| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 12:20 pm |
|
|
|
300g ugotowanego ryżu japońskiego (krótko ziarnistego)
Propozycje nadzienia
1. kurczak usmażony w sosie teriyaki
2. marynowane śliwki umeboshi
3. podsmażone kawałki łososia
do dekoracji: żółtko na twardo roztarte z solą przez sitko, 2-3 płaty wodorostów nori (szkarłatnica)
Japoński ryż po ugotowaniu jest naturalnie lepki. Kanapki formujemy z gorącego ryżu. Ręce moczymy w wodzie i nabieramy kulkę ryżu około 80 g, do środka wkładamy wybrane nadzienie, po czym formujemy trójkąt. Dekorujemy paskiem wodorostów nori lub roztartym żółtkiem. Kanapki te świetnie smakują z zupą miso.
Przepis ze strony:
http://ww6.tvp.pl/4749,20070308469294.strona
Robił ktoś? Zawsze mnie one interesowały, może się ktoś podzielić wrażeniami.  |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 8:27 pm |
|
|
|
| Też interesowała mnie ta potrawa, ale problem pojawia się przy poszukiwaniach japońskiego ryżu. Są może jakieś metody by nadać "zwykłemu" ryżowi taką lepkość? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 10:48 pm |
|
|
|
Często jadam ryż, czasem 4 razy w tygodniu, w prawdzie z torebki ale nie ważne czy to był ryż parboiled czy nie i tak nie był taki lepki aby coś z niego ulepić, tak samo w domu jak mamusia gotowała czy kiedykolwiek.
A jak raz powiedziałem że chcę krótkoziarnisty to nawet w hurtowni nie mieli ;| Zawsze jak kupuje ryż to OCZYWIŚCIE tego nie ma, tylko jakieś dzikie i brązowe ;/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:38 pm |
|
|
|
no lepi sie (ten sypany, nie w torebkach) jednak to co innego jakby nie bylo ;/
wie ktos ile kosztuje ten krotkoziarnisty? chociaz moze lepszym pytaniem bylo by gdzie go mozna dorwac, ale zapewne jest w tych sklepach z oryjentalnym jedzieniem :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
aibon

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 12:25 pm |
|
|
|
a mnie udało się nadać zwykłemu ryżowi odpowiednią lepkość
właściwie to proste, wystarczy kupić ryż w takiej paczce kilogramowej (pakowany jak mąka ). należy go odpowiednio wypłukać (nawet do 10. razy, taki ryż bywa brudny i może zawierać różne dziwne paprochy). następnie wrzucamy go do garnuszka i zalewamy wodą tak, aby różnica, pomiędzy ryżem a powierzchnią wody była około 5 cm. wody nie solimy. następnie gotujemy (pod przykrywką) aż do odparowania części wody. zestawiamy garnuszek z palnika i odkładamy na jakieś 5-10 minut, aby napęczniał.
gdy ryż gotowałam w ten sposób zawsze wychodził mi przyjemnie lepki onigiri robiłam i jadłam, ale w wersji słodkiej, czyli z nadzieniem jagodowym aczkolwiek mam w planach zrobienie onigiri z łososiem.
a co do miejsc, gdzie można dorwać japoński ryż? wczoraj widziałam go w markecie Piotr i Paweł w Pile, były nawet trzy rodzaje *tzn. trzech różnych firm*. cena wahała się od 12 do 19 złotych  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 9:23 pm |
|
|
|
| Ja bez problemu znalazłam ryż japoński w hipermarkecie TESCO, na dziale z jedzeniem orientalnym, nie pamiętam już ile kosztował, ale nie aż taki majątek :) _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
_tenshi_

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 8:35 am |
|
|
|
| ja kupiłam w minimalu:) na półce z orientalną zywnoscia, nie pamietam firmy, ale jakiś taki z niebieskim smokiem, kosztował/kosztuje koło 12 zł. Tylko za nic nie moge znaleźć octu ryzowego do mojego ryzu i zawsze robiłam z samym sosem sojowym i cukrem i byl taki dziwny w smaku... _________________ Akujo no fuka-nasake:..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lisa

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yukari

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Szuvi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
|
| Powrót do góry |
|
|
aibon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 5:56 pm |
|
|
|
Różne kombinacje, ale górowały słodkości typu <truskawkowa etc>... Robiłem je po to, aby sprawdzić czy wogóle mi wyjdzie Ale jutro robie następne, te na słodko z jakimś owocemw środku, posypane cynamonem z polewą hmm...mam ochote na adwokat, ale to nie będzie współgrało, więc może w zależności od nadzienia >czkeladowa, truskawkowa, cytrynowa> Następnie z łośmenem(łososiem)" z'wędzonym" ( ), "decko" podsmażonym. Poleje to może sosem do curry, a może jakąś inną ostrą polewką, ewentualnie użyje sosu śliwkowego :) Lubie eksperymanty. Ryż został mi od ostatniego razu, więc jak go jeszcze raz rozmiękne to dopiero kleik wyjdzie :)
PS. Widziałem 'specjalistyczny' ryż do Onigiri i innych przysmaków w TESCO ! Koszt niespełna 12zł Jest tam też wiele... przypraw i sosów do potraw azjatyckich !
PS2. Zastosujcie się do przepisu aibon ! To naprawdę działa! |
|
| Powrót do góry |
|
|
aibon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun