Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

A. Golden - Wyznania Gejszy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olusia

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 8:37 am   Odpowiedz z cytatem
Co powiecie o samej ksiazce Wyznania Gejszy...No bo ogladałam film i mi sie podobal a co powiecie oksiazce bo mowia ze dobra...bo mnie duzo ksiazek nudi i boje sie ze ta tez moze..mam zamiar ja przeczytac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 8:44 am   Odpowiedz z cytatem
Jeśli film Cię nie zanudził to książka tym bardziej. Jest bardzo ciekawie napisana i czyta się ją szybko. W przeciwieństwie do filmu jest tam wszystko opisane bardziej szczegółowo (dzieciństwo Sayuri, pobyt w okiya, praca jako gejsza itp.).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
olusia

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 8:55 am   Odpowiedz z cytatem
Aha to czyli warto?? Poprosze na urodzinki
Powrót do góry
mosad

Post Wysłany: Pon Maj 29, 2006 2:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Jeśli film Cię nie zanudził to książka tym bardziej. Jest bardzo ciekawie napisana i czyta się ją szybko. W przeciwieństwie do filmu jest tam wszystko opisane bardziej szczegółowo (dzieciństwo Sayuri, pobyt w okiya, praca jako gejsza itp.).

ale film jest tragiczny

www.macross.wordpress.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
aibon

Post Wysłany: Pon Maj 29, 2006 9:27 pm   Odpowiedz z cytatem
dostałam książkę na urodzinki. poraża mnie swoją objętością O_o ale damy radę zazwyczaj jest w kuńcu tak, że książka jest lepsza od filmu zrobionego na jej podstawie.

a film wcale nie był taki zły, mnie się podobał...
Powrót do góry
izumi

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 8:54 pm   Odpowiedz z cytatem
książkę łyknęłam w jeden dzień.. jest wspaniała.. nie jest to opowieść na faktach.. jest to opwieść oparta na historiach opowiedzianych przez gejsze.. de kacto nie opisywał prawdziwej postaci..
i książka jest o tyle ciekawsza, że jest to bardziej historia, bajeczka... w której jest opisanych dużo sytuacji i rytułałów które są jak najbardziej prawdziwe..
Książka the best! zawsze lepsza od filmu...

raven

Post Wysłany: Pią Lip 28, 2006 1:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Film był super, a książkę dopiero będę czytać Ale to nie prawda, że książka zawsze jest lepsza od filmu!

Raila

Post Wysłany: Pon Lip 31, 2006 8:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Za to w książce jest dużo więcej szczegółów, a tę naprawdę warto przeczytać.
Powrót do góry
Mizuko

Post Wysłany: Wto Cze 26, 2007 9:02 pm   Odpowiedz z cytatem
piękna książka. wciągnęła mnie, zaintrygowała. film jest tylko skromnym kawałkiem. piękne krajobrazy i pięknnie pokazane osoby natomiast książka 1000000 razy lepsza. pozdrawiam.
Powrót do góry
iwan_czarny.

Post Wysłany: Pią Cze 29, 2007 10:14 pm   Odpowiedz z cytatem
zdecydowanie warto przeczytac
Powrót do góry
Lisa

Post Wysłany: Pon Lip 02, 2007 12:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Książka wciągająca. Przeczytałam w jeden wieczór i nie żałuję :) Film został zamerykanizowany, więc nie będę porównywać.

Migotka

Post Wysłany: Pon Lip 23, 2007 2:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Film mi się bardzo podobał, kiedy oglądałam go pierwszy raz. Za drugim razem zirytowały mnie niektóre hollywoodzkie wstawki, których wcześniej zbytnio nie zauważyłam. Co do książki, to całkiem inna historia. Niezwykle wciągająca, szybko się czyta pomimo objętości. Nie jestem w stanie nic mądrego powiedzieć o merytorycznej wartości "Wyznań gejszy", bo gejszami się nie interesuję i się nie znam (no może w jakimś stopniu się interesuję, w ramach kultury Japonii, ale nie aż tak, jak wiele osób z tego forum).
Powrót do góry
April_Ryan

