Potrzebuję pomocy w rozszyfrowaniu poniższego ideogramu. Z tego co wiem, jego dolna część jest jednocześnie częścią innego ideogramu oznaczającego "zdrowie". Niestety dla mnie to za mało, muszę znać dokładne znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc.
Z tego co ja wiem to ten ideogram oznacza zdrowie:
健
Ale może jest też jakiś inny.
A nie znalazł byś tych ideogramów w formie tekstowej? Spróbuj narysować w IME i zapisać wynik tekstowy. Trochę ciężko się rysuje w tego typu programach ale jak się postarasz to dużo pomoże.
Rany trochę mnie wnerwia czasem jak właśnie mogą inaczej wyglądać ideogramy narysowane i w tekstowym trybie właśnie 霊 to mi niezbyt przypomina na pierwszy rzut oka ten ideogram na rysunku. jest dużo bardziej ściśnięty w pionie i rozciągnięty w poziomie ale jednak jak się przyjże to to samo.
krzychos7: dlatego ja tego IME nie uzywam - jest masakryczny, nie ma zoomu - tragedia. No chyba, ze ktos ma tablet.
Ja korzystam z wyszukiwania wg. liczby kresek. Jesli nie sa to jakies ideogramy starojaponskie, to znajdzie sie je w podstawowych 1945 (jakos tak). Drugi znalazlem i oznacza samodzielnie - "duch", "stan" - wg. slownika.