| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kyosaku

|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 2:35 am |
|
|
|
czy ktos z forumowiczow wie cos na temat pracy w biurach projektowych w Japonii? najwazniejsza jest dla mnie kwestia jezyka- przypuszczam, ze mowi sie po japonsku, chociaz najlepsze biura w Japonii sa mocno international i nie wierze, ze wszyscy znaja japonski...
jak to jest naprawde? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 90 Skąd: 15NM from EPKT (50° 18' N 19° 10' E)
|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 10:06 am |
|
|
|
| mhm problem w Japonii jest właśnie ten, że im wyżej sytuowane stanowisko pracy tym język japoński bardziej wymagany. Po prostu nie znajomość jego będzie stanowiła problem. Co prawda nie mam doświadczeń z tym związanych, bezpośrednio na mnie, ale oglądając np podczas dnia japońskiego na TVP Kulturze jeden z filmów dokumentalnych, można było zauważyć, iż nawet (o ile dobrze pamiętam) dyrektor urzędu miasta, miał problemy z mówieniem po angielsku. A wracając do tematu, tj pracy o kierunku technicznym, nie ma tam miejsca na żadne nieporozumienie. _________________ "... Sa rzeczy ktore trzeba w zyciu zrobic i robi sie je, ale nigdy o nich nie mowi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 3:57 pm |
|
|
|
| Poza tym, w końcu to Japonia. Żeby dotrzeć do takiej posady jako zwykły gaijin miałbyś wiele to przejścia... |
|
| Powrót do góry |
|
|
kyosaku

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 8:16 pm |
|
|
|
Nie wiem za bardzo skąd Ci się ten romantyzm wziął Oo'
Mi chodziło tylko o to, iż w Japonii duże znaczenie ma "awans". Nie ma możliwości, byś wskoczył od razu na wysoką pozycję. Tym bardziej, że jesteś nie-japończykiem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kyosaku

|
|
| Powrót do góry |
|
|