Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japończycy w Polsce - praca, kontrakt, wiza?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sro Lut 20, 2008 11:37 am   Odpowiedz z cytatem
Pytanie jak w temacie
Czy zna możę ktoś jakąś sprawdzoną firmę w Polsce lub jakiś portal internetowy gdzie by mogłoo się na ten temat dowiedzieć, gdzie osoby z innych krajów, konkretniej z Japonii mogliby znaleść pracę?
Jakie są wymagania?
Czy przyjazd do Polski do pracy jest łatwy?
Czy dostanie wizy nie jest problemem?
Na ile są przydzielane wizy?

Z tego co zauwarzyłam do Polski coraz więcej ludzi przyjeżdza na kontrakt do pracy, więc chyba nie jest tak trudno to załatwić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sergioosh

Post Wysłany: Czw Lut 28, 2008 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Jestem przekonany, że jeśli osoba z Japonii podejmowałaby pracę w Polsce, to raczej nie "szukałaby pracy" tylko zostałaby wysłana z Japonii w ramach jakiegoś kontraktu. Przynajmniej ja nie znajduję żadnej przyczyny, dla której osoba z Japonii miałaby szukać pracy w Polsce.
Tak czy siusiak zacząłbym od ambasady. Tam na pewno przekażą Ci chociażby informacje dotyczące wiz. Co do reszty informacji to nie mam pomysłu poza "google is your friend"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Yatchan

Post Wysłany: Czw Lut 28, 2008 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Ambasada Japonii w RP NIE ZAJMUJE się sprawami wiz dla obywateli Japonii. Od tego są nasze polskie urzędy do spraw cudzoziemców (podlegają pod urzędy wojewódzkie o ile dobrze pamiętam) i tam powinnaś się dowiadywać, jak wyglądają formalności ze zdobywaniem pozwolenia na pracę i karty czasowego/stałego pobytu - bo WIZĘ to może Japończyk dostać w placówce dyplomatycznej RP za granicą.

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Czw Lut 28, 2008 11:15 pm   Odpowiedz z cytatem
a w Japonii do jakiej instytucji się ma zgłosić? Chodzi mi o zdobycie info o pracy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sergioosh

Post Wysłany: Nie Mar 02, 2008 3:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Yatchan, a kto mówił o ambasadzie w Polsce?? Sądziłem, że to oczywiste, że jeśli ktoś stara się o wizę do konkretnego państwa, to kontaktuje się z ambasadą tego kraju Oo'
Co do instytucji, to nie wiem czy taka w ogóle istnieje. Najlepiej po prostu poszukać na własną rękę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Yatchan

Post Wysłany: Nie Mar 02, 2008 5:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Oj zdziwiłbyś się, jak wiele osób mylnie rozumie koncepcję ambasady i zasady jej funkcjonowania :)

Specjalnej instytucji raczej na pewno nie ma, a i Japończyków chętnych do pracy w Polsce jak na lekarstwo.

Czy łatwo dostać pracę w Polsce - myślę, że jest z tym tak samo ciężko jak obcokrajowcom (Polakom) w Japonii. Poza stanowiskami, na których niezbędny jest Japończyk (np. native speaker w szkole językowej), trzeba dysponować jakimiś unikalnymi umiejętnościami. Pozwolenie na pracę wydaje wojewoda, biorąc pod uwagę sytuację na lokalnym rynku pracy. Innymi słowy - zatrudniając obcokrajowca trzeba uzasadnić, że jest to absolutnie konieczne. W praktyce podobno wygląda to tak, że trzeba postawić wymagania, których żaden tubylec nie jest w stanie spełnić.

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Nie Mar 02, 2008 9:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Umieściłem już ten link co prawda na innym forum w odpowiedzi na to samo pytanie, ale gdyby ktoś inny również był zainteresowany, zamieszczam i tu

A co do zbyt wysokich wymagań, ostatnio zmieniono przepisy, które mają to "niby" uniemożliwić.

Za źródłem:
"(...)Prawo zobowiązuje go bowiem do analizy ewidencji zarejestrowanych osób bezrobotnych i poszukujących pracy, analizy ofert pracy zgłoszonych do urzędu pracy, inicjowania działań w celu upowszechnienia oferty także wśród osób niebędących w ewidencji jako bezrobotne lub poszukujące pracy. Przy czym nowe rozporządzenie wprowadza zabezpieczenie przed ominięciem powyższych przepisów. Mianowicie starosta nie bierze pod uwagę wskazanych w ofercie pracy wymagań, jeżeli nie są one odpowiednie do pracy, którą cudzoziemiec ma wykonywać. Jeżeli więc przyszły pracodawca poda w ofercie pracy w celu „odstraszenia” obywateli polskich wymagania zbyt wysokie, tak aby nikt nie mógł ich spełnić i przyjąć tej oferty, starosta nie bierze takich wymagań pod uwagę.(...) "

Wiadomo jednak, że wszystko można obejść, ale trzeba mieć dobry powód i wiedzieć, jak to zrobić...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1