Ostatnio zauważyłem że coraz więcej osób w Polsce je sushi. Nie tylko fani Japonii ale nawet osoby które prawie nic niewiedzą o tym kraju rozsmakowują sie w tej potrawie.
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 1:06 pm
Wydaje mi się, że część osób robi to z ciekawości, a część ponieważ jest to teraz dość modne (tak jak swego czasu połowa filmów miała gdzieś wepchniętą katanę...). Jedynie nieliczni spozywaja sushi bo je "lubią".
No i jeszcze dodatkowo, społeczeństwo coraz bardzieś się bogaci (powoli, ale jednak), to i przychodzi ochota na "towary luksusowe".
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 8:44 pm
Jeżeli o mnie chodzi, to ja bardzo chętnie jadłbym kuchnię japońską na codzień (tzn. nie każdego dnia, ale często - nie wyobrażam sobie życia bez włoskiej pasty od czasu do czasu ), bo lubię ryż i uwielbiam owoce morza. Jedyne co mi w japońskiej kuchni nie smakuje to marynowany imbir. No i cena.
Też zauważyłam, że sushi jak i ogólnie japońska kuchnia jest coraz bardziej popularna. Jednak w Polsce nie da się nigdzie zjeść prawdziwych w 100% japońskiń dań... niestety