| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
bart

|
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 6:38 pm |
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Interesuje mnie japońska metoda na łóżko. Japończycy śpią macie rozłożonej na podłodze. Wiele ludzi twierdzi, że sen na sztywnym podłożu wpływa bardzo korzystnie na organizm.
Czy ktoś z Was miał okazję się na takiej macie przespać? Jest to coś wyjątkowego, czy po prostu podkładka, którą można porównać do kilku koców położonych na podłodze?
A może wiecie gdzie taką matę można kupić? Podobno nie ma to jak spróbować osobiście. :)
Bart |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 8:17 pm |
|
|
|
| bart napisał: |
Witam wszystkich forumowiczów.
Interesuje mnie japońska metoda na łóżko. Japończycy śpią macie rozłożonej na podłodze. |
Taa, jasne, bo łóżka to do nich nie dotarły....
Materac (futon - żadna mata), nie jest niczym nadzwyczajnym. Normalnie Japończycy na nim nie sypiają, chyba, że goście, ewentualnie, gdy sypialnia ma także służyć jako pokój gościnny i łóżko by zawadzało (wbrew pozorom rzadka sytuacja).
Miałem okazję sypiać na futonie i nic wielkiego w tym nie widzę, ot, miękki materac, nie za sztywny, by można go było łatwo złożyć. Nie wiem, czemu spanie na nim miałoby niby korzystnie wpływać na organizm. W domu mam twardszy materac na łóżku, niż jakikolwiek futon.
Gdzie można kupić futon? W Japonii.... wątpię, żeby można go było kupić go gdzie indziej bo niby po co? Każdy normalny człowiek kupić łóżko, albo zwykły materac dostępny wszędzie. No chyba, że ktoś ma "parcie na Japonię"  |
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 8:53 pm |
|
|
|
| na ebay'u można kupić futon^^ |
|
| Powrót do góry |
|
|
bart

|
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 10:29 pm |
|
|
|
| Futon, dzięki Sławku, tej nazwy szukałem :) No proszę, z drugiej strony byłem prawie przekonany że w Japonii futon+podłoga to dominujące podłoże do spania. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Chou

|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 12:13 am |
|
|
|
Da się kupić, podobno nawet są takie wersalki z futonem (o ile się nie mylę)
| Cytat: |
Wiele ludzi twierdzi, że sen na sztywnym podłożu wpływa bardzo korzystnie na organizm.
|
Ja jakoś przez 8 lat śpię na desce z cieniutkim 2 cm naszyciem i wątpię żeby było to zdrowe, bo mi coś koście zaczynają skrzypieć i bolec jak śpię na tym. Nie wspomną o szyi która boli z rana... (staruszka ze mnie) |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 8:16 am |
|
|
|
Przeglądałem oferty na ebay'u i szczerze mówiąc większość tego, co tam jest, to takie trochę zeuropeizowane futony.
Główną zaletą futonu ma być to, że rano można go zwinąć i schować do szafy (lub do takiej zasuwanej wnęki - oshiire), a to, co można kupić na aukcjach nie wygląda mi na futony, które by można zwijać, bo są za grube i często jeszcze wzmocnione czymś twardszym w środku. Plus jest taki, że wygodniej się (pewnie) śpi, lecz przez to upodabniają się do zwykłych materacy i tracą swoją funkcjonalność. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|