Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Jak Polska jest postrzegana w Japoni?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jowisz

Post Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:06 am   Odpowiedz z cytatem
No właśnie jak Polske i Polaków postrzegają Japończycy i Chińczycy (to do sinologów).Za co nas cenią,a czego u nas nie lubią?Za wszeklkie informacje byłabym wdzięczna bo pisze prace o Polsce jak jest postrzegana przez Europe i świat.

Niltinco

Post Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:57 am   Odpowiedz z cytatem
Japończycy nie mają pojęcia gdzie jest Polska ani w jakim języku się tam mówi więc nie można powiedzieć za co nas cenią. Jedyne co im się z Polską kojarzy to:Chopin, Wałęsa i chyba to by było na tyle. Lepiej sprawa wygląda z Chińczykami bo przynajmniej więdzą gdzie jest nasz kraj i że był komunistyczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Norek

Post Wysłany: Wto Mar 20, 2007 11:09 am   Odpowiedz z cytatem
Ja się zastanawiam, jak podchodzą do Polaków Ajnowie, czy pamiętają że to dzięki Polakom otrzymali pewien dar, w postaci przetrwania niektórych piosenek ajnuskich.
Może starsze pokolenie wiązać też z nami postać brata Zeno, czyli Zenona Żebrowskiego, którego działalność odbijała się echem w całej Japonii.
Teraz chyba kojarzy nas się właśnie z Szopenem.
Z drugiej strony myślę, że Polaków w Japonii jest za mało, żeby mieli o nas jakieś większe pojęcie (najwięcej mogą pewnie powiedzieć o Amerykanach, Anglikach, pewnie Rosjanach, Chińczykach i Koreańczykach, przy czym o tych ostatnich niekoniecznie pochlebnie).
Lepiej pewnie Polaków kojarzą Ci Azjaci, którzy nasz kraj odwiedzili i mogą się wypowiedzieć o naszej gościnności:)
Pozdrawiam!

Teloniusz

Post Wysłany: Wto Mar 20, 2007 12:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Norek napisał:
właśnie z Szopenem.

Rozwaliłeś mnie gościu, o mało z krzesła nie spadłem

Norek

Post Wysłany: Wto Mar 20, 2007 12:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Cieszę się że dostarczyłem Ci trochę śmiechu, a jakbym napisał "Szopenem" (w cudzysłowiu) to już by było lepiej?
I proszę żeby mnie nikt nie pouczał jak się to pisze bo pewnie za chwilę podobnych postów byłoby więcej...
Pozdrawiam!

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:12 am   Odpowiedz z cytatem
niestety to prawda, że wielu Japończyków praktycznie nic nie wie o Polsce.
Ale ja zawsze podczas Skype rozmów itp pytam się co sądzą o naszm kraju. Większość pisze, że zna Polskę tylko ze stron internetowych, ale mówią, że wydaje im się że ze względu na zabytki i nature jest pięknym krajem.
Co do samych Polaków nic konkretnego, jedyne Ci co mają kontakt przez internet z Polakami, pisali, że jesteśmy miłym narodem.
Natmiast Ci co byli w Polsce piszą (studia, praca itp) , że Polska jest dość dziwnym krajem, że tu wszystko za pieniądze ludzie załatwiają (wkońcu Polska ), pisali, że u nas byli dobrze traktowani, ale czasami dziwnie się czuli, jak np. w autonuse na nich się dziwnie ludzie patrzeli itp. Ogólnie piszali o nas dobre żeczy.
Wiem jedno oni uwielbiają polski bigos i gołąbki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 4:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Norek: nie byłoby lepiej i w dodatku (o ile się nie mylę) poprawnie jest "w cudzysłowie" a nie "w cudzysłowiu" (wiem, że to brzmi dziwnie, ale nie ja to wymyśliłem...).
Norek napisał:
mnie nikt nie pouczał
Na szczęście nie jestem nikim Take it easy

Akiko: rzeczy, a nie żeczy...

