Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

O religiach......to chyba ciekawy temat........

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Historia Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ikari_yui

Post Wysłany: Sob Cze 24, 2006 5:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Buddyzm i chrześcijaństwo to jedne z najbardziej rozprzestrzenionych tam religi

Chrześcijaństwo ... ? Rozpowszechnione...? Oo Gdzie... ?Oo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sob Cze 24, 2006 7:55 pm   Odpowiedz z cytatem
No w Polsce min. i to jeszcze katolicyzm
A co to ma do JP to ja nie wiem

A tak serio - jeśli ktoś podaje jakieś informacej, to może niech od razu przytacza ich źródło? Bo wiele rzeczy, które się gdzieś słyszało, kiedyś przeczytało to ten... za wiele wspólnego z rzeczywistością niestety nie ma...

Falka

Post Wysłany: Pon Sty 15, 2007 9:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Błagam ludziska, poratujcie jakąś konkretną publikacją na temat zen w Japonii . Podkreślam: w Japonii. Korzenie średnio mnie obchodzą, głównie chcę się skupić na tym co rozwinęło się pod nazwą "zen" na archipelagu. Onegaishimasu!!!

PS. Tak przeglądam sam temat o religii.. jeżeli chodzi o Japonię to jest to delikatnie mówiąc temat-rzeka O_o. Wystarczy zarzucić samo shinto, już o buddyzmie nie wspominając i można pisać o tym miesiącami . Osobiście optuję za wspólną lekturą i interpretacją Kojiki i Nihonshoki XD

A i uwaga, mam pytanie za sto punktów (nigdzie nie mogę tego znaleźć, dlatego na górze błagałam o jakąś bibliografię!!): czym do cholery jasnej (prócz nazwy? ) w najprostrzych słowach różni się Rinzai od Soto (wybaczcie brak iloczasu )? Wszędzie wyczytuję tylko, że "to prawie to samo" O_o Trochę za kiepska odpowiedź jak dla mnie... :/
Więc po raz wtóry: onegaishimasu!!! Oshiete kudasai!!!

mottomo

Post Wysłany: Wto Sty 16, 2007 9:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Dobra, może teraz kilka słów o Shinto. Jest religią narodową japończyków chociaż do oficjalnego praktykowania+wiary przyznaje się stosunkowo niewielka liczba japończyków (nie chcę naściemniać ale było to chyba ok. 1/10 ogółu). Nie wyklucza to oczywiście identyfikowania się z Shinto reszty społeczeństwa. Shintoistą nie można zostać ponieważ wg mitologii to japończycy są stworzeni jako pierwsi przez bogów i dla tego to im przysługuje ten przywilej.
Wyznawcy uznają cesarza za potomka bogów co zapisane jest w dwóch księgach mitologii. Księgi owe - Kojiki i Nihongi zostały napisane wkolejno w 712 i 720r. Są one zbiorem mitów i legend zebranych spośród przekazywanych przez ówczesnych japończyków. Mitologia opisuje powstanie świata (mit o Izanagi i Izanami), jego rozwój (powstawanie kontynentów, rodzenie kolejnych bóstw itd) oraz tłumaczy jak boski potomek stał się założycielem dynastii cesarskiej. Obie księgi różnią się czasem nawet dość istotnymi szczegółami. Warto zaznaczyć że mit o powstaniu świata czerpie garściami z chińskiej kosmologii.

Jak wspomniałem , mitologia pochodzi z ludowych wierzeń. Łączy się to bezpośrednio z szamanizmem dawnych plemion japońskich. Z naukowego punktu widzenia za pierwszą władczynię która faktycznie usankcjonowała i utworzyła koneksję cesarz-bogowie była królowa Himiko, której panowanie datuje się na II-IIIw (okres Yayoi). Władczyni udało się zjednoczyć na tyle znaczne terytorium że jej panowanie pozostawiło trwały ślad w kształtującej się religii. Himiko byłasz królową - szamanką, pośredniczyła w relacjach ludzie-bogowie co w końcu znalazło swój skutek w micie o boskości rodu cesarskiego.
Ciekawostka: za boskie atrybuty cesarza uznaje się miecz,lustro i klejnot (mit o Amaterasu schowanej w jaskini).

Choć w mitologi istnieje świat pośmiertny to sfera "życia po życiu" jest w Shinto marginalizowana - dużo większe znaczenie ma tu Buddyzm, którego wyznawanie nie przeszkadza wyznawaniu Shinto. Nie ma również pojęcia grzechu tak jak w cywilizacjach zachodnich. Jako naród "boski" japońskie sumienia są ukierunkowane na dobro a moralność spaczyć moga jedynie złe uczynki z zewnątrz. Z tąd, przed wejściem do świątyni ,wierny płucze usta i dłonie w źródlanej wodzie - jest to symboliczne obmycie z brudu zewnętrznego świata. Istnieje też bardziej skomplikowany rytułał oczyszczenia dokonywany przez kapłana.

