| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kage

|
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 11:40 pm |
|
|
|
nie jest to może książka japońska, ani nawet nie jest oficjalnie o Japonii.
Ale jest warta polecenia wszystkim:) Cykl składa się z trzech tomów "Po słowiczej podłodze", "Na posłaniu z trawy" i "W blasku księżyca".
Po prostu świetne! Świat samurajów, wojen, intryg, ninja, uczuć, powinności...
wszystko jest na wskroś przesiąknięte pięknem i magią dawnej Japonii.
A autorka sama zaznacza, że jest to kraj powstały w jej wyobraźni, jedynie inspirowany tą kulturą.
szczerze mówiąc nie przepadam za powieściami o tej tematyce, zwłaszcza pisanymi przez nie-Japończyków. ale ta jest inna. polecam! _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katae^^

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 3:49 pm |
|
|
|
| "Dzielenie się" czy "znikanie" dało się jeszcze strawić ale fakt, że główne "problemy" w tej książkę były rozwiązywane w tak prosty sposób już nie. Ponoć najprostsze rozwiązania są najlepsze ale za to mało efektowne, a te przedstawione w książce to już porażka i to jest jej głównym minusem np. sposób w jaki "rozprawiono się" z panem Fujiwarą o mało nie sprawił, że przeżegnałabym się nogą ;P. Ale mimo to opis przedstawionego świata był bardzo plastyczny (czytając niemal widziało się całą scenerię) i choćby dzięki temu ta książka jest warta polecenia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katae^^

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katae^^

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aes

|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 7:01 pm |
|
|
|
| Zapowiedziano kolejne 2 książki. The Harsh Cry of the Heron (Krzyk czapli) oraz Heaven’s Net is Wide (jeszcze nie potwierdzono wydania w Polsce.) Mnie się ksiązka nawet podobała. Czytałem dotychczas pierwszy tom. Jak tylko dostanę trzeci (bo drugi już czeka), to zabiore się za czytanie całości. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 5:55 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| mam nadzieję, że też będą mieć okładki z motywem miecza, to nie przeoczę podczas szperania po księgarniach:) |
O to nie musisz się martwić .
Data premiery: 20 listopada 2006
Opis:
Mija kilkanaście lat od zaślubin Takeo i Kaede. Mroczne wspomnienia z przeszłości zostały daleko za nimi. Takeo włada Trzema Krainami, wiodąc spokojny żywot u boku ukochanej żony. Jest już ojcem trzech córek: Shigeko, Mikki i Mai. Pamięta jednak o przepowiedni, wedle której poniesie śmierć z ręki syna. Jako doświadczony wojownik, jest gotów wyruszyć na spotkanie z przeznaczeniem. Przedtem jednak będzie musiał stawić czoło samemu sobie i zmierzyć się z prawdą. Czy wyjawi głęboko skrywaną tajemnicę?
Czwarta część niezwykłej opowieści o losach rodu Otori to kolejna podróż w krainę japońskiej kultury. Magia przeplata się tu z ludzkim cierpieniem, przeznaczeniem i śmiercią. A granica między miłością i nienawiścią okazuje się niezwykle krucha.
| Cytat: |
| czy Wy też macie takie obsesje, że np. motyw tsukamaki, czerwonej kropki i kaligrafii od razu przyciąga Waszą uwagę??? |
Moją uwagę przyciąga wszystko co posiada motywy azjatyckie . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
belle