| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
exeman

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 4:24 pm |
|
|
|
W zwiazku z podejzanym i tajemniczym usunieciem mojego posta dotyczacego sushi, zakladam topic do wymiany opinii na temat tej wspanialej (!?) japonskiej poprawy
Jak juz pisalem polecam sushi z bananem, aczkolwiek tylko dla hardkorowcow - troche sliskie i mdle, ale da sie zjesc
A tak na powaznie, jesli ktos chce przyrzadzic sobie sushi w domu, to polecam sushi z ogorkiem kiszonym (zwykle sushi maki) z surowym lososiem oraz odrobina szczypiorka. Robione na bazie zwyklego ryzu (nie tego do sushi) wychodza calkiem znosnie, a jest chotto taniej ;>
W Krakowie wszelkie materialy mozna kupic w Kuchniach Swiata, w Galerii Krakowskiej. Sam ryz + sos sojowy najlepiej kupic w Tesco - nie musi byc ten oryginalny japonski (ktory jest drogi). Ostatnio zauwazylem tez w Tesco Nori, jednakze cena nie byla konkurencyjna.
Najwiekszy problem mam z gryzieniem glona, a jak Wam to idzie  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 6:28 pm |
|
|
|
@exeman; Wasze gusty co do jedzenia nijak mają się do tematu "Gdzie zjeść". Pomijam fakt, iż były to dwuzdaniowe posty.
@krzychos7; to nie temat był zamknięty, tylko usunąłem 2 posty nie na temat. Chciałem przenieść te posty do istniejącego tematu "Sushi", ale nie mogę się doszukać takiej opcji. |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
exeman

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
iwan_czarny.

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 8:48 pm |
|
|
|
| @Teloniusz; podpisuję się pod tym, ale co do imbiru akurat nie miałem żadnych problemów. A tak w ogóle to nie wiem czy wiesz, ale ogonka w krewetkach się nie je XD Je się tylko to co jest w środku XD |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
seeed

|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:38 am |
|
|
|
| Ja mieszkam niestety w takiej mieścince, że nie uświadczysz chyba nigdzie sushi. Ale jak byłem na feriach w Krakowie w tym roku, to w końcu postanowiłem spróbować. Cena mnie coprawda powaliła na kolana (ale mnie nie zdziwiła) ale nie zniechęciło mnie to. Chciałem spróbować i spróbowałem. Było super. Za rok jak będe miał okazję (niekoniecznie w Krakowie), to też sobie zamówię. _________________ - Jeżeli skrzywdzisz któregoś z moich dzieciaczków...
- To co mi zrobisz ty grubasko?
- Zaj*bie cię poczwaro. Jak szkodnika.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 7:33 pm |
|
|
|
No z krewetką dobre było (ogólnie krewetki lubię), ale ryb to w ogóle nie lubię, a szczególnie surowych. Do śledzi na przykład od kąd pamiętam nie mogę się przyzwyczaić. Czasem zjem jakąś smażoną lub wędzoną rybę ale i tak za nimi nie przepadam, wiec do sushi się z pewnością nie przyzwyczaję. Ja jestem akurat dość wybredny, nienawidzę grzybów, mięso jadam tylko chude, wole jeść suche mięso (bez sosów, dosmażone, bez błon, tłuszczu i innych tkanek nie będących mięsem) i nie zmieniam zbyt nawyków jedzeniowych. Smak mam bardzo wyczulony (na przykład wystarczy że coś leżało w lodówce obok grzybów i już je mocno czuje), nie lubię zbyt mocnych smaków (oprócz ostrego, kwaśnego i słodkiego), soli w ogóle nie używam (nawet nie sole wody do gotowania np. ziemniaków). Reasumując wiele rzeczy mi nie smakuje i jeszcze nigdy nie zmieniłem pod tym względem zdania. Oczywiście czasem jem coś czego nie lubię bo albo nie wypada odmówić albo nie mam nic innego pod ręką a jeść lubię._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 7:40 pm |
|
|
|
| Sushi niekoniecznie wiąże się z jedzeniem surowej ryby. Jedyne sushi, zawierające mięso ryby było z wędzonym łososiem. Albo było to jedyne, w którym wyczułem smak ryby XD nie pamiętam XD |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 9:26 pm |
|
|
|
sushi z wędzonym łososiem jest przepyszne!!!
Ale polecam też ze słodką tykwą, naprawde bomba. A swoją drogą to nie wiedziałam, że marynowany imbir jest taki dobry :) _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kinga-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7