| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 6:37 pm |
|
|
|
| Ambasada Japonii w RP NIE ZAJMUJE się sprawami wiz dla obywateli Japonii. Od tego są nasze polskie urzędy do spraw cudzoziemców (podlegają pod urzędy wojewódzkie o ile dobrze pamiętam) i tam powinnaś się dowiadywać, jak wyglądają formalności ze zdobywaniem pozwolenia na pracę i karty czasowego/stałego pobytu - bo WIZĘ to może Japończyk dostać w placówce dyplomatycznej RP za granicą. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 11:15 pm |
|
|
|
| a w Japonii do jakiej instytucji się ma zgłosić? Chodzi mi o zdobycie info o pracy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 3:29 pm |
|
|
|
Yatchan, a kto mówił o ambasadzie w Polsce?? Sądziłem, że to oczywiste, że jeśli ktoś stara się o wizę do konkretnego państwa, to kontaktuje się z ambasadą tego kraju Oo'
Co do instytucji, to nie wiem czy taka w ogóle istnieje. Najlepiej po prostu poszukać na własną rękę. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 5:45 pm |
|
|
|
Oj zdziwiłbyś się, jak wiele osób mylnie rozumie koncepcję ambasady i zasady jej funkcjonowania :)
Specjalnej instytucji raczej na pewno nie ma, a i Japończyków chętnych do pracy w Polsce jak na lekarstwo.
Czy łatwo dostać pracę w Polsce - myślę, że jest z tym tak samo ciężko jak obcokrajowcom (Polakom) w Japonii. Poza stanowiskami, na których niezbędny jest Japończyk (np. native speaker w szkole językowej), trzeba dysponować jakimiś unikalnymi umiejętnościami. Pozwolenie na pracę wydaje wojewoda, biorąc pod uwagę sytuację na lokalnym rynku pracy. Innymi słowy - zatrudniając obcokrajowca trzeba uzasadnić, że jest to absolutnie konieczne. W praktyce podobno wygląda to tak, że trzeba postawić wymagania, których żaden tubylec nie jest w stanie spełnić. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 9:32 pm |
|
|
|
Umieściłem już ten link co prawda na innym forum w odpowiedzi na to samo pytanie, ale gdyby ktoś inny również był zainteresowany, zamieszczam i tu
A co do zbyt wysokich wymagań, ostatnio zmieniono przepisy, które mają to "niby" uniemożliwić.
Za źródłem:
"(...)Prawo zobowiązuje go bowiem do analizy ewidencji zarejestrowanych osób bezrobotnych i poszukujących pracy, analizy ofert pracy zgłoszonych do urzędu pracy, inicjowania działań w celu upowszechnienia oferty także wśród osób niebędących w ewidencji jako bezrobotne lub poszukujące pracy. Przy czym nowe rozporządzenie wprowadza zabezpieczenie przed ominięciem powyższych przepisów. Mianowicie starosta nie bierze pod uwagę wskazanych w ofercie pracy wymagań, jeżeli nie są one odpowiednie do pracy, którą cudzoziemiec ma wykonywać. Jeżeli więc przyszły pracodawca poda w ofercie pracy w celu „odstraszenia” obywateli polskich wymagania zbyt wysokie, tak aby nikt nie mógł ich spełnić i przyjąć tej oferty, starosta nie bierze takich wymagań pod uwagę.(...) "
Wiadomo jednak, że wszystko można obejść, ale trzeba mieć dobry powód i wiedzieć, jak to zrobić...  |
|
| Powrót do góry |
|
|