Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Hanzo Hattori vs Sarutobi Sasuke

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Historia Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shirai

Post Wysłany: Sob Maj 20, 2006 11:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Kiedyś gdzieś przeczytałem pewną historie dotyczącą sporu między Hanzo Hattori a Sarutobi Sasuke. Jedna z tych postaci wpadła w pułapke i zakończyła swój żywot z własnej ręki twierdząc, że będzie nawiedzał miejsce, gdzie umrze. Chciałbym sie dowiedziec który z nich popełnił seppuku ? Nie potrafie sobie przypomnieć a tym bardziej odnaleść materiału z którego się dowiedziałem o tej historii, prosze o pomoc w postaci odpowiedzi i o ile to możliwe źrudła, gdzie znajde daną historie.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Nie Maj 21, 2006 10:38 am   Odpowiedz z cytatem
jest mały problem. Hanzo Hattori jest postacią autentyczną podczas gdy Sarutobi Sasuke jest najprawdopodobniej fikcyjną. Nawet gdyby był postacią historyczną to ich spotkanie byłoby raczej niemożliwe, gdyż Hanzo Hattori żył XVIw podczas gdy Sarutobi mógłby tylko istnieć pod koniec XIXw. Chyba, że mówisz o jakiejś grze czy filmie, ponieważ obie te postacie często w nich goszczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Nie Maj 21, 2006 7:49 pm   Odpowiedz z cytatem
no Sarutobi to bodajże trzeci Hokage w Naturo, a Sasuke Uchiha to też koleś z Naruto, tylko ten drugi to pierwsze słysze

Sasuke mógłby być autentyczny bo rysownik Naruto Masashi Kishimoto często sięga tam do historii i mitologii Japonii ;]

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Shirai

Post Wysłany: Nie Maj 21, 2006 9:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Rany dzieki śliczne, no gdzieś to przeczytałem... Ale to napewno nie chodzi o gre ani o film. Dzięki raz jeszcze, dałem sie złapać w bajke :wink:

hmm... ciekawe jak by wygladala walka pomiedzy dwoma takimi postaciami, myśle, że to by było coś niesamowitego, a wy ? dziękuje wam raz jeszcze za odpowiedź i pozdrawiam :wink:
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Maj 21, 2006 9:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Niekoniecznie musi chodzić o "rzeczywistego" Hanzo skoro obok niego pojawia się sarutobii uchiha. Przecież zarówno to nazwisko jak i imię było użyczne wielu potaciom. Daleko nie szukając np. w Kill Bill'u. Sama ang wikipedia podaje dość sporo przykładów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shirai

Post Wysłany: Nie Maj 21, 2006 10:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Jasne, tylko sie zastanawiam jak by wyglądała walka pomiędzy HISTORYCZNYM Sarutobi Sasuke a Hanzo Hattorim. Ale czy napewno Sarutobi istniał ? cóż, bardzo mnie zabolało gdy dowiedziałem się, że spotkanie między nimi jest niemalże niemozliwe. Ale coz.. Prawda boli

Tak przy okazji, zna ktoś jakąś dobrą książke o Hanzo Hattori ? Byłbym wdzięczny jeśli by mi ktoś w tej sprawie pomógł

Słuchajcie, znalazłem źrudło o którym wspominałem na temat spotkania pomiędzy Sarutobi Sasuke a Hanzo Hattori. Źrudłem jest książka pdt "Żelazne Ciało Ninja" niejakiego Ashida Kim. Jesli nie wierzycie, to sami sprawdzcie, gdy bedzie mi juz działał poprawnie skaner, to zeskanuje te dwie strony i wyświetle, naprawde nie wiem czy faktycznie do tego spotkania doszło. Kto wie ? :wink:
Powrót do góry
Takeda

Post Wysłany: Sob Cze 24, 2006 1:47 am   Odpowiedz z cytatem
Shirai napisał:

hmm... ciekawe jak by wygladala walka pomiedzy dwoma takimi postaciami, myśle, że to by było coś niesamowitego, a wy ? dziękuje wam raz jeszcze za odpowiedź i pozdrawiam :wink:

A teraz wyobraź sobie walkę Miyamoto Musashiego i Muso Gennosuke
Powrót do góry
Kimimaro

Post Wysłany: Pią Sty 19, 2007 12:02 pm   Odpowiedz z cytatem
taka walka istnieje i jest nawet bardzo slynna japonska legenda. Nie moge oczywiscie powiedziec czy jest prawdziwa ale na pewno opowiesc istnieje... ale jak to mowia kazda legenda ma w sobie ziarnko prawdy. Przytocze to co z pamietam choc moge ominac kilka szczegolow.

Sarutobi Sasuke byl najlepszym ninja, podczas wojen jego klanu z ktoryms z japonskim wladcow odznaczal sie nadludzka szybkoscia i wytrzymaloscia. Mowi sie ze potrafil przebiec przez gesto zbite oddzialy wroga tak unikajac mieczy by nie odniesc choc najmniejszego uszczerbku na zdrowiu. Czesto wkradal sie tez na teren posiadlosci wladcy by krasc plany wojen i tym podobne sprawy. Lecz nieglupi wladca wynajal rownie slynnego wojownika jakim byl Hatori Hanzo. Ten porozstawial wokol murow pulapki i czekal na przeciwnka. Razu kolejnego Sasuke zakradlszy sie ukryl sie pod stropem. Ale zrobil jakis falszywy ruch i zostal wykryty. Oczywiscie zaczal uciekac, ale przeskakujac przez mur wpadl w sidla zastawione przez Hanzo. Gdy zolnierze zaczeli go juz otaczac ten odcial sobie noge, lydke zwiazal pasem od miecza tak by zmniejszyc krwawienie i uciekl ukrywajac sie w lesie. Lecz wycienczony utrata krwi i potwornym bolem nie mogl uciekac szybko. Po pewnym czasie zostal ponownie otoczony na jakiejs polance. By nie dostac sie w rece wroga powiedzial ze nawet po smierci bedzie walczyl z wladca i popelnil harakiri. Oczywiscie klatwa sie spelniala. W niewyjasniony sposob gineli dowodcy i zolnierze a plany byly dalej kradzione. Choc mowi sie ze to sam Hanzo udawal ducha Sasuke. Po co tego juz nie wiem.

to wszystko co zapamietalem z tamtej legendy. Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Historia Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1