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 5:20 pm |
|
|
|
| Nie chcę popełnić przestępstwa, więc jak sie mylę, to niech mnie ktoś odrazu poprawi, ale dobrym filmem koreańskim jest "Wiosna, lato, jesień, zima... i wiosna" - mnie się bardzo podobał _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kaila^^

|
Wysłany: Pon Gru 18, 2006 9:11 am |
|
|
|
własnie sie zainteresowalam tym filmem i tak, jest on produkcji poludniowokoreanskiej przy wspolpracy z Niemcami. hehehe skojarzylam go nawet sobie i wiem ze go ogladalam. film ma niepowtarzalne klimaty, a te widoki...pieknosci!!!
domek na srodku jeziorka...wzruszajacy koniec filmu |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatsuhiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Gość