Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Książki do nauki...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Newbie    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Owca

Post Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakie podręczniki/słowniki/ksiązki do nauki j.japońskiego polecacie?
na allegro znalazlem pare ciekawych aukcji...lecz niewiem na co sie zdecydowac...:

http://allegro.pl/item179...acych.html

http://allegro.pl/item178...ponia.html

http://allegro.pl/item179...acych.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
exeman

Post Wysłany: Pon Mar 26, 2007 9:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Zdecydowanie pierwsze - Ewa Krassowska, jesli planujesz powaznie nauczyc sie i mowic i pisac. Pozostale to takie badziewia z rozmowkami w stylu:

"Hał aaa juu - Jak się masz"
"Kełkełkełla - Coca Cola".
Powrót do góry
Vera

Post Wysłany: Wto Mar 27, 2007 12:21 pm   Odpowiedz z cytatem
co do PONSa to słyszałam, ze jest całkiem przyzwoity, aczkolwiek podkreślam, że tylko słyszałam. jest to opinia kilku znajomych i pani z księgarni językowej ;P ja sama w ręku nie miałam, więc nie wiem na pewno.

natomiast polecam książkę p. Krasowskiej. według mnie dobrze zainwestowane pieniądze.

na książkę numer 2 to bym nawet nie patrzyła, bo takie pozycje racze nie są zachęcające i nie sądzę, żebyś znalazł/a tam zbyt wiele przydatnych rzeczy. swoją drogą po użytym w tytule słowie "rozmówki" widać, ze nie nauczysz sie z tego wiele
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Owca

Post Wysłany: Wto Mar 27, 2007 4:09 pm   Odpowiedz z cytatem
ale ogolnie ta ksiazka jest dobra czy najlepsza z tych 3 co podalem?
jak juz kupić to coś porządnego:)
Powrót do góry
Vera

Post Wysłany: Pią Mar 30, 2007 4:12 pm   Odpowiedz z cytatem
to, że najlepsza z tych co podałeś to na pewno. aczkolwiek nie tylko. uważam, jest bardzo dobra na początek. napisana jest w sposób na tyle zrozumiały, że nie musisz pół dnia siedzieć nad tym żeby rozszyfrować "o co tej babie może tutaj chodzić" (nie wiem jak was, ale mnie takie myśli nachodziły wielokrotnie, kiedy czytałam książki do nauki gramatyki różnych języków). przy każdej lekcji są ćwiczenia, a na końcu mały słowniczek, tabela czasowników i klasyfikatorów. oczywiście nie znajdziesz tam jakiejś skomplikowanej gramy, bo to w końcu podręcznik dla początkujących, ale myślę, że materiało jest wystarczająco dużo
Powrót do góry
basiulek

Post Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 8:29 am   Odpowiedz z cytatem
a tak przy okazji może ktoś byłby tak dobry i powiedział mi jaki słownik angielsko-japoński jest najlepszy ?? bo wiem że polsko-japońskie są beznadziejne.z góry thx :)

sergioosh

Post Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 8:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja używam Oxford "Starter" Japanese dictionary, ale jak sama nazwa wskazuje jest to raczej słownik minimum i raczej dla początkujących. Mi przeważnie wystarcza jak na razie. Poza tym jest znacznie tańszy od tych grubych
EDIT: dużym plusem tego słownika jest to, że część japońsko-angielska jest ułożona wg kolejności kany oraz zapis jest w kana+kanji. Część angielsko-japońska podobnie tyle, że kolejność jest oczywiście wg alfabetu łacińskiego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Marv

Post Wysłany: Wto Gru 25, 2007 11:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich. Chciałbym zacząć naukę japońskiego, niestety mieszkam na wiosce "zabitej dechami" więc nie mam dostępu do kursów do nauki japońskiego... Pozostaje mi więc uczyć się samodzielnie ^__^ W związku z tym chciałbym dowiedzieć się jakie są wg. Was najbardziej wartościowe książki dla początkujących. Czy ta książka spełniła by wymagania :) ?

Niltinco

Post Wysłany: Sro Gru 26, 2007 11:08 am   Odpowiedz z cytatem
Nigdy nie korzystałam z tej książki, ale myślę, ze nie jest zła. Problem samodzielnej nauki polega na tym, że dojdziesz do pewnego momentu i się zatniesz lub nauczysz się czegoś błędnie i później ciężko Ci będzie oduczyć się tego. Skoro w Twojej okolicy nie ma nauczycieli japońskiego to możesz kupić tę książkę i wszelkie wątpliwości wyjaśniać na forum . Mimo ograniczonych możliwości służę również swoją pomocą .
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Dakki

Post Wysłany: Czw Lut 07, 2008 4:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Wystawiacie pani Krassowskiej dobre opinie więc polegając na Was kupiłam tą książkę :) Inni klienci księgarń internetowych również sobie chwalą wiec na pewno ja też będę zadowolona :)
Co do tych rozmówek z płytą, to mam je i szczerze mówiąc to tak średnio mi pasują... Znajdziecie tam oczywiście tabelke z hiraganą i katakaną, słówka/zdania związane z pobytem za granicą podzielone tematycznie (zakupy, poczta, podróżowanie, dane personalne, restauracja, pogoda itp.) i "krótki przewodnik po gramatyce japońskiej". Tylko jak na moje (skromne zdanie początkującego) troche to wszystko mało jasne jak dla kogoś kto dopiero zapoznaje się z japońskim... . Ale to chyba problem w większości tego typu materiałach dydaktycznych
Powrót do góry
barutsuomiei

Post Wysłany: Wto Lut 12, 2008 9:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Najlepszy słownik (internetowy) to zdecydowanie jisho.org - który realizowany jest ze współpracą studentów w japonii (aktualizacje na bieżąco)
Najlepszym podręcznikiem jest z kolei "basic kanji book" co do kanji a co do reszty (gramatyk, etc) to "japanese for everyone". Ja uczyłem ( i uczę) się z japońskiego podręcznika, który zły nie jest ale ma 15 lat. Dla średnio władających angielskim (o ile to możliwe przy próbie nauczenia się tego języka) polecam faktycznie PJWSTK-owy "japoński dla początkujących", mimo iż zawiera sporo błędów i jest raczej interpretacją japońskiego (np. używanie w każdych ćwiczeniach osób, co na ogół nie jest dopuszczalne).
Dla sinologów oraz ludzi ogarniających szerszy zakres materiału przydatne jest zdecydowanie podręcznik UJ (Gramatyka. Japoński.) - 2 tomy, autorstwa p. Huszczy. Zdecydowanie trudny i zawiły temat.
Ważne żeby się uczyć, uczyć, dla chcącego nie będzie przeszkodą podręcznik (oczywiście do pewnych granic) .

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Newbie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1