Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Jak ustawic opis hiragana lub katakana w gg

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Osuke

Post Wysłany: Czw Sty 17, 2008 12:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Szczerze powiedziawszy nie do końca potrafię zrozumieć popularność gg, przecież jest tyle o wiele lepszych komunikatorów, które nie tylko nie mają awarii raz na kilka miesięcy to do tego bez najmniejszego kłopotu obsługują Unicode. Jak gg nie chce ci pisać po japońsku to je po prostu zmień na coś innego i do tego samego namów znajomych, przecież wybór jest dość szeroki.[/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Czw Sty 17, 2008 1:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Osuke widzisz to tak jak z Windowsem. Czemu? Bo wszyscy go używają. To jedyny słuszny system/program. Tak jest w obu przypadkach. Wątpię by popularność gg znacząco spadła. Ciężko kogoś namówić by zmienił komunikator bo jego znajomy chce sobie popisać po japońsku. Ludzie jak się do czegoś przyzwyczają to z reguły nie zmieniają nawet jeśli jest coś o wiele lepszego. Dochodzi do tego jeszcze to że inni się też przyzwyczaili więc jak z tym że programiści przyzwyczaili się do robienia większości rzeczy na Windowsa i dla tego mało kto używa Linuksa bo przecież nie ma tam gier i często ulubionych programów. Tak ze zmianą gg na inny komunikator często by musiało się wiązać zapewne ze zmianą znajomych z którymi można by rozmawiać.

slawek15

Post Wysłany: Czw Sty 17, 2008 1:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszystko też zależy, po co ktoś chce pisać po japońsku na gg. Jeśli po to, by pogadać z Japończykami to sugeruję inny program, bo Japończycy (nawet ci mieszkający w PL) gg nawet nie znają, bo co im po nim, jak nie można pisać 'normalnie' :)
A jak ktoś chce sobie poszpanować opisem w statusie po japońsku, no to sorry, ale nie po to są komunikatory.
Generalnie zgadzam sie z Osuke, że jak komuś coś nie pasuje, to niech zmieni program.
Powrót do góry
himonoonna

Post Wysłany: Nie Sty 20, 2008 2:07 am   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Japończycy (nawet ci mieszkający w PL) gg nawet nie znają, bo co im po nim, jak nie można pisać 'normalnie' :)

A to nie do końca prawda^^ Japończycy w Japonii używają gg. Oczywiście nie masowo, ale jest jakaś grupka szalonych zapaleńców. W necie jak się pozpera to można znaleźć instrukcje instalacji i obsługi ze screencapsami i dokładnym tłumaczeniami na japoński (tak jak ja robiłam takie tłumaczenia obsługoi koreanskiego clubboxa na polski^^ a w Korei pewnie myślą, ze w Pl nikt o clubboxach nie słyszał). I oni używali japońskich czcionek między soba i działało jakoś >_< Nie wiem, może to się zmieniło, ale kiedyś napewno się dało pisać na gg w krzakach.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Nie Sty 20, 2008 11:19 am   Odpowiedz z cytatem
Co najwyżej mała, marginalna grupka :)
Poza tym, ktoś chyba pisał, że kiedyś dało się pisać po japońsku, ale teraz bodajże serwery gg nie obsługują unicode. Chyba...
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Sty 20, 2008 11:59 am   Odpowiedz z cytatem
gg w Japonii? Zapaleńcy? Wg mnie to jest stek bzdur. Protokół gg w żaden sposób nie jest jakoś innowacyjny czy lepszy od inncyh istniejących od dłuższego czasu protokołów DOMYŚLNIE obsługujących język japoński. Przykładem jest AIM, MSN, itd. Nie widzę przyczyn, dla których gg mogłoby być obiektem zainteresowania kogokolwiek innego niż polaków.
To jest kolejny przykład tego paradoksu, który często w Polsce można zaobserwować, a raczej po prostu niewiarygodnego szczęścia twórców, oraz silnego przywiązania Polaków do tego co polskie. Przykładem jest Allegro- płatny serwis, który powstał długo po bezpłatnym eBayu, a mimo wszystko osiągnął większy sukces w Polsce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Keii

Post Wysłany: Nie Sty 20, 2008 12:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Allegro osiągnęło większy sukces głównie dlatego, że przez bardzo długi czas było właściwie jedynym godnym uwagi serwisem aukcyjnym w Polsce. eBay pojawił się przecież u nas stosunkowo niedawno.

Norek

Post Wysłany: Nie Sty 20, 2008 1:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam!
Nie wiem czy ktoś już dawał tu tego linka, jeśli tak to prosze o usunięcie mojego posta:
http://di.com.pl/archiwum/12812.html

Pozdrawiam!

himonoonna

Post Wysłany: Nie Sty 20, 2008 8:05 pm   Odpowiedz z cytatem
No wiedziałam, że coś takiego jest^^ Ja czytałam jeszcze inny artykół o gg na jap. windowsie, i własnie było tam dużo screencapsów z opisem co jest czym, bo wszytko po polsku >_<"
To działa tak, jak ze studentami tokijskiej polonistyki: "Chciałam się uczyć jakiegoś rzadkiego języka"

>> Chcieliśmy używać jakiegoś rzadkiego nietuzinkowego komunikatora
;D
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Sty 20, 2008 10:43 pm   Odpowiedz z cytatem
heh, a to ciekawe. Zwracam honor. Nie podniecałbym się jednak... Sądzę, że to tylko ciekawostka. Wątpię, by ten klient był używany na większą skalę. Tym bardziej, że jest on na beOS.

eBay był w Polsce w momencie pojawienia się w internecie. To, o czym wspomniałeś to zdjęcie bariery językowej poprzez wprowadzenie spolszczonej wersji serwisu. Chyba nie doceniam tej bariery po prostu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Nie Lis 09, 2008 2:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Czas na odświeżenie tematu. Najnowsza wersja beta gg już obsługuje japoński, ale ponieważ jest to na razie wersja beta to zdarza się, że program ma problem z wyświetleniem niektórych znaków.

krzychos7

Post Wysłany: Nie Lis 09, 2008 3:02 pm   Odpowiedz z cytatem
A co najważniejsze jak na razie mało kto z niej kożysta. Tak więc to że ustawimy niestety nie znaczy że u u innych się wyświetli.
Jednakże serwery już pozwalaja na to, tak więc np w AQQ teraz można równieżdać długie opisy i w UTF-8

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2