Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Spanie po japońsku

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bart

Post Wysłany: Sro Lut 20, 2008 6:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich forumowiczów.

Interesuje mnie japońska metoda na łóżko. Japończycy śpią macie rozłożonej na podłodze. Wiele ludzi twierdzi, że sen na sztywnym podłożu wpływa bardzo korzystnie na organizm.

Czy ktoś z Was miał okazję się na takiej macie przespać? Jest to coś wyjątkowego, czy po prostu podkładka, którą można porównać do kilku koców położonych na podłodze?

A może wiecie gdzie taką matę można kupić? Podobno nie ma to jak spróbować osobiście. :)

Bart
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
slawek15

Post Wysłany: Sro Lut 20, 2008 8:17 pm   Odpowiedz z cytatem
bart napisał:
Witam wszystkich forumowiczów.

Interesuje mnie japońska metoda na łóżko. Japończycy śpią macie rozłożonej na podłodze.

Taa, jasne, bo łóżka to do nich nie dotarły....

Materac (futon - żadna mata), nie jest niczym nadzwyczajnym. Normalnie Japończycy na nim nie sypiają, chyba, że goście, ewentualnie, gdy sypialnia ma także służyć jako pokój gościnny i łóżko by zawadzało (wbrew pozorom rzadka sytuacja).

Miałem okazję sypiać na futonie i nic wielkiego w tym nie widzę, ot, miękki materac, nie za sztywny, by można go było łatwo złożyć. Nie wiem, czemu spanie na nim miałoby niby korzystnie wpływać na organizm. W domu mam twardszy materac na łóżku, niż jakikolwiek futon.

Gdzie można kupić futon? W Japonii.... wątpię, żeby można go było kupić go gdzie indziej bo niby po co? Każdy normalny człowiek kupić łóżko, albo zwykły materac dostępny wszędzie. No chyba, że ktoś ma "parcie na Japonię"
Powrót do góry
himonoonna

Post Wysłany: Sro Lut 20, 2008 8:53 pm   Odpowiedz z cytatem
na ebay'u można kupić futon^^
Powrót do góry
bart

Post Wysłany: Sro Lut 20, 2008 10:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Futon, dzięki Sławku, tej nazwy szukałem :) No proszę, z drugiej strony byłem prawie przekonany że w Japonii futon+podłoga to dominujące podłoże do spania.
Powrót do góry
Chou

Post Wysłany: Czw Lut 21, 2008 12:13 am   Odpowiedz z cytatem
Da się kupić, podobno nawet są takie wersalki z futonem (o ile się nie mylę)
Cytat:
Wiele ludzi twierdzi, że sen na sztywnym podłożu wpływa bardzo korzystnie na organizm.

Ja jakoś przez 8 lat śpię na desce z cieniutkim 2 cm naszyciem i wątpię żeby było to zdrowe, bo mi coś koście zaczynają skrzypieć i bolec jak śpię na tym. Nie wspomną o szyi która boli z rana... (staruszka ze mnie)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Czw Lut 21, 2008 8:16 am   Odpowiedz z cytatem
Przeglądałem oferty na ebay'u i szczerze mówiąc większość tego, co tam jest, to takie trochę zeuropeizowane futony.
Główną zaletą futonu ma być to, że rano można go zwinąć i schować do szafy (lub do takiej zasuwanej wnęki - oshiire), a to, co można kupić na aukcjach nie wygląda mi na futony, które by można zwijać, bo są za grube i często jeszcze wzmocnione czymś twardszym w środku. Plus jest taki, że wygodniej się (pewnie) śpi, lecz przez to upodabniają się do zwykłych materacy i tracą swoją funkcjonalność.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Czw Lut 28, 2008 6:00 pm   Odpowiedz z cytatem
w Ikei jest coś w stylu futonu. Jest to drewniany stelaż składany w fotel/sofę na której znajduje się materac, który nawet nazywa się "futon" . Sam mam coś takiego, ale na pewno nie ze względu na wygodę, którą oceniam na 4+. Największym plusem jest to, czym się futon charakteryzuje- oszczędność miejsca. Ciekawych odsyłam do internetowego katalogu Ikei. Nazwa fotelu/sofy "grankulla".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1