Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Medytacja (?)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasilas

Post Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:13 am   Odpowiedz z cytatem
Elo all, na początek przypomnie że mam 12Lat więc proszę nie linczować

Mam takie pytanko, jak się mydytuje?
Wiadomo że siad skrzyżny i siedzieć ale co w tym czasie robić?
Bo tak nieraz niby ktoś medytuje a se tylko siedzi ma zamknięte oczy i myśli (o jakiś laskach )

I chciałem się spytać jak się NAPRAWDE medytuję?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:52 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Bo tak nieraz niby ktoś medytuje a se tylko siedzi ma zamknięte oczy i myśli (o jakiś laskach )

Czytasz w czyjś myślach czy to Twój sposób medytacji? Medytuje się po to aby się wewnętrznie wyciszyć, odciąć na chwilę od problemów/rzeczywistości.
Powrót do góry
Kasilas

Post Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:58 am   Odpowiedz z cytatem
Jakoś ja nie umiem mieć pustej głowy.
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Wto Maj 30, 2006 10:03 am   Odpowiedz z cytatem
medytacja polega glównie jak wyżej masz podane, na wyciszeniu. w zen jest to często liczenie oddechów, śledzenie oddechu i krążenia [smakowanie aspektów życia].
ten topic pojawil się w temacie sztuk walki, więc chodzi pewnie o medytację w treningu. przed każdymi zajęciami zaczyna się chwilą skupienia w ciszy. podobnie kończy się trening. przed należy zapomnieć o sprawach poza dojo [jak szkola, problemy, praca], po ostatniej medytacji wracamy do codzienności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tarik

Post Wysłany: Wto Maj 30, 2006 10:18 am   Odpowiedz z cytatem
bez urazy ale wg mnie nie da sie powiedziec jak powinna wygladac medytacja, jedyne do co mozna powiedziec to ze ma ona prowadzic do wyciszenia i pelej kontroli nad organizmem. a to wszystko musi przyjsc samo, siedzenie na sile na podlodze z zamknietymi oczyma nic nie da, poza nietypowym obrazem osobnika dla innych domownikow. to samo tyczy sie treningow, zadko kto na nim medytuje, zreszta przy najmniej u mnietak to wygladalo, iz medytacja na treningu to poprostu zaznaczenie tradycji, bo watpie iz przez kilkanascie sekund mozna medytowac.

Kage

Post Wysłany: Wto Maj 30, 2006 10:30 am   Odpowiedz z cytatem
ja się zgodzę z kolegą. przedtreningowe wyciszenie odgrywa glównie funkcję skupienia się na tym, co będzie za chwilę na zajęciach. typowa medytacja to zbyt szeroki temat, żeby go omówić w kilku zdaniach.
no i oczywiście kwestia podejścia.

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
hitori

Post Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 3:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Kasilas!

proponuje darowac sobie medytacje, jesli wiedze chcesz czerpac z forum internetowego. Tak na dobra sprawe to skrajnych przypadkach mozna sobie zrobic krzywde bez odpowiedniej wiedzy oraz instruktora.

jesli cwiczysz cos i ma byc to medytacja przedtreningowa (w co watpie) , to jesli jest przedtreningowym elemntem, z cala pewnoscia instruktor predzej czy pozniej cie wtajemniczy:)

a gdybys bardzo chcial sie za to zabrac, radze dobrze poszukac pozadnego instruktora, bo w tej kwestii o szrlatana latwo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 5:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak już tu pisano, medytacja jest wyciszeniem, pomaga zregenerować siły psychiczne a czasem też fizyczne. Nie trzeba do tego siadać a nawet nie trzeba zamykać oczu. Chociaż tak jest łatwiej. Wszystko zależy od człowieka i jego umiejętności.

Raito

Post Wysłany: Pon Sie 06, 2007 2:11 am   Odpowiedz z cytatem
W medytacji, o którą pytasz chodzi o to, żeby nie mysleć i nie chcieć robić bezsensownych rzeczy. Ten przykład z "laskami" jest b. dobry. Bo właśnie o to chodzi, żeby nie myśleć, o tym czym aktualnie się Nie zajmujemy. Wtedy nasza wydajność może znacznie wsrosnąć w każdej dziedzinie

A do dokładniejszego zagłębienia się w temacie, polecam:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Medytacja

P.S - Cały sekret i wspaniałość medytacji polega na tym, że jest tak bardzo prosta do opisania i w związku z tym, zarazem niezwykle Trudna do przeżywania i stosowania w życiu.

Arazaziel

Post Wysłany: Czw Sie 16, 2007 9:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Skupiając sie na temacie medytacji w dziale sztuki walki, wydaje mi sie słusznym przejsc do meritum...

Przed każdym treningiem poświęć chwil kilka na wyciszenie siebie i próbuj znaleźć solucje na dzisiejszy dzien... Kontymuujac jezeli masz zamiar na treningu skupic sie na danym ruchu, cwiczeniu ect, przeanalizuj to co juz umiesz, z tym co chcesz osiagnac, co winien jestes zrobic aby cel Twoj stał sie realią.

To samo tyczy się dueli kture odbywasz z kolegami czy kim kolwiek innym... jezeli czas na to pozwoli skup sie na zblizajacej sie walce, wyobrazsobie jej przebieg. Jeśli walczysz poraz kolejny z tą samą osobą, prześledz dokładnie poprzednie wasze spotkanie, jego wynik, słabości swojego przeciwnika, swoje atuty ect...

Z miarą ćwiczeń czas efektywnej medytacji moze sie skrucic do kilku sekund... Oczywiście jeżeli czas Ciebie nie goni [ np trening,zgłebianie poznanych taktyk, analiza walki (oczywiscie po jej zakonczeniu) itd...], a czujesz potrzebę udoskonalenia swojego ja, niekrepuj sie i nachwile przystopuj nurt zycia dzieki medytacji...

pozdrawiam

私は学ぶ日本語を始めることを持っている

ps. nowy oryginalny avatarek z arazem
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1