Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kurs Japonskiego (Tokyo)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 8:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem taki wyjazd to świetny pomysł. Sama kiedyś myślałam o czymś takim, jednak nie posiadam odpowiednich środków.
Szukałam kiedyś w googlach takich szkół, i znalazłam z6. (Strona, którą podałeś jest jedną z nich.) Niestety teraz nie mogę znaleźć tych linków. Sprawdzałeś google?

Tak od siebie mogę dorzucić, że gdybym jechała na taki kurs to na pewno nie na 2tyg. Skoro bilet kosztował by mnie już 3000zł to postarałabym się zostać tam jak najdłużej. Osobiście nie byłam w Japonii, ale skoro znasz język na poziomie 3kyy to czy nie myślałeś żeby spróbować zarobić tam na przedłużenie pobytu. Oczywiście nie mam zielonego pojęcia czy jest to wykonalne, ale myślę, że skoro już się tam leci to warto spróbować.

pozdrawiam i życzę udanego kursu ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hipcio

Post Wysłany: Pon Lut 05, 2007 8:42 am   Odpowiedz z cytatem
Heheh, ucze sie do 3 kyuu, moj obecny poziom to troche ponad 4ty. Jak juz pisalem, zalezy mi na oswojeniu sie z jezykiem (w pewnym stopniu), przezyciu przygody i poznaniu mista. Praca odpada. W googlach jescze nei szukalem, wezme sie za to w tym tyg. i napisze co tam wyszukalem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Hipcio, jesli tylko masz sporo kasy i checi to lec do Japonii i nie sluchaj osob, ktore twierdza, ze to nie ma sensu. Fakt, ze 3 tygodniowy kurs jezyka niewiele pewnie Cie nauczy (choc pobyt u japonskiej rodziny na pewno pozwoli Ci lepiej i sprawniej poslugiwac sie japonskim w przyszlosci), ale za to wrocisz do domu bogatszy o nowe doswiadczenia. Zazdroszcze Ci bo sama chetnie polecialabym sobie do Japonii chocby na krotki czas . Nie wiem czemu niektore osoby jako argument przeciw wyjazdowi podawaly pojscie na konkurs krasomowczy. Konkurs to konkurs i pobyt na nim nie zastapi tego czego mozna sie nauczyc mieszkajac z japonska rodzina czy spacerujac po japonskich ulicach.
Mam nadzