| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Owca

|
|
| Powrót do góry |
|
|
exeman

|
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 9:29 pm |
|
|
|
Zdecydowanie pierwsze - Ewa Krassowska, jesli planujesz powaznie nauczyc sie i mowic i pisac. Pozostale to takie badziewia z rozmowkami w stylu:
"Hał aaa juu - Jak się masz"
"Kełkełkełla - Coca Cola". |
|
| Powrót do góry |
|
|
Vera

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Owca

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Vera

|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 4:12 pm |
|
|
|
to, że najlepsza z tych co podałeś to na pewno. aczkolwiek nie tylko. uważam, jest bardzo dobra na początek. napisana jest w sposób na tyle zrozumiały, że nie musisz pół dnia siedzieć nad tym żeby rozszyfrować "o co tej babie może tutaj chodzić" (nie wiem jak was, ale mnie takie myśli nachodziły wielokrotnie, kiedy czytałam książki do nauki gramatyki różnych języków). przy każdej lekcji są ćwiczenia, a na końcu mały słowniczek, tabela czasowników i klasyfikatorów. oczywiście nie znajdziesz tam jakiejś skomplikowanej gramy, bo to w końcu podręcznik dla początkujących, ale myślę, że materiało jest wystarczająco dużo  |
|
| Powrót do góry |
|
|
basiulek

|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 8:29 am |
|
|
|
| a tak przy okazji może ktoś byłby tak dobry i powiedział mi jaki słownik angielsko-japoński jest najlepszy ?? bo wiem że polsko-japońskie są beznadziejne.z góry thx :) _________________ こころにじょおおろし 。。。
ことばはけんよりきける 。。。
|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Marv

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dakki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
barutsuomiei

|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 9:27 pm |
|
|
|
Najlepszy słownik (internetowy) to zdecydowanie jisho.org - który realizowany jest ze współpracą studentów w japonii (aktualizacje na bieżąco)
Najlepszym podręcznikiem jest z kolei "basic kanji book" co do kanji a co do reszty (gramatyk, etc) to "japanese for everyone". Ja uczyłem ( i uczę) się z japońskiego podręcznika, który zły nie jest ale ma 15 lat. Dla średnio władających angielskim (o ile to możliwe przy próbie nauczenia się tego języka) polecam faktycznie PJWSTK-owy "japoński dla początkujących", mimo iż zawiera sporo błędów i jest raczej interpretacją japońskiego (np. używanie w każdych ćwiczeniach osób, co na ogół nie jest dopuszczalne).
Dla sinologów oraz ludzi ogarniających szerszy zakres materiału przydatne jest zdecydowanie podręcznik UJ (Gramatyka. Japoński.) - 2 tomy, autorstwa p. Huszczy. Zdecydowanie trudny i zawiły temat.
Ważne żeby się uczyć, uczyć, dla chcącego nie będzie przeszkodą podręcznik (oczywiście do pewnych granic) . _________________ ganbatte!
|
|
| Powrót do góry |
|
|