Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kino Koreańskie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
buka

Post Wysłany: Pon Lip 24, 2006 10:26 pm   Odpowiedz z cytatem
już było o Bin-jipie (świetnym zresztą, jak wszystkie filmy Kim Ki Duka), teraz pora na trylogię Chan-wook Parka. ( "Oldboy", "Lady Vengeance" i "Mr Vengeance")

Na pewno widzieliście Oldboya (którego bardzo polecam), przypomina nieco filmy Tarantino.
Dziś skupię się jednak na "Pani Zemście"

Wszystkie 3 filmy opowiadają o zemście, jedank w zupełnie inny sposób. O ile Oldboy jest thrillerem, Pani Zemsta to dramat.
Dziewiętnastoletnia Lee Geum-ja, była wspólniczka mordercy- nauczyciela Bae, pomaga mu w zabójstwie chłopca, za co trafia do więzienia i bierze na siebie całą winę. Z jednej strony, uznana przez obywateli za potwora, w więzieniu gra miłą i życzliwą , a pozę tą wykorzystuje do własnych celów, prowadzących do tytułowej zemsty.
"Zabijając terroryzującą otoczenie więźniarkę zwaną Wiedźmą zyskała wdzięczność i psią wierność innych współtowarzyszek z celi. Sama zauważyła jednak, że przejęła część jej złej mocy. Zatem złem można się zarazić, niejako na własne życzenie. Reżyser sugeruje jednak, że siły światła i mroku mogą współistnieć w jednym człowieku, tocząc ze sobą bezustanny bój, którego wynik nie jest z góry przesądzony"

Film dla niektórych przydługi i nudny, dla mnie ciekawy i naprawde godny polecenia. Ostatnia scena, symboliczna, bardzo piękna.
Czystośc. Biel. niewinność.

Jeśli chodzi o sprawy techniczne, to wg. mnie bardzo piękne są zdjęcia i muzyka. Chociażby dlatego warto obejżeć ten film.

jeśli chodzi o recenzje filmów, odsyłam do:

Oldboy: http://old.boy.filmweb.pl/
Lady Vengeance : http://pani.zemsta.filmweb.pl/
Mr. Vengeance: http://pan.zemsta.filmweb.pl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Phase

Post Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 1:18 pm   Odpowiedz z cytatem
jak dla mnie "old boy" to był kolejny film cyklu "o co chodzi jakby" Niepodobal mi sie wcale.
A tak na marginesie chyba ten temat powinien sie znajdować gdzie indziej...mimo wszystko,ze to kino koreanskie a nie japońskie

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
buka

Post Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 7:10 pm   Odpowiedz z cytatem
To nie ja umieściłam tu ten temat, początkowo był w dziale "kino", ale został przesunięty.
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:40 pm   Odpowiedz z cytatem
<Czy mógłby ktoś usunąc powyższy post gdyż przez przypadek wysłało mi się jako "gość"" Przepraszam za kłopot.>

Jednym ambitnym filmem z kina koreańskiego jaki do tej pory dane mi było zobaczyć był właśnie "old boy", którego też wszystkim polecam bo to naprawdę kawał dobrego kina.

Ostatnio zostałam natomiast namówiona do obejrzenia "My sassy girl". I cóż mogę powiedzieć... Naprawdę słodkie, a impreza mundurkowa bije wszystko na głowę. Szkoda, że nie mam mundurka z liceum, wtedy też bym tak mogła.
Film nie jest z kręgu zbliżonego do Tarantionowskich klimatów old boy'a ale fajnie się go ogląda i można się przy nim zrelaksować.
Była bym chyba nawet skłonna stwierdzić, że jest to jeden z najlepszych (o ile nie najlepszy) film, który można by zaliczyć do kręgu "komedii romantycznych(?)".

Teraz emulec ma za zadanie wyszakanie filmu pt "sex is zero"... ale jakoś nie nastawiam na jakąs rewelację, gdyż na internecie przeczytałam przez przypadek, że jest to "koreański american pie" "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buka

Post Wysłany: Pon Paź 02, 2006 2:03 pm   Odpowiedz z cytatem
My Sassy Girl średnio mi sie podobało, oczekiwałam czegoś więcej po tym tytule.
Z korańskich komedii romantycznych bardziej przypadł mi do gustu chociażby "Turn left, turn right" pomimo, że fabuła raczej naciągana i przewidywalna.
Powrót do góry
kaila^^

Post Wysłany: Nie Gru 17, 2006 12:15 pm   Odpowiedz z cytatem
No ja obejrzałam ostatnio film produkcji południowokoreańskiej "Miecz przeznaczenia".
Dobry film, milo sie ogladalo, zalatywal tylko troche Ameryką...szczegolnie jesli chodzi o koncowa scene filmu.
A sceny walki sa zaprzeczeniem istnienia sił fizycznych...

na 10 punktow ma u mnie prawie 8

polecam
Powrót do góry
Saori

Post Wysłany: Nie Gru 17, 2006 2:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja się przymierzam do "Miecza Przeznaczenia". "Oldboy" mi się nie podobał, tak samo jak "Pani Zemsta". Mój ulubiony film to "Duelist". Oprócz tego obejrzałam:
"She Is On Duty"
"My Sassy Girl"
"Temptation Of The Wolves"
"Sex Is Zero"
"100 Days With Mr. Arogant"
"Too Beautiful To Lie"
"My Tutor friend"
"Il Mare"
"A Milionare First Love"
"Ditto"
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Nie Gru 17, 2006 5:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie chcę popełnić przestępstwa, więc jak sie mylę, to niech mnie ktoś odrazu poprawi, ale dobrym filmem koreańskim jest "Wiosna, lato, jesień, zima... i wiosna" - mnie się bardzo podobał

kaila^^

Post Wysłany: Pon Gru 18, 2006 9:11 am   Odpowiedz z cytatem
własnie sie zainteresowalam tym filmem i tak, jest on produkcji poludniowokoreanskiej przy wspolpracy z Niemcami. hehehe skojarzylam go nawet sobie i wiem ze go ogladalam. film ma niepowtarzalne klimaty, a te widoki...pieknosci!!!
domek na srodku jeziorka...wzruszajacy koniec filmu
Powrót do góry
Yatsuhiro

Post Wysłany: Pią Gru 22, 2006 12:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
"Sex Is Zero"
no ten film naprawde wymiata wedlug mnie te inne smieszne filmy Amerykanskie to pikus przytym choc film troche dziwny pomieszanie humory z tragedia ciekawe co oni jescze wymysla :)

Kiedys widzialem wilm Brother in amrs nie jestem pewien czy deobrze naskrobalem bo nie znam sie na angielski filma naprawde dobry polecam karzdemy szybko akcja niezle efekty normalnie miodzio musze sobie go znou załatwic

Gość

Post Wysłany: Sro Mar 12, 2008 4:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam, zwolenników kina koreańskiego zapraszam na http://koreafilm.pl
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1