| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Jowisz

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:06 am |
|
|
|
| No właśnie jak Polske i Polaków postrzegają Japończycy i Chińczycy (to do sinologów).Za co nas cenią,a czego u nas nie lubią?Za wszeklkie informacje byłabym wdzięczna bo pisze prace o Polsce jak jest postrzegana przez Europe i świat. _________________ "Zawsze jest tak że razem z końcem czegoś rodzi się nowa nadzieja"Hoti z "Sailor Moon"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:57 am |
|
|
|
| Japończycy nie mają pojęcia gdzie jest Polska ani w jakim języku się tam mówi więc nie można powiedzieć za co nas cenią. Jedyne co im się z Polską kojarzy to:Chopin, Wałęsa i chyba to by było na tyle. Lepiej sprawa wygląda z Chińczykami bo przynajmniej więdzą gdzie jest nasz kraj i że był komunistyczny. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 11:09 am |
|
|
|
Ja się zastanawiam, jak podchodzą do Polaków Ajnowie, czy pamiętają że to dzięki Polakom otrzymali pewien dar, w postaci przetrwania niektórych piosenek ajnuskich.
Może starsze pokolenie wiązać też z nami postać brata Zeno, czyli Zenona Żebrowskiego, którego działalność odbijała się echem w całej Japonii.
Teraz chyba kojarzy nas się właśnie z Szopenem.
Z drugiej strony myślę, że Polaków w Japonii jest za mało, żeby mieli o nas jakieś większe pojęcie (najwięcej mogą pewnie powiedzieć o Amerykanach, Anglikach, pewnie Rosjanach, Chińczykach i Koreańczykach, przy czym o tych ostatnich niekoniecznie pochlebnie).
Lepiej pewnie Polaków kojarzą Ci Azjaci, którzy nasz kraj odwiedzili i mogą się wypowiedzieć o naszej gościnności:)
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 12:55 pm |
|
|
|
Cieszę się że dostarczyłem Ci trochę śmiechu, a jakbym napisał "Szopenem" (w cudzysłowiu) to już by było lepiej?
I proszę żeby mnie nikt nie pouczał jak się to pisze bo pewnie za chwilę podobnych postów byłoby więcej...
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:12 am |
|
|
|
niestety to prawda, że wielu Japończyków praktycznie nic nie wie o Polsce.
Ale ja zawsze podczas Skype rozmów itp pytam się co sądzą o naszm kraju. Większość pisze, że zna Polskę tylko ze stron internetowych, ale mówią, że wydaje im się że ze względu na zabytki i nature jest pięknym krajem.
Co do samych Polaków nic konkretnego, jedyne Ci co mają kontakt przez internet z Polakami, pisali, że jesteśmy miłym narodem.
Natmiast Ci co byli w Polsce piszą (studia, praca itp) , że Polska jest dość dziwnym krajem, że tu wszystko za pieniądze ludzie załatwiają (wkońcu Polska ), pisali, że u nas byli dobrze traktowani, ale czasami dziwnie się czuli, jak np. w autonuse na nich się dziwnie ludzie patrzeli itp. Ogólnie piszali o nas dobre żeczy.
Wiem jedno oni uwielbiają polski bigos i gołąbki  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 7:56 pm |
|
|
|
Przepraszam, a co jest niby źle z Szopenem?
Jest to jak najbardziej przyjęta w naszym języku spolszczona wersja oryginalnego nazwiska. ><"
Poza tym Teloniusz daruj sobie udawanie purysty językowego i erudyty, którym nie jesteś. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 8:36 pm |
|
|
|
Przyadkowo znalazłam pare tytułów o stosunkach polsko-japońskich. Może się przydadzą.
Ewa Pałasz-Rutkowska, Andrzej T. Romer, HISTORIA STOSUNKÓW POLSKO-JAPOŃSKICH 1904-1945, Bellona, Warszawa 1996
Ewa Pałasz-Rutkowska, POLITYKA JAPONII WOBEC POLSKI 1918–1941, Nozomi 1998
Hillel Levine, KIM PAN JEST, PANIE SUGIHARA, KAW, Warszawa 2000
JAPONIĄ ZAUROCZENI – Adam Bujak, Czesław Miłosz, Andrzej Wajda, Wisława Szymborska, Kwadrat, Kraków 2002 |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 9:27 pm |
|
|
|
@Norek, rzeczywiście, przepraszam, Szopen jest wersją dopuszczalną.
@ikari - erudytą nie jestem, purystą też nie - ale to na prawdę nie boli sprawdzić sobie w Wordzie czy gdzie indziej (był taki temat poruszany już dwukrotnie w dziale "Offtopic") czy to, co się napisało jest poprawnie. W szczególności powinny to robić wszystkie osoby, które błędy ort. robią często (nie mam tutaj na myśli nikogo konkretnego).
Nie przyrównuj nadgorliwości do faszyzmu - nadgorliwość w tak krótkim czasie nie zebrała nawet połowy liczby ofiar faszystów. _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:24 pm |
|
|
|
| Niltinco napisał: |
| Japończycy nie mają pojęcia gdzie jest Polska ani w jakim języku się tam mówi więc nie można powiedzieć za co nas cenią. Jedyne co im się z Polską kojarzy to:Chopin, Wałęsa i chyba to by było na tyle. Lepiej sprawa wygląda z Chińczykami bo przynajmniej więdzą gdzie jest nasz kraj i że był komunistyczny. |
Ostatnio (w ten poniedziałek) Japonka będąca w Polsce ramach programu AIESEC przeprowadziła mini-wykład o Japonii. Powiedziała z czym się kojarzy Polska w Japoni:
Chopin, UJ (!) i Auschwitz (!!!!)... Ciekawe... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 11:10 pm |
|
|
|
Jeżeli chodzi o Auschwitz, to akurat się nie dziwię - lepiej pamiętać niemieckie obozy niż własne...
Poza tym, o ile się nie mylę, z programu nauczania mają wykreślona własną historię z okresu od przejęcia władzy przez japońskich nacjonalistów, aż do końca II wojny światowej (tzn. program jest tak ułożony, że do II wojny światowej nigdy nie dają rady dojść...). W związku z tym, jeżeli w ogóle przerabiają II wojnę światową, to tylko pobieżnie i raczej to co się działo w Europie (stąd może Auschwitz...).
A UJ - może wymiany studenckie? UJ ma ich sporo i to czasami z dość egzotycznymi krajami... _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Jowisz

|
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 3:39 pm |
|
|
|
| Dziękuje wszystkim za info. przydało się. _________________ "Zawsze jest tak że razem z końcem czegoś rodzi się nowa nadzieja"Hoti z "Sailor Moon"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
@nka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
booboo

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 2:37 pm |
|
|
|
Ja osobiście radzę poczytać o Józefie Piłsudskim i Rydzu-Śmigłym, ponieważ zdaję się otrzymali oni Order Wschodzącego Słońca, drugi od najważniejszych order japoński.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|