A żeby nie odbiegać zbytnio od tematu: podobno pewna grupa Japończyków zwiedzająca Trójmiasto, nie mogła zrozumieć, dlaczego nikt nie zorganizował im spotkania z Wałęsą - przewodnik znudzony ciągłymi pytaniami o byłego prezydenta, powiedział, że jest to człowiek zajęty i nie ma czasu przyjmować wycieczek. "Przepracowanie" Wałęsy uspokoiło Japończyków i do końca wycieczki nie zadawali więcej pytań na ten temat.
Ale w sumie to trochę smutne, że jedynie Chopinem i Wałęsą słyniemy w Japonii

ikari_yui

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 7:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Przepraszam, a co jest niby źle z Szopenem?
Jest to jak najbardziej przyjęta w naszym języku spolszczona wersja oryginalnego nazwiska. ><"

Poza tym Teloniusz daruj sobie udawanie purysty językowego i erudyty, którym nie jesteś. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 8:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Przyadkowo znalazłam pare tytułów o stosunkach polsko-japońskich. Może się przydadzą.
Ewa Pałasz-Rutkowska, Andrzej T. Romer, HISTORIA STOSUNKÓW POLSKO-JAPOŃSKICH 1904-1945, Bellona, Warszawa 1996
Ewa Pałasz-Rutkowska, POLITYKA JAPONII WOBEC POLSKI 1918–1941, Nozomi 1998
Hillel Levine, KIM PAN JEST, PANIE SUGIHARA, KAW, Warszawa 2000
JAPONIĄ ZAUROCZENI – Adam Bujak, Czesław Miłosz, Andrzej Wajda, Wisława Szymborska, Kwadrat, Kraków 2002
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 9:27 pm   Odpowiedz z cytatem
@Norek, rzeczywiście, przepraszam, Szopen jest wersją dopuszczalną.

@ikari - erudytą nie jestem, purystą też nie - ale to na prawdę nie boli sprawdzić sobie w Wordzie czy gdzie indziej (był taki temat poruszany już dwukrotnie w dziale "Offtopic") czy to, co się napisało jest poprawnie. W szczególności powinny to robić wszystkie osoby, które błędy ort. robią często (nie mam tutaj na myśli nikogo konkretnego).
Nie przyrównuj nadgorliwości do faszyzmu - nadgorliwość w tak krótkim czasie nie zebrała nawet połowy liczby ofiar faszystów.

sergioosh

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Japończycy nie mają pojęcia gdzie jest Polska ani w jakim języku się tam mówi więc nie można powiedzieć za co nas cenią. Jedyne co im się z Polską kojarzy to:Chopin, Wałęsa i chyba to by było na tyle. Lepiej sprawa wygląda z Chińczykami bo przynajmniej więdzą gdzie jest nasz kraj i że był komunistyczny.

Ostatnio (w ten poniedziałek) Japonka będąca w Polsce ramach programu AIESEC przeprowadziła mini-wykład o Japonii. Powiedziała z czym się kojarzy Polska w Japoni:
Chopin, UJ (!) i Auschwitz (!!!!)... Ciekawe...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 11:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeżeli chodzi o Auschwitz, to akurat się nie dziwię - lepiej pamiętać niemieckie obozy niż własne...
Poza tym, o ile się nie mylę, z programu nauczania mają wykreślona własną historię z okresu od przejęcia władzy przez japońskich nacjonalistów, aż do końca II wojny światowej (tzn. program jest tak ułożony, że do II wojny światowej nigdy nie dają rady dojść...). W związku z tym, jeżeli w ogóle przerabiają II wojnę światową, to tylko pobieżnie i raczej to co się działo w Europie (stąd może Auschwitz...).

A UJ - może wymiany studenckie? UJ ma ich sporo i to czasami z dość egzotycznymi krajami...

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 11:26 pm   Odpowiedz z cytatem
UJ ? a może poprostu Uniwersytet Jagieloński
Powrót do góry
Jowisz

Post Wysłany: Wto Maj 15, 2007 3:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziękuje wszystkim za info. przydało się.

@nka

Post Wysłany: Pią Lut 08, 2008 6:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Teloniusz napisał:

A UJ - może wymiany studenckie? UJ ma ich sporo i to czasami z dość egzotycznymi krajami...

to racja - co chwilę słyszę od kolezanki, ze ktoś z jej znajomych poleciał z Katedry Bliskiego i Dalekiego Wschodu UJ do Japonii na stypendium... wow... Fajnie mają
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
booboo

Post Wysłany: Czw Lut 14, 2008 2:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja osobiście radzę poczytać o Józefie Piłsudskim i Rydzu-Śmigłym, ponieważ zdaję się otrzymali oni Order Wschodzącego Słońca, drugi od najważniejszych order japoński.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1