W shinto czci sie tzw Kami czyli duchy. Wg jednej z definicji Kami to nie tylko duch ale też wszystko co wzbudza podziw i szacunek a więc Kami może być drzewo, kamień a nawet człowiek. Duchy przeważnie są uznawane za dobre lub neutralne a więc mozna się do nich modlić o łaski, ale istnieją tez duchy złe i złośliwe - Tatarigami(demony).

Motywy do rozwinięcia (ja już nie mam siły ani czasu ;p):
-święta Matsuri-festyny
-odnowienie Shinto made by Motoori Norinaga (1730-1801)
-torii - mitologiczny symbol shinto i Japoni
-zasada szczerości uczuć Makoto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mottomo

Post Wysłany: Wto Sty 16, 2007 9:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Rinzai i Soto a właściwie Rinzai-shu(Risshu) i Soto-shu(Risshu)
Dwie sekty zen. Rinzai-745r. Soto-1227r.
Rinzai:
sekta o surowej dyscyplinie ,skupia raczej mnichów niż wyznawców świeckich. Dyscyplina ma na celu kultywację cnut buddyjskich. Główny przybytek - Toshodaiji w Narze.

Soto:
Utworzona przez mnicha Dogen. Główny przybytek - Sojiji w Jokohamie. Celem praktyk sekty jest uzyskanie oświecenia. Praktykują głównie shikan-tza(medytacja w pozycji siedzącej bez dodatkowych technik jak np liczenie odeechów których uczy się na innych etapach). Sekta ma 7mln wyznawców zarówno wśród mnichów jak i świeckich i to nie tylko w granicach Japonii.

A teraz Falka dawaj te 100 punktów
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Sro Sty 17, 2007 1:10 am   Odpowiedz z cytatem
Czasami lepiej trochę poszukać, szczególnie gdy odpowiedź na własne pytanie można tak łatwo znaleść. ;]
O soto po polsku
O soto po angielsku
O rinzai po polsku
O rinzai po angielsku
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Sro Sty 17, 2007 12:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Mottomo: wszystko fajnie, ale chodziło mi głównie o hmm.. założenia, dogmatykę tych sekt niż daty i świątynie, bo to nie trudno znaleźć i bardziej obchodził mnie czas, w którym się one rozwinęły, niż dzień dzisiejszy, ale i tak doceniam Twój wysiłek. :)

Ikari Yui: szukałam po internecie, ale nie za wiele można tu znaleźć. Jak dla mnie Wikipedia jest kapkę zbyt ogólna ;]. Tak czy siak, dorwałam jakąś książkę o japońskim buddyzmie w ogóle, więc mejbi powinnam sobie poradzić. Elo!

mottomo

Post Wysłany: Sro Sty 17, 2007 3:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Falka: niestety w słowniku kultury japonii mam tylko takie oszczędne hasła, a buddyzm nie interesuje mnie na tyle żebym wiedział o tym cos więcej - jeśli znajdę kiedyś coś jeszcze to postaram się napisać
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Sro Sty 17, 2007 3:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Autor dr Maciej Kanert?;>
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Sro Sty 17, 2007 10:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Jolanta Tubielewicz, wydawnictwo WSiP
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Czw Sty 18, 2007 6:25 am   Odpowiedz z cytatem
serio? A jaki tytuł?
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Po prostu:
Kultura Japonii
SŁOWNIK

http://www.sklep.wsip.com.pl/pl.cgi/web/poziomd0100?d=p&i=1066405&lpnl=K&p=00008
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Czw Sty 18, 2007 9:47 pm   Odpowiedz z cytatem
ok "
Nie o to pytałam.
Cytat:
Tak czy siak, dorwałam jakąś książkę o japońskim buddyzmie w ogóle, więc mejbi powinnam sobie poradzić. Elo!

O to pytałam "
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Sro Sty 24, 2007 12:45 am   Odpowiedz z cytatem
Książkę dorwałam z biblioteki zakadu, oto jej namiary:
D. & A. Matsunaga „Foundation of Japanese Buddhism”, Los Angeles, 1976 (publikacja dwutomowa).
Mottomo: w słowniku O-Turbielewicz-sama grzebałam już na samym początku . Niemniej jednak, już jest właściwie po ptokach, referat mam jako tako napisany, mejbi sobie poradzę :). Tak czy siak, jeżeli udało by wam się znaleźć jakieś ciekawe syntetyczne materiały na temat buddyzmu w Japonii albo nawet i całej religii w Japonii, możecie wrzucić jakieś do nich namiary (linki, załączniki, tytuły - whatever) :).
Pzdr

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Historia Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2