| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kamilek

|
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 2:04 pm |
|
|
|
Witam! Mam kilka pytan odnosnie wyjazdu do Japonii.
Rok temu bylem tam miesac w szkole jezykowej. Tym razem chcialbym pojechac na dluzej (rok, dwa). Tylko jest problem z wiza...
Najprawdopodobniej chcialbym tam pracowac, ostatnie 6 lat spedzilem w anglii, mam dosc dobre kwalifiakcje, moge uczyc angieslkiego i hiszpanskiego.
Tylko jak slyszalem zeby dostac wize trzeba cos pokazac jakis papiery ze szkoly lub pracy. A ja narazie nic nie mam i prawdopodobnie dostane dopiero w japonii. Rozwniez ktos mi kiedys powiedzial ze w japonii bedzie trudnije juz ta wize dostac, po japonku mowie dosyc dobrze ( powinno pomoc ).
Pozatym nie chcialbym uczyc z zadnej szkole, tylko prywatnie kiedy chcialbym i mialbym czas, tylko to jest chyba nielegalne... tu kazdy w tmy ja robi tak i nic sie nie dzieje, a zarobic mozna porzadnie (i poznac pare fajnych osob, glownie dziewczyn^^).
Z gory dziekuje za odpowiedzi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 5:37 pm |
|
|
|
Jeśli chcesz tam zostać dłużej niż 90 dni to musisz mieć wizę, którą trzeba sobie załatwić PRZED wyjazdem do Japonii. Nie ma możliwości dostania jej na miejscu. Ewentualnie można to załatwić w Ambasadzie Japonii w Seulu, ale podróż do Korei też niestety kosztuje. Wizy nie dostaniesz także, jeśli nie masz pracy, a znalezienie pracodawcy, który chciałby cię zasponsorować jest dość trudne. Słyszałem, że łatwiej jest dla nauczycieli angielskiego, ale ostatnio są specjalne programy dla obywateli państw anglojezycznych, co sprawia, że szkołom japońskim łatwiej tam znaleźć lektorów. Dlatego nie bardzo chcą zatrudniać jakichś tam Polaków :-)
Jeśli chcesz uczyć angielskiego prywatnie, to na tej podstawie wizy nie dostaniesz. Oczywiści możesz pracować nielegalnie, ale tylko jak już pisałem 90 dni. Można zawsze pojechać potem na dzień do Korei lub Chin (często praktykowany proceder :) ) ale jeśli nie masz wizy, to możesz mieć problem ze znalezieniem mieszkania, a w Gaijin House wiecznie mieszkać chyba też się nie opłaca.
Ogólnie rzecz biorąc to szukanie pracy w Japonii, nie mając wizy, to droga przez mękę, wiem z doświadczenia..
Pozdr. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kamilek

|
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 6:22 pm |
|
|
|
| Hmm, zadzwonilem do nich. Powiedzieli ze oni pomagaja z zalalatwieniem wizy i ponoc dostane bezproblemowo. Rozwiez bede mogl pracowac part time. Kasy mi starczy na oplacanie wszystkiego przez jakis rok, ale co potem? Myslisz ze trudno jest tam cos znajesc? Wtedy bylem w Fukuoka, tam znalazlbym chyba cos dosc prosto. Teraz chcialbym pojechac do Tokyo, chociaz nie wiem, duzo wieksze koszty... a i te plaze hmm :). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Phase

|
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 6:29 pm |
|
|
|
Kolejny topic na temat wyjazdu.Kurde szykuje się jakiś nowy trend wyjazdów zarobkowych do Japonii czy co
Ale już tak serio to... Kamilek nadal nie znamy Twoich kwalifikacji prócz tego, że dobrze znasz angielski i hiszpański.Języki ,których chciałbyś uczyć obywateli Japonii.Masz doświadczenie w tym temacie?,pracowałeś już jako lektor?, masz papiery, którymi możesz się "podpierać" podczas szukania pracy?.Nie chce zniechęcać Cię odrazu ale bez tego będzie Ci ciężko.Już nawet nie wspominam o pracowaniu legalnie bez wizy ( to nie Wyspy Brytyjskie, że się przyjeżdza i od następnega dnia można pracować ).Na Twoim miejscu bym starał się skontaktować z ludzmi, którzy pracują w Japonii bądź pracowali,odwiedził bym ambasadę Japonii w Polsce.
Po za tym ważny jest oczywiście stopień znajomości języka japońskiego.
Co to była za szkoła językowa , w której byłeś i jakich języków się tam uczyłeś  _________________ Dante chwycił piekelne hordy za jaja i zgnoił tak,że pomiot szatański szlocha doprawadzając Lucyfera do nerwicy.
Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kamilek

|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 2:27 pm |
|
|
|
Pracowalem part-time jako nauczyciel w przedszkolu, uczylem angielskiego. Twalo to cos poand rok. Ponadto pol roku w szkole ESOL, rowniez uczylem angieslkiego na poziome podstawowym. Menadzer w firmie budowalnej rodzicow, poand 3 lata, w sumie nic tam nie robilem, ale papierki sa
http://www.arc-eg.com/ szkola jest to ta. Bylem tam 4 tygodnie trzy lata temu. Ponoc dostac wize z mozliwoscia pracy jest bardzo prosto jak oni cos mi wysla jakies papierki, ale praca tylko part time, do 4 godzin dziennie. Dokladnie w ten sam sposob moja ciotka 4 lata temu dostala wize do Australii.
Japonski znam dosc dobrze, uczylem sie 4 lata, w roznych szkolach tu w anglii. Dogadam sie bez problemu, chcialbmy jeszcze rok/ dwa tam na miejscu poszliowac i moze pojsc na studia... sam nie wiem. |
|
| Powrót do góry |
|
|