Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Ziemniaczki na słodko ;]

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Phase

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 4:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Po japońsku to chyba jest tak : Daigaku-imo (ale nie jestem tego pewny).

Dzisiaj miałem przyjemność konsumpcji po pracy i nawet całkiem smaczne było (pomijając fakt,że do gotowania mam dwie lewe ręce).

A przepis jest taki:

1. słodki ziemniak
1. łyżeczka sosu sojowego
1. łyżeczka sezamu
2. łyżki wody
5. łyżeczek cukru

Na samym początku trzeba dobrze umyć ziemniaka.Następnie nie obierając go ze skóry pociąć na małe kawałki,dobrze w wodzie wymoczyć żeby wyeliminować gorzki posmak,osuszyć dokładnie i wrzucić na patelnie i powoli smażyć na głebokim oleju.
Do drugiego garnka wrzucasz cukier,sos sojowy i wodę,w momencie gdy zgęstnieje zdejmujesz z ognia.Następnie ziemniaki usmażone dodajesz do sosu,mieszając je i posypując na sam koniec sezamem.
Smacznego!

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Ostatnio zmieniony przez Phase dnia Pią Lut 23, 2007 5:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 5:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Może być dobre Lubię wszystko co słodkie (oprócz takich jakiś wietnamskich kosteczek pakowanych i wyglądających jak kostki rosołowe które są wręcz słodsze od cukru co powoduje mdłości). Będę musiał spróbować. Zresztą słodkich ziemniaków to jeszcze w żadnej potrawie nie jadłem.

Teloniusz

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 8:18 pm   Odpowiedz z cytatem
A mnie to '5 łyżek cukru' odstrasza...
Czy to napewno jest takie dobre? Bo wygląda na to, że chyba równie dobrze można byłoby dobrac się do cukierniczki...

Phase

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 8:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Teloniusz napisał:
A mnie to '5 łyżek cukru' odstrasza...

Na pierwszy raz zrób według przepisu jaki napisałem.Jak okarze się,że 5 łyżeczek cukru to za dużo to daj tylko 3 .Dla mnie te pięć łyżek było w sam raz ;]

tylko tak jeszcze na marginesie proponuje zrobić to z kilku ziemniaków bo jednym człowiek się nie na je

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Teloniusz

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 9:00 pm   Odpowiedz z cytatem
A ewentualna wskazówka, co do czasu smażenia? Bo w sumie miałbym nawet ochotę wypróbowac ten przepis (ale z trzema a nie pięcioma łyżeczkami...)

krzychos7

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 11:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Czas smażenia ziemniaczków zależy od tego jak je smażysz. Po prostu musisz sprawdzić czymś czy już są gotowe. A co do dużej ilości cukru to na przykład karmel jest bardzo dobry a to właśnie praktycznie sam cukier tylko przetopiony a wtedy przestaje być tak mdły podobnie zapewne dzieje się z cukrem w tym przepisie. Pewnie jest to słodkie jak cukierki cukrowe lub krówki. A jeśli coś to w sklepach lepiej szukać batatów (przynajmniej w tych samoobsługowych, bo w innych to sprzedawca pewnie skapnie się o co chodzi).

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1