Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Sushi - opinie i dyskusje

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
exeman

Post Wysłany: Sob Lut 17, 2007 4:24 pm   Odpowiedz z cytatem
W zwiazku z podejzanym i tajemniczym usunieciem mojego posta dotyczacego sushi, zakladam topic do wymiany opinii na temat tej wspanialej (!?) japonskiej poprawy

Jak juz pisalem polecam sushi z bananem, aczkolwiek tylko dla hardkorowcow - troche sliskie i mdle, ale da sie zjesc

A tak na powaznie, jesli ktos chce przyrzadzic sobie sushi w domu, to polecam sushi z ogorkiem kiszonym (zwykle sushi maki) z surowym lososiem oraz odrobina szczypiorka. Robione na bazie zwyklego ryzu (nie tego do sushi) wychodza calkiem znosnie, a jest chotto taniej ;>

W Krakowie wszelkie materialy mozna kupic w Kuchniach Swiata, w Galerii Krakowskiej. Sam ryz + sos sojowy najlepiej kupic w Tesco - nie musi byc ten oryginalny japonski (ktory jest drogi). Ostatnio zauwazylem tez w Tesco Nori, jednakze cena nie byla konkurencyjna.

Najwiekszy problem mam z gryzieniem glona, a jak Wam to idzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Teloniusz

Post Wysłany: Sob Lut 17, 2007 5:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Już to pisałem, ale w tym temacie bedzie to pasowało najlepiej - najlepsze sushi jakie kiedykolwiek jadłem to oczywiście sushi... (fanfary w tle) z Krewetką!!! Ale musi być ona duża, w całości i mieć chrupiący ogonek (centrum manggha).
Byłbym niesamowicie wdzięczny exeman, gdybyś podał mi adres sklepu w Krakowie, w którym surowy łosoś jest naprawdę świeży... bo większości sklepów jakoś nie dowierzam, a aby jeść rybkę na surowo, to wolę mieć 100% pewności
A co do składników do sushi, to można je znaleźć nieomal w każdym większym sklepie (chociaż w Krakowie). Ostatnio nawet znalałem ryż do sushi i nori w moim niewielkim osiedlowym supermarkecie

krzychos7

Post Wysłany: Sob Lut 17, 2007 6:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Po pierwsze bardzo możliwe że twój temat został usunięty bo już podobny jest (założony przez Saku Yukihime). Ale jednak tamten to bardziej przepisy a tu opinie.

A po drugie to bardzo lubię wschodnią kuchnie ale sushi akurat mi nie pasuje. Niezbyt w ogóle lubię ryby a tym bardziej nie lubię surowych (podobnie jak surowego mięsa).

sergioosh

Post Wysłany: Sob Lut 17, 2007 6:28 pm   Odpowiedz z cytatem
@exeman; Wasze gusty co do jedzenia nijak mają się do tematu "Gdzie zjeść". Pomijam fakt, iż były to dwuzdaniowe posty.
@krzychos7; to nie temat był zamknięty, tylko usunąłem 2 posty nie na temat. Chciałem przenieść te posty do istniejącego tematu "Sushi", ale nie mogę się doszukać takiej opcji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Pią Mar 16, 2007 10:26 pm   Odpowiedz z cytatem
A'propo sushi. Dziś po raz pierwszy się przełamałem i spróbowałem. Był to pierwszy i mam nadzieje ostatni raz. Tak jak przypuszczałem surowa ryba mi nie smakuje (jest ohydna, każda). Jeszcze dali jakąś kapustę chyba marynowaną z imbirem (po smaku czułem) ale też najlepsze nie było (trochę ostre, ale wydawało się jakby z ludwikiem zmieszane). Jedyne co było normalne i zniosłem to sos sojowy i wasabi.

exeman

Post Wysłany: Sob Mar 17, 2007 12:26 am   Odpowiedz z cytatem
Hahaha, krzychos, witamy wsród sushi jadaczów
To co ludwikiem pachniało to oczywiście marynowany imbir. Je się to pomiędzy różnymi rodzajami sushi, aby "przeczyśić kubki smakowe".

Do sushi nie wystarczy sie przełamać. Trzeba przełamać się parę razy, aby w końcu przyzwyczaić organizm

Moje pierwsze sushi jadłem hamując odruchy wymiotne, każde kolejne smakowało lepiej. Teraz jem raczej neutralnie, ale musi być z jakimś warzywem, aby nie było takie mdłe (np. ogórek kiszony - świetnie sie do tego nadaje).
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sob Mar 17, 2007 12:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale macie problemy Mnie sushi smakowało od pierwszego razu, głównie za sprawą sushi z krewetką (miała chrupiący ogonek (^_^). No i nigdy nie miałem odruchów wymiotnych...
Ale zgadzam się z jednym - marynowany imbir jest okropny.

iwan_czarny.

Post Wysłany: Sob Mar 17, 2007 8:37 pm   Odpowiedz z cytatem
ja tam uwielbiam sushi z kalmarem jest przepyszne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Sob Mar 17, 2007 8:48 pm   Odpowiedz z cytatem
@Teloniusz; podpisuję się pod tym, ale co do imbiru akurat nie miałem żadnych problemów. A tak w ogóle to nie wiem czy wiesz, ale ogonka w krewetkach się nie je XD Je się tylko to co jest w środku XD
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:12 am   Odpowiedz z cytatem
Sergioosh, wiem że teoretycznie się go nie je, ale smakuje świetnie + ten dźwięk chrupania
I jeszcze, co do sushi: świetne są wszelakie odmiany z sezamem, nigdy wcześniej nie spodziewałem się, że sezam i ryż tak do siebie pasują.

seeed

Post Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:38 am   Odpowiedz z cytatem
Ja mieszkam niestety w takiej mieścince, że nie uświadczysz chyba nigdzie sushi. Ale jak byłem na feriach w Krakowie w tym roku, to w końcu postanowiłem spróbować. Cena mnie coprawda powaliła na kolana (ale mnie nie zdziwiła) ale nie zniechęciło mnie to. Chciałem spróbować i spróbowałem. Było super. Za rok jak będe miał okazję (niekoniecznie w Krakowie), to też sobie zamówię.

Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Nie Mar 18, 2007 7:33 pm   Odpowiedz z cytatem
No z krewetką dobre było (ogólnie krewetki lubię), ale ryb to w ogóle nie lubię, a szczególnie surowych. Do śledzi na przykład od kąd pamiętam nie mogę się przyzwyczaić. Czasem zjem jakąś smażoną lub wędzoną rybę ale i tak za nimi nie przepadam, wiec do sushi się z pewnością nie przyzwyczaję. Ja jestem akurat dość wybredny, nienawidzę grzybów, mięso jadam tylko chude, wole jeść suche mięso (bez sosów, dosmażone, bez błon, tłuszczu i innych tkanek nie będących mięsem) i nie zmieniam zbyt nawyków jedzeniowych. Smak mam bardzo wyczulony (na przykład wystarczy że coś leżało w lodówce obok grzybów i już je mocno czuje), nie lubię zbyt mocnych smaków (oprócz ostrego, kwaśnego i słodkiego), soli w ogóle nie używam (nawet nie sole wody do gotowania np. ziemniaków). Reasumując wiele rzeczy mi nie smakuje i jeszcze nigdy nie zmieniłem pod tym względem zdania. Oczywiście czasem jem coś czego nie lubię bo albo nie wypada odmówić albo nie mam nic innego pod ręką a jeść lubię.

sergioosh

Post Wysłany: Nie Mar 18, 2007 7:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Sushi niekoniecznie wiąże się z jedzeniem surowej ryby. Jedyne sushi, zawierające mięso ryby było z wędzonym łososiem. Albo było to jedyne, w którym wyczułem smak ryby XD nie pamiętam XD
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Pon Mar 19, 2007 8:05 am   Odpowiedz z cytatem
Kurcze Krzychos7, nieomal francuski piesek
A sushi z wędzonym łososiem też jest niezłe (chociaż jak dla mnie, to do pięt nie dorasta temu z surową rybką (kurcze, może ja Gollumem powinienem zostać...)).

Lina-chan

Post Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 9:26 pm   Odpowiedz z cytatem
sushi z wędzonym łososiem jest przepyszne!!!
Ale polecam też ze słodką tykwą, naprawde bomba. A swoją drogą to nie wiedziałam, że marynowany imbir jest taki dobry :)

Kinga-chan

Post Wysłany: Nie Maj 13, 2007 9:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Sushi jest świetne... niestety jadłam dopiero jedynie z krabem ale i tak 'delicje' haha w każdym razie niezamierzam poprzestać w dalszych badaniach
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Sob Paź 06, 2007 10:26 pm   Odpowiedz z cytatem
No i mnie dopadło. Zacząłem w miarę regularnie jeść sushi. W nowej pracy była impreza firmowa. Niby w zwykłym klubie ale podawali też tam sushi. Jako że wszystko miałem na koszt firmy zacząłem z general managerem wcinać sushi i sie trochę przyzwyczaiłem (przez 5 godzin zjedliśmy gdzieś po 15 sushi i po 20 maki więc trudno było się nie przyzwyczaić). Jadam teraz z 4-5 razy w miesiącu. Ostatnio wpadam najczęściej do restauracji w złotych tarasach (tej na dole) jest tam przyjemnie i smacznie. Niestety nie za tanio ponieważ ceny za zestawy sushi zaczynają się od 50zł (jest też oferta Lunchowa gdzie np. 5 sushi, 3 sashimi, 6 maki, 2 futo-maki, zupa miso, zestaw sałatek owoce i zielona herbata jest za 45zł ale to tylko od pn. do sob. między 12 a 17 czyli albo jestem w pracy albo w szkole chociaż czasami w sobotę szkoły nie mam). Nawet wpadam tam często samemu gdy zgłodnieję na mieście. Już mnie trochę poznają (czasem machnę sie napiwkiem 5-10zł gdy nie mam akurat równej kwoty). A tak w ogóle mimo jako takiej wiedzy o zwyczajach przy stole miałem mały dylemat co zrobić z ciepłym wilgotnym ręcznikiem zwiniętym w rulon podanym na ledwo starczającej na niego miseczce, ale domyśliłem się iż służy do oczyszczenia rąk, chyba nie palnąłem gafy ponieważ nie było dziwnych reakcji ale ciągle mnie to trochę męczy czy aby na pewno do tego to służy.

Katana

Post Wysłany: Nie Paź 07, 2007 2:30 pm   Odpowiedz z cytatem
krzychos7 nie walnąłeś gafy on po prostu do tego służy.

http://monsters.wp.pl/?ac=vid&vid=200059943
http://www.ganglifes.com/index.php?zapros=12311
http://world4.knightfight...;ref=flink
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Czw Lis 08, 2007 8:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie jadłam nigdy sushi... Nie lubię ryb, ale chciałabym kiedys spróbować... Dobre to chociaż...??

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Czw Lis 08, 2007 10:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Pyszne, ja też nie lubiłem ryb, a na myśl o jedzeniu surowej wymiotować mi się chciało. Pierwszy raz nie był najlepszy ale z każdym następnym jest coraz lepiej. Teraz nie mam tygodnia bez wybrania sie do restauracji sushi.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2