| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Angel Original

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 3:05 pm |
|
|
|
ja zawsze chcialam sie nauczyc jakiejs ze sztuk walki, ale niestety wada kolana nie pozwala mi na takie wyczyny ...  _________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 3:28 pm |
|
|
|
| Czy ktos moze mi wytłumaczyc jaka jest roznica pomiedzy aikido a karate :) :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 9:04 am |
|
|
|
| kagemusha napisał: |
polecam spróbować jodo lub jojutsu, tam się kolan nie nadwyręża w każdym razie można zawsze pogadać z sensei i problem jest już do pokonania, ja sama mam mały problem z ręką i po prostu niektórych ćwiczeń nie robię :) trzeba próbować |
coz mozliwe, ale mnie lekarz powiedzial, ze jesli nie chce zostac kaleka to lepiej zebym starala sie nie kucac i nawet nie klekac na te noge... a jak juz prawie nic nie mozna robic to jaki w tym sens ale kiedys, kto wiem, medycyna szybko sie posuwa do przodu pozdrawiam_________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:56 am |
|
|
|
| Dla mnie to to samo tu sie walczy i tam sie walczy i to wszystko jest wschodnie wytłumaczcie mi jaka jest roznica |
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:19 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Dla mnie to to samo tu sie walczy i tam sie walczy i to wszystko jest wschodnie wytłumaczcie mi jaka jest roznica |
Heh... Jest dosyć duż róznica między karate a aikido (i chyba już gdzieś o tym pisałem ). Otóż, karate jest sportem, w którym główną ideą jest walka, polegająca na zadawaniu ciosów przez ręce i nogi i ich blokowaniu (nie znam się zbytnio na karate, więc jakby co, to mnie poprawiajcie ). Aikido jest natomiast sztuką samoobrony,polegającą na wykorzystaniu ataku przeciwnika przeciwko jemu samemu. Można powiedzieć, że w aikido się nie walczy, ale sprytnie wykorzystuje się siłę przeciwnika do omijania jego ataków, oraz do szybkich kontrataków. Jeżeli możnaby było zobrazować te dwie sztuki walki, to karate byłoby mieczem, a aikido tarczą._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 8:32 am |
|
|
|
do AngelOriginal:
no fakt z kolanami nie ma żartów, znalam kiedyś gościa który trenowal jodo i powiedzial, że ma chore kolano a mimo to jodo mógl trenować bez przeszkód... nie wiem może byl fanatykiem (tam się ponoć nie siada w seiza), ale znam też chlopaka który stracil w wypadku rękę i trenuje karate (a wiecie jak to wymaga pracy obu rąk, cios i blok, dźwignia...). bez problemu radzi sobie z atakiem i blokiem, jest świetny, ma już wysoki stopień... on jest żywym dowodem, że jeśli chcesz, to potrafisz
a może tai-chi? pod tymi spokojnymi ruchami kryje się najprawdziwsza sztuka walki.
dość bezpieczna jest capoeira, to jest sztuka "prawie" bezdotykowa.
cóż znam wielu budoków (nie wymienię styli bo jest ich trochę ) którzy mają problemy z kontuzjami, a mimo to trenują. przed treningiem owijają się bandażami, opaskami i do dziela. do takich ma się największy szacunek
a więc próbować, próbować!!! |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 11:15 am |
|
|
|
Powiedzmy wprost, karate w pierwotnym i wlaściwym zalożeniu powstalo jako sztuka zabijania.
Dla tego celu stworzono "drogę pustej ręki". _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 9:12 am |
|
|
|
| no tak... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Czw Maj 18, 2006 6:49 pm |
|
|
|
| Aikido w Krakowie; wie ktoś gdzie, kiedy i za ile? _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Taki_Jeden

|
Wysłany: Czw Maj 18, 2006 10:10 pm |
|
|
|
Sztuki walki - moja wiedza na ten temat konczy sie na tym ze jak mam sie przed kims bronic to chwytam co popadnie ->rzut w glowe -> i bieg do ludzi.
TakuanSoho:
Nowy Sacz - Batorego
sie kłania
^_^ _________________ "You Dont Need A Reason To Help People"
FinalFantasy IX.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Joyce-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Arczi

|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 3:41 pm |
|
|
|
Heh też kiedyś trenowałem Aikido ,może z jakieś 6 lat z tym, że w tym czasie było wiele długi przerw i powrotów. Aktualnie nie ćwiczę z powodu i kontuzji wiązadła szyjnego(czy cos takiego sam nie wiem, ale wiem, że cholernie boli xD) i choroby (coś związanego z oddychaniem). Stopniem, jaki osiągnąłem w ciągu tych żałosnych 6 lat to tylko 7 kyu z tego powodu do tej pory jestem wciekły na siebie
| dziarra17 napisał: |
| Uczęszczając na aikido przez 2 lata (mój obecny stopień to 6 kyu <<lepsze to niż nic >>). |
Dlatego dziarra szacun dla Ciebie, że w ciągu 2 lat masz już 6 kyu albo i wyżej, bo wiem jak dobrze trzeba być przygotowany wytrzymałościowo i kondycyjnie do egzaminu, tym bardziej, jeśli zdajesz kilka stopni naraz .Mogłoby się wydawać,że jest to łatwa sztuka walki, ale żeby być w niej naprawdę dobrym należy trenować minimum 10 lat, oczywiście regularnie a nie tak jak to było w moim przypadku. Gratuluje i życzę dalszych sukcesów w treningach wszystkim uprawiającym Aikido zwłaszcza aikido nishio . Tych, co jeszcze się nie przekonali do Aikido namawiam na to, żeby poszli na trening i sami zobaczyli jak to jest, o ile pamiętam chyba wszędzie 1 trening jest bezpłatny, ale nie jestem pewien do końca.  |
|
| Powrót do góry |
|
|
ruda

|
|
| Powrót do góry |
|
|
SaitoTenshin

|