Post Wysłany: Sro Lut 27, 2008 5:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Film był całkiem ładnie pokazany, jednak książka zawsze jest lepsza. Z racji że miałam sporo zajęć, nie miałam możliwości łyknąć jej w jeden, dwa dni - ale przeczytałam z zapałem i nie zajęło mi to długo. Śliczne, naprawdę. Moja naj-pierwsza książka związana z Japonią (:
Powrót do góry
Jowisz

Post Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 4:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Książka nawet mi się podobała, całkiem ciekawa choć jeśli patrzeć pod względem prawdziwości informacji to zdecydowanie lepsza jest "Gejsza z Gion"(właściwie fabuła też była lepsza) Mineko Iwasaki powieść prawdziwej gejszy (notabene bardzo znanej), która obala mity i stereotypy panujące nawet w Japonii jak i niestety w "Wyznaniach gejszy". Jeśli jedenak komuś nie przeszkadza że wszystko nie jest kropka w kropkę jak być powinno pod względem metorycznym to jak najbardziej polecam.

Niltinco

Post Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 6:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Mineko Iwasaki opisuje obecne gejsze, natomiast co do prawdziwości informacji to pewnie chodzi Ci o mizuage. Obecnie od kilkudziesięciu lat ta kwestia wygląda jak z relacji Iwasaki, ale dawniej było tak jak opisuje to autor "Wyznań gejszy" co potwierdza wywiad ze starą gejszą z książki "Byłam gejszą" Lizy Dalby.
Pozwolę sobie zacytować wypowiedź Noel z innego forum na ten temat:

Cytat:
Podstawowy problem w postrzeganiu gejsz to "dziura informacyjna". Dla ludzi Zachodu istnieją tylko 2 wersje, które często się ze soba mieszają: gejsza-prostytutka sprzed 150 lat i gejsza dzisiaj, ale nic pomiędzy tymi okresami.

Środowisko gejsz wykształciło się w obrębie dzielnic rozrywki, gdzie pracowały prostytutki. Początkowo było ich bardzo mało i stanowiły nieformalną grupę, a dopiero po pewnym czasie wprowadzono kenbany, które uregulowały ich status i wspomniane "gejszowanie". Kwestia podwójnej licencji to raczej kolokwializm niż rzeczywisty przepis. Po prostu część gejsz puszczała się z klientami i w ten sposób dorabiała na boku. O takiej gejszy ze złą reputacją mówiło się właśnie, że ma "podwójną licencję". Nie zawsze jednak administracja była zgodna co do tego, która grupa gejsz może uprawiać seks z klientami, a która nie. Przykładowo machi geisha to gejsza z miasta, która pracowała poza licencjonowanymi dzielnicami rozkoszy i ona mogła sypiać z klientami. Ze względu na to wkraczanie w kompetencje yujo (prostytutek) wprowadzono regulacje, że gejsza nie może siadać blisko klienta, musi mieć skromniejszy strój i nie może wpinać ozdób we włosy. Ponadto za odebranie klienta prostytutce, gejsza mogła dostać zakaz pracy na wiele dni lub na zawsze. Fakt, że wprowadzono takie regulacje świadczy o tym, że kiedyś kobiety na licencji gejszy także się prostytuowały. Chociaż w zasadzie ten problem był obecny jeszcze na początku XX w.. W sondażu przeprowadzonym w 1928 roku wyszło, że 80% gejsz z Tokio świadczyło usługi seksualne za pieniądze i to z klientami, których widziały po raz pierwszy. Z biegiem czasu środowisko gejsz zaczęło eliminować aspekt seksualny ze swojej profesji na rzecz sztuki oraz umiejętności zabawienia towarzystwa.
(...)
Dzisiaj wygląda to pewnie tak jak opisała to Iwasaki, bo i gejsze nie są zainteresowane prostytucją, nie ma takiej potrzeby i wogóle jest to zakazane. Ale skoro kiedyś świat gejsz i prostytutek był tak mocno związany to zapewne mizuage wiązało się z inicjacją seksualną. Zresztą potwierdzenie tego znajduje się u L.Dalby, która badała świat gejsz w latach 70-tych. Wspomina ona rozmowę na jednym z przyjęć i starsze geiko (które debiutowały jeszcze przed II wojną światową) przyznały, że ich mizuage wiązało się właśnie z pierwszym kontaktem seksualnym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1