| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Osuke

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 12:06 pm |
|
|
|
| Szczerze powiedziawszy nie do końca potrafię zrozumieć popularność gg, przecież jest tyle o wiele lepszych komunikatorów, które nie tylko nie mają awarii raz na kilka miesięcy to do tego bez najmniejszego kłopotu obsługują Unicode. Jak gg nie chce ci pisać po japońsku to je po prostu zmień na coś innego i do tego samego namów znajomych, przecież wybór jest dość szeroki.[/b] |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 1:55 pm |
|
|
|
Wszystko też zależy, po co ktoś chce pisać po japońsku na gg. Jeśli po to, by pogadać z Japończykami to sugeruję inny program, bo Japończycy (nawet ci mieszkający w PL) gg nawet nie znają, bo co im po nim, jak nie można pisać 'normalnie' :)
A jak ktoś chce sobie poszpanować opisem w statusie po japońsku, no to sorry, ale nie po to są komunikatory.
Generalnie zgadzam sie z Osuke, że jak komuś coś nie pasuje, to niech zmieni program. |
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 2:07 am |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
Japończycy (nawet ci mieszkający w PL) gg nawet nie znają, bo co im po nim, jak nie można pisać 'normalnie' :)
|
A to nie do końca prawda^^ Japończycy w Japonii używają gg. Oczywiście nie masowo, ale jest jakaś grupka szalonych zapaleńców. W necie jak się pozpera to można znaleźć instrukcje instalacji i obsługi ze screencapsami i dokładnym tłumaczeniami na japoński (tak jak ja robiłam takie tłumaczenia obsługoi koreanskiego clubboxa na polski^^ a w Korei pewnie myślą, ze w Pl nikt o clubboxach nie słyszał). I oni używali japońskich czcionek między soba i działało jakoś >_< Nie wiem, może to się zmieniło, ale kiedyś napewno się dało pisać na gg w krzakach. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 11:19 am |
|
|
|
Co najwyżej mała, marginalna grupka :)
Poza tym, ktoś chyba pisał, że kiedyś dało się pisać po japońsku, ale teraz bodajże serwery gg nie obsługują unicode. Chyba... |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 11:59 am |
|
|
|
gg w Japonii? Zapaleńcy? Wg mnie to jest stek bzdur. Protokół gg w żaden sposób nie jest jakoś innowacyjny czy lepszy od inncyh istniejących od dłuższego czasu protokołów DOMYŚLNIE obsługujących język japoński. Przykładem jest AIM, MSN, itd. Nie widzę przyczyn, dla których gg mogłoby być obiektem zainteresowania kogokolwiek innego niż polaków.
To jest kolejny przykład tego paradoksu, który często w Polsce można zaobserwować, a raczej po prostu niewiarygodnego szczęścia twórców, oraz silnego przywiązania Polaków do tego co polskie. Przykładem jest Allegro- płatny serwis, który powstał długo po bezpłatnym eBayu, a mimo wszystko osiągnął większy sukces w Polsce. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 1:49 pm |
|
|
|
Witam!
Nie wiem czy ktoś już dawał tu tego linka, jeśli tak to prosze o usunięcie mojego posta:
http://di.com.pl/archiwum/12812.html
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 8:05 pm |
|
|
|
No wiedziałam, że coś takiego jest^^ Ja czytałam jeszcze inny artykół o gg na jap. windowsie, i własnie było tam dużo screencapsów z opisem co jest czym, bo wszytko po polsku >_<"
To działa tak, jak ze studentami tokijskiej polonistyki: "Chciałam się uczyć jakiegoś rzadkiego języka"
>> Chcieliśmy używać jakiegoś rzadkiego nietuzinkowego komunikatora
;D |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 2:29 pm |
|
|
|
| Czas na odświeżenie tematu. Najnowsza wersja beta gg już obsługuje japoński, ale ponieważ jest to na razie wersja beta to zdarza się, że program ma problem z wyświetleniem niektórych znaków. |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|