Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

3 maja

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 6:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Przeglądając kalendarz zauważyłem że w Japonii święto konstytucji wypada wtedy co w Polsce - 3 maja jak wiadomo. Trochę się zdziwiłem. Ciekawe czy to ma związek. Możliwe że tak ponieważ my mieliśmy drugą na świecie (pierwszą w europie) konstytucje.

ikari_yui

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 7:59 pm   Odpowiedz z cytatem
A niby jaki może mieć związek? Że świętują naszą konstytucję? Albo, że jakiś Japończyk stwierdził: "Uchwalimy naszą konstytucję w ten sam dzień co Polacy. To będzie takie symboliczne."?
Cóż, pozostaje mi tylko pogratulować wyobraźni. ><"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 8:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeżeliby mieli się sugerować jakąkolwiek datą związaną z konstytucją, to wybraliby raczej datę tej pierwszej... Zbieg okoliczności wydaje mi się oczywisty (zresztą jest tyle państw na świecie, że trudno trafić w "wolny od konstytucji" dzień ).

slawek15

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 8:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Zazwyczaj nie popieram lekko ironicznych uwag ikari, ale teraz ma racje.
Wierzysz, że to ma jakiś związek?? Boże...
Nie sądzę, że wybrali właśnie ten szczególny dzień, bo 3 maja uchwalono konstytucję w Polsce... Jeśli już mieliby wybierać wybrali by moim zdaniem datę 17 września
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Sro Mar 21, 2007 9:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Natchniona mistyczną zbieżnością dat uchwalenia polskiej i japońskiej konstytucji (Oczywiście najpierw natchnęła mnie ona do napisania 4 postów ' Ale przemyślawszy sprawę...) doszłam do genialnego odkrycia. Mianowicie. Polska i Japonia mają prawie takie same biało-czerwone flagi! Tylko, że oni mają czerwone kółeczko i białe na około, a my mamy biały i czerwony pas. Fajnie nie? Pewnie, że tak. Ciekawe czy to tak specjalnie? Może to coś znaczy? Coś czuję, że można by napisać pracę magisterską o zbieżnościach w polskiej i japońskiej kulturze.

(Mam nadzieję, że chociaż jedna osoba uśmiechnęła się czytając tego posta. Ponieważ tak naprawdę nie miał on na celu wykpiwania kogokolwiek, tylko dostarczenia nam w ten ponury pierwszy dzień wiosny odrobiny uśmiechu.)
Powrót do góry
Jan-pończyk

Post Wysłany: Pon Maj 07, 2007 5:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja sie usmiechnalem... a w Japonii sa ulice po ktorych chodza ludzie, zbieg okolicznosci? aj dont fink soł
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1