| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
ikari_yui

|
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 5:58 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Buddyzm i chrześcijaństwo to jedne z najbardziej rozprzestrzenionych tam religi |
Chrześcijaństwo ... ? Rozpowszechnione...? Oo Gdzie... ?Oo |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 9:30 pm |
|
|
|
Dobra, może teraz kilka słów o Shinto. Jest religią narodową japończyków chociaż do oficjalnego praktykowania+wiary przyznaje się stosunkowo niewielka liczba japończyków (nie chcę naściemniać ale było to chyba ok. 1/10 ogółu). Nie wyklucza to oczywiście identyfikowania się z Shinto reszty społeczeństwa. Shintoistą nie można zostać ponieważ wg mitologii to japończycy są stworzeni jako pierwsi przez bogów i dla tego to im przysługuje ten przywilej.
Wyznawcy uznają cesarza za potomka bogów co zapisane jest w dwóch księgach mitologii. Księgi owe - Kojiki i Nihongi zostały napisane wkolejno w 712 i 720r. Są one zbiorem mitów i legend zebranych spośród przekazywanych przez ówczesnych japończyków. Mitologia opisuje powstanie świata (mit o Izanagi i Izanami), jego rozwój (powstawanie kontynentów, rodzenie kolejnych bóstw itd) oraz tłumaczy jak boski potomek stał się założycielem dynastii cesarskiej. Obie księgi różnią się czasem nawet dość istotnymi szczegółami. Warto zaznaczyć że mit o powstaniu świata czerpie garściami z chińskiej kosmologii.
Jak wspomniałem , mitologia pochodzi z ludowych wierzeń. Łączy się to bezpośrednio z szamanizmem dawnych plemion japońskich. Z naukowego punktu widzenia za pierwszą władczynię która faktycznie usankcjonowała i utworzyła koneksję cesarz-bogowie była królowa Himiko, której panowanie datuje się na II-IIIw (okres Yayoi). Władczyni udało się zjednoczyć na tyle znaczne terytorium że jej panowanie pozostawiło trwały ślad w kształtującej się religii. Himiko byłasz królową - szamanką, pośredniczyła w relacjach ludzie-bogowie co w końcu znalazło swój skutek w micie o boskości rodu cesarskiego.
Ciekawostka: za boskie atrybuty cesarza uznaje się miecz,lustro i klejnot (mit o Amaterasu schowanej w jaskini).
Choć w mitologi istnieje świat pośmiertny to sfera "życia po życiu" jest w Shinto marginalizowana - dużo większe znaczenie ma tu Buddyzm, którego wyznawanie nie przeszkadza wyznawaniu Shinto. Nie ma również pojęcia grzechu tak jak w cywilizacjach zachodnich. Jako naród "boski" japońskie sumienia są ukierunkowane na dobro a moralność spaczyć moga jedynie złe uczynki z zewnątrz. Z tąd, przed wejściem do świątyni ,wierny płucze usta i dłonie w źródlanej wodzie - jest to symboliczne obmycie z brudu zewnętrznego świata. Istnieje też bardziej skomplikowany rytułał oczyszczenia dokonywany przez kapłana.
W shinto czci sie tzw Kami czyli duchy. Wg jednej z definicji Kami to nie tylko duch ale też wszystko co wzbudza podziw i szacunek a więc Kami może być drzewo, kamień a nawet człowiek. Duchy przeważnie są uznawane za dobre lub neutralne a więc mozna się do nich modlić o łaski, ale istnieją tez duchy złe i złośliwe - Tatarigami(demony).
Motywy do rozwinięcia (ja już nie mam siły ani czasu ;p):
-święta Matsuri-festyny
-odnowienie Shinto made by Motoori Norinaga (1730-1801)
-torii - mitologiczny symbol shinto i Japoni
-zasada szczerości uczuć Makoto
 |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 12:27 pm |
|
|
|
Mottomo: wszystko fajnie, ale chodziło mi głównie o hmm.. założenia, dogmatykę tych sekt niż daty i świątynie, bo to nie trudno znaleźć i bardziej obchodził mnie czas, w którym się one rozwinęły, niż dzień dzisiejszy, ale i tak doceniam Twój wysiłek. :)
Ikari Yui: szukałam po internecie, ale nie za wiele można tu znaleźć. Jak dla mnie Wikipedia jest kapkę zbyt ogólna ;]. Tak czy siak, dorwałam jakąś książkę o japońskim buddyzmie w ogóle, więc mejbi powinnam sobie poradzić. Elo! _________________ Twój Stary
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 3:29 pm |
|
|
|
| Autor dr Maciej Kanert?;> |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 10:43 pm |
|
|
|
| Jolanta Tubielewicz, wydawnictwo WSiP |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 6:25 am |
|
|
|
| serio? A jaki tytuł? |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 12:45 am |
|
|
|
Książkę dorwałam z biblioteki zakadu, oto jej namiary:
D. & A. Matsunaga „Foundation of Japanese Buddhism”, Los Angeles, 1976 (publikacja dwutomowa).
Mottomo: w słowniku O-Turbielewicz-sama grzebałam już na samym początku . Niemniej jednak, już jest właściwie po ptokach, referat mam jako tako napisany, mejbi sobie poradzę :). Tak czy siak, jeżeli udało by wam się znaleźć jakieś ciekawe syntetyczne materiały na temat buddyzmu w Japonii albo nawet i całej religii w Japonii, możecie wrzucić jakieś do nich namiary (linki, załączniki, tytuły - whatever) :).
Pzdr  _________________ Twój Stary
|
|
| Powrót do góry |
|
|