| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Katsumi

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 5:06 pm |
|
|
|
Witam wszystkich :)
Obecnie chodzę do 2 klasy liceum, ale już teraz zaczęłam interesować się studiami. I mam mały problem, nic mnie takiego nie interesuje, żadne kierunki mi nie odpowiadają. Znajomi mi powtarzają, że najlepiej jak bym poszła na jakiś kierunek po którym będę miała pracę, ale ja na upartego chcę studiować coś co mnie interesuje.
A jedyną rzeczą jaka mnie interesuje jest Azja. Zaczęło się od Japonii, a skończyło na całej Azji. Bardzo mnie interesują kraje Azjatyckie: Japonia, Chiny, Singapur, itp., itp.
Dlatego moje pytanie jest takie: Czy są jakieś studia o tematyce państw azjatyckich, nie wiem kultury, języki, albo religie... _________________ Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic, chwila która trwa, może być najlepsza z Twoich chwil...
Ostatnio zmieniony przez Katsumi dnia Nie Sty 06, 2008 8:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katsumi

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 5:20 pm |
|
|
|
Szukałam....
Ale ze stron internetowych za dużo się nie dowiem. Chciałam popytać ludzi, którzy sie na tym znają, i którzy mogliby doradzić.
Jeśli dobrze się orientuję, to te kierunki są związane z jednym państwem. A nie ma np. jakiś kierunków, które ogólnie by się zajmowały państwami azjatyckimi??? _________________ Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic, chwila która trwa, może być najlepsza z Twoich chwil...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 5:25 pm |
|
|
|
Wiesz, ale jakiej rady oczekujesz? Że ktoś ci powie, na jakie studia masz iść?
Każdy uniwerek i każda szkoła wyższa udostępnia listę kierunków, jakie oferuje. Który z nich wybierzesz - to już tylko i wyłącznie twoja decyzja.
Ludzie na tym forum cię przecież nawet nie znają. Co mamy powiedzieć?
Idź na japonistykę bo tam fajnie? Fajnie, mi się podoba, czy tobie będzie się podobać? Nie mam zielonego pojęcia.
Dlatego nie rozumiem sensu tego tematu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Katsumi

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 6:05 pm |
|
|
|
Ok. Chciałam sie dowiedzieć tylko czy dany kierunek jest interesujący, jak jest się na niego dostać, itp. A skoro nie widzisz sensu, to po co piszesz.
Ale dzięki za uwagę. _________________ Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic, chwila która trwa, może być najlepsza z Twoich chwil...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 6:48 pm |
|
|
|
| Dla każdego inny kierunek jest ciekawy. Osoba pasjonująca się Niemcami powie, że najlepsza jest germanistyka, ktoś kto lub Szwecję powie, że filologia szwedzka. Znam też osoby lubiące studia matematyczne i dla nich to jest najlepszy kierunek. Wchodząc na forum o Japonii prawdopodobnie spora część forumowiczów będzie "darła jape", że to japonistyka jednak jest tym najwspanialszym, najciekawszym, naj...blablabla... kierunkiem. Nikt Ci nie poda właściwej odpowiedzi jaki kierunek jest najciekawszy bo dla każdego co innego jest interesujące. Decyzję co chcesz studiować musisz podjąć sama, a jak się nie zdecydujesz to trudno. Wykształcenie wyższe nie jest obowiązkowe. |
|
| Powrót do góry |
|
|