Dziś w Japonii obchodzone jest święto pełnoletności - Seijin no hi.
Japończycy obchodzą je w drugi poniedziałek stycznia więc nie jest to święto przypisane na stałe do jakiejś daty.
W jego trakcie odbywa sie jeden z większych i ważniejszych festiwali w Japonii.
Tutaj znalazłem trochę zdjęć z niego
Może ktoś wie coś więcej?
Ja jak zawsze (zapewne zauważyliście że to nie pierwszy raz podaje święto bez szczegółów) tylko niechcący wpadam na święta Japońskie zapisując coś w kalendarzu zaś liczę na was że coś na ten temat powiecie.
_________________ ..:I'm listening
to a music never ending.
My baby,
don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Zam ten blog chociaż dawno na niego nie zaglądałem.
Momo jest niezła. Chodzi mi o jej wypowiedzi. typowa Japonka. Można właśnie zobaczyć jak Japończycy myślą. Jest to inne nastawienie na świat niż Polaków.
Widać na nim również ogromną grzeczność. Też typową dla Japończyków. Najlepsze jest to że odpisuje na każdy komentarz. Każdego czytelnika traktuje z szacunkiem i życzliwością.
Ubolewam nad tym iż niestety jaki styl bycia w Japonii zanika. W europie było kiedyś podobnie również ludzie zwracali się do siebie z większym szacunkiem, oraz dbali o przeszłość rodziny. Akurat tutaj widać to świetnie Momo cieszyła się ze mogła nosić to samo kimono co jej matka. W polsce kiedyś było podobnie. Na przykład przy ślubie panna młoda była w niebo wzięta gdy mogła niego przystąpić w tej samej sukni co jej matka. A teraz? Zapewne by wyśmiała, rzucając tekstem "Co że niby mam iść w tym starym łachu?".
Nas zniszczyła komuna, teraz dobija amerykanizacja. Japonia zaś zapatrzona jest na Amerykę i Europe przez co również u nich upadają według mnie ważne wartości.
Jest taka świetna książka "Japonia utracona" która bardzo dobrze opisuje to zjawisko.