Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Praca w Japonii - Architektura

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kyosaku

Post Wysłany: Nie Sty 14, 2007 2:35 am   Odpowiedz z cytatem
czy ktos z forumowiczow wie cos na temat pracy w biurach projektowych w Japonii? najwazniejsza jest dla mnie kwestia jezyka- przypuszczam, ze mowi sie po japonsku, chociaz najlepsze biura w Japonii sa mocno international i nie wierze, ze wszyscy znaja japonski...
jak to jest naprawde?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tarik

Post Wysłany: Pon Sty 15, 2007 10:06 am   Odpowiedz z cytatem
mhm problem w Japonii jest właśnie ten, że im wyżej sytuowane stanowisko pracy tym język japoński bardziej wymagany. Po prostu nie znajomość jego będzie stanowiła problem. Co prawda nie mam doświadczeń z tym związanych, bezpośrednio na mnie, ale oglądając np podczas dnia japońskiego na TVP Kulturze jeden z filmów dokumentalnych, można było zauważyć, iż nawet (o ile dobrze pamiętam) dyrektor urzędu miasta, miał problemy z mówieniem po angielsku. A wracając do tematu, tj pracy o kierunku technicznym, nie ma tam miejsca na żadne nieporozumienie.

sergioosh

Post Wysłany: Pon Sty 15, 2007 3:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Poza tym, w końcu to Japonia. Żeby dotrzeć do takiej posady jako zwykły gaijin miałbyś wiele to przejścia...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
kyosaku

Post Wysłany: Pon Sty 22, 2007 1:32 am   Odpowiedz z cytatem
popytalem Japonczykow na uczelnii i wyglada na to, ze jednak po japonsku :) No ale taki np. Shigeru Ban sam studiowal w Cooper Union w U.S. i angielski zna :) w kazdym badz razie na wszelki wypadek zaczynam nauke...

Cytat:
Poza tym, w końcu to Japonia. Żeby dotrzeć do takiej posady jako zwykły gaijin miałbyś wiele to przejścia...

Sergioosh widze, ze twoje podejscie do Japonii jest mocno romantyczne. Moje tez takie bylo do czasu kiedy okazalo sie, ze Japonczykom tez cierpna nogi podczas zazen wiec nie taki diabel straszny.
aha, ja jestem gaijinem ktory juz wiele przeszedl ale mam nadzieje, ze to dopiero poczatek.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pon Sty 22, 2007 8:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem za bardzo skąd Ci się ten romantyzm wziął Oo'
Mi chodziło tylko o to, iż w Japonii duże znaczenie ma "awans". Nie ma możliwości, byś wskoczył od razu na wysoką pozycję. Tym bardziej, że jesteś nie-japończykiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
kyosaku

Post Wysłany: Wto Sty 23, 2007 12:56 am   Odpowiedz z cytatem
sergioosh ja Cie chyba normalnie utluke. czy ty masz rozdwojenie jazni? :)
tutaj piszesz ze ciezko, a w innym topiku wstawiasz takiego wspanialego linka wielkie dzieki!!!
...i sorki za ten romantyzm, ale sam widzisz, ze sie da. jak nie drzwiami to przez okno.
pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1