Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Sushi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 8:55 pm   Odpowiedz z cytatem
no i kolejny przepis :
Składniki:
- 125 g ryżu basmati
- ok. 2,5 łyżki octu rużowego
- 1-2 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 liście sushi nori- prasowanych liści alg morskich
- pasta Wasabi (ew. bardzo ostry chrzan)
- wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe
- mały, świerzy ogórek

Przepis:
1. Ryż płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez cały ten czas nie wolno podnosić pokrywki!!!
2. Sos: mieszamy dokładnie ocet, sos sojowy (ja używam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ryż mieszamy dokładnie z sosem.
3. Na 2/3 liścia sushi nori rozkładamy część ryżu (zwilżonymi palcami, bo ryż się kleji). Na środku, wzdłuż smarujemy pasek pastą Wasabi lub chrzanem, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubości ok. 1,5 cm
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 8:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Komentarz autora:
Bardzo lubię sushi, jem je bardzo często dlatego postanowiłam wymyślić jego domową, moją własną wersję tak by nie wydać na nie majątku w Warszawskich restauracjach. Nazwa sushi często utożsamiana jest z surową rybą podczas gdy sushi są to suszone liście alg morskich. Sama surowa ryba podawana w restauracjach to sashimi.
Ja w domu rzadko robię sushi z surowej ryby. Zazwyczaj używam wędzonego łososia, paluszków krabowych albo krewetek. Dla mojej siostry, która ryb nie je, robię sushi z wędzonej polędwicy łososiowej (takiej surowej, tylko wędzonej a nie tej zwykłej- Sopockiej). Oryginalne sushi podaje się z pastą Wasabi i marynowanym imbirem. Wasabi można zastąpić bardzo ostrym chrzanem, należy jednak pamiętać by używać pasty ostrożnie bo jest bardzo ostra. Do sushi podaję też zawsze w malutkich miseczkach ciemny, grzybowy sos sojowy, tak by można było maczać w nim każdy kawałek sushi.
To z czym zrobicie sushi zależy od was, od tego co lubicie i jak bardzo wasze sushi będzie podobne do tego prawdziwego, bo w Japonii napewno nie jedli sushi z polędwicą) Sushi smakuje też wyśmienicie z kawiorem- można go włożyć do środka lub ułożyć po troszku na każdym plasterku.
Polecam tą przekąskę,ja bardzo ją lubię. Przekonała się do niej moja koleżanka która na dzwięk słowa "sushi" myślała: "surowa ryba" i krzywiła się.
Aha- sushi je się oczywiście pałeczkami))))
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Czw Paź 20, 2005 11:23 am   Odpowiedz z cytatem
Mało ciekawie jest tylko wtedy, gdy chce się zjeść lub samemu zrobić sushi mieszkając w 50-tysięcznym mieście, gdzie ani nori, ani ryżu basmati się nie dostanie

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Pią Paź 21, 2005 4:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja mieszkam w 20tys
a czy jakieś składniki się znajdą to nie wiem, chociaż możliwe ze w jednym sklepie jest
wiem, bo szukałem tam składników do sajgonek i były wszystkie
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Pią Paź 21, 2005 4:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Że co? Damn! Idę szukać

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Pią Paź 21, 2005 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
hehe
to papapa
ale mówie
to tylko jeden sklep, który ma w ogóle troche takich dziwnych rzeczy
Powrót do góry
Isawa Hitsuko

Post Wysłany: Czw Mar 23, 2006 10:28 am   Odpowiedz z cytatem
Jednym ze skepów w Polsce, w których można kupić składniki do sushi, tj. nori (niestety tylko czarne, wyschniętę i bardzo łamliwe), wasabi (w tubce, albo puszce) i imbir marynowany (miękki i przewsiąknięty marynatą, ale ujdzie) jest niejaki "Bomi".
Co do krótkoziarnistego ryżu i sosu sojowego, to znajdziecie je w większości supermarketów (polecam sos sojowy, nie sojowo-grzybowy; różnica niby nie wielka ale da się ją odczuć >.<)

Pozdrawiam

Kobayashi Issa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
olusia

Post Wysłany: Pią Kwi 07, 2006 8:10 am   Odpowiedz z cytatem
Wiem ze mozna kupic w warszwie chociazby w takim sklepie -albert tam sie kupuje caly zestaw do sushi wiec to sie chyba naj bardziej oplaca kupic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mottomo

Post Wysłany: Pon Maj 08, 2006 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja wiem że w tesco można kupić wszystko łącznie z japońskim ,krótkim ryżem ,który jest baardzo drogi. Nie wiem jak asortyment innych marketów tej sieci ale jak ktoś ma gdzieś blisko to może sprawdzić.Powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
aibon

Post Wysłany: Pon Maj 08, 2006 8:56 pm   Odpowiedz z cytatem
W Poznaniu w Plazie w Piotrze i Pawle na 100% są zestawy do sushi w cenie 99.00 zł O_o Można też kupić pojedyncze składniki. Tak więc nori kosztują jakieś 14 złotych, wasabi jakieś 10 zł, ryż jest strasznie drogi rzeczywiście, jednak dokładnej ceny nie pamiętam.

ze zwykłego ryżu chyba też da się to zrobić, ne?
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 11:09 am   Odpowiedz z cytatem
to ja na allegro widziałem takie coś - paczka z której robi się sushi, kosztowała chyba 99zł

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:28 pm   Odpowiedz z cytatem
W Opolu na ul. Św. Wojciecha 7 (rynek) jest tzw "Sushi-shop". Przyznam się, że jeszcze tam nie byłem, ale z tego co słyszałem jest tam wszystko czego dusza japofila zapragnie z tym, że jego kieszeń będzie innego zdania, bo podobno ceny są nie byle jakie. :/
Powrót do góry
edym

Post Wysłany: Czw Lip 12, 2007 5:50 pm   Odpowiedz z cytatem
też slyszalem o tym sklepie mają tam naprawde wszystko ale ten tez jest niezly
http://www.hiendkitchen.pl

krzychos7

Post Wysłany: Pon Gru 03, 2007 12:09 am   Odpowiedz z cytatem
Co do sposobu jedzenia/podawania to wasabi rozpuszcza sie w sosie sojowym i dopiero w tym roztworze się macza sushi.
Samą nazwą sushi nazywa sie samą rybę z ryżem (rzadko przepasane wąską wstążeczką wodorostów) zaś to opasane wodorostami to Maki lub Sushi Maki. Oczywiście Sashimi to sama ryba.
Zaś co do zakupów to jak się dobrze poszuka to można znaleźć tani ryż który będzie pasował do sushi, nie trzeba wykosztowywać sie na specjalne do sushi. Sam dzisiaj trafiłem na taki, paczka 500g kosztowała 3zł. Idealnie się klei, jest jędrny i zachowuje kształt czyli wszystko jak powinno.
Z tym moczeniem przed gotowaniem to też nie zawsze jest potrzebne. Czasami wystarczy porządnie przepłukać.

A żeby też sie nie rozbijać po tematach to nawiązując do Przepis na sushi.
Sushi najczęściej jest z surową ryba, to że czasami robi sie z wędzonymi rybami to inna sprawa. Na przykład z rybą maślaną może być tylko na surowo.

sergioosh

Post Wysłany: Pon Gru 03, 2007 1:42 am   Odpowiedz z cytatem
To ja się pochwalę uroczystą kolacją, która moja siostra przygotowała jakiś czas temu:]
japonia
Na stole znajdują się: przeróżne sushi, kandyzowany imbir, sos sojowy, sos sojowy z wasabi, samo wasabi, surimi, kukurydza koktajlowa (?), smażone tofu. Na 4 osoby aż nadto, trochę zostało...
Powrót do góry
aniolova

Post Wysłany: Nie Sty 27, 2008 9:26 am   Odpowiedz z cytatem
Sushi uwielbiam Poniewaz rzeczywiscie ze skladnikami jest krucho - jedno miejsce gdzie znajduje wszystko to market przy Ikei w katowicach
Ryz do sushi da sie zrobic takze ze zwyklego ryzu - najlepiej takiego nienajlepszej jakosci - zaden uncle bens z konserwantami i swinstwami ktore sprawiaja ze ryz sie nie klei ... Zwykly ryz wystarczy namoczyc przez conajmniej 2 godziny i ugotowac w zwiekszonej ilosci wody. Radze tylko wystrzegac sie ryzu o bardzo dlugich ziarnach - z takiego nigdy mi nie wyszlo... Im krotszy tym lepszy:)

Bez nori tez da sie zrobic i szczerze powiedziawszy ja wole bez. Zwijam tylko bardzo ciasno rolki za pomoca maty i obtaczam w sezamie ... Pycha! Ryz nie moze byc goracy ani zimny, bo wszystko sie rozpadnie. Moje ulubione jest z surimi, ogorkiem i awokado. Mozna dodac do tego paste zrobiona ze zmielonego (albo najpepiej ubitego w mozdzierzu) chili z troszeczka soli, majonezem i smietana.

Rolki z awokado, gotowana marchewka, krabem lub krewetkami i serkiem typu Creme Bonjour smietankowym (chodzi o to zeby byl dosc twardy a nie miekki jak Almette) takze sa swietne. A poza tym niech was inwencja poniesie - wsadzcie tam co tylko lubicie.

Kawior (lub imitacja) swietnie nadaje sie jako nadzienie. I praktycznie wszystkie ryby smakuja dobrze w sushi z awokado.

Awokado trzeba wybrac takie, ktore jest lekko miekkie, lub kupic twarde i poczekac az zmieknie tak, aby dalo sie go swobodnie rozsmarowac.

Twarde tofu moczone w syropie z wody i cukru, smazone w glebokim tluszczu - lekko wydrazone i napelnione ryzem jest takze super.

Jesli chodzi o imbir - nie znalazlam jeszcze dobrego imbiru marynowanego. Wiec robie swoj:
1 kg imbiru swiezego pokrojonego w cieniutkie plasterki
ok. 600 ml octu (najlepiej ryzowego, ale ze zwyklego tez wychodzi - byle nie winny)
ok. 300 g gukru - najlepiej brazowego
lyzeczka soli

ocet z cukrem zagotowujemy, dodajemy sol, zalewamy przygotowany w sloikach imbir - juz po 2 dniach jest dobry. Aha, imbir takowy zrobi sie rozowy - to normalne. Moze nie zrozowiec rownomiernie - to tez normalne. Do imbiru kupowanego w sklepach czesto dodawane sa barwniki zeby koloryt byl jednakowy i intensywny.

Wiec do dziela rodacy
Powrót do góry
himonoonna

Post Wysłany: Czw Sty 31, 2008 10:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Do sushi ryż basmati? to chyba jakiś żart...
Powrót do góry
Sushi Polska

Post Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 3:18 pm   Odpowiedz z cytatem
witam całkiem fajne filmiki o sushi http://www.dailymotion.com/user/smakiswiata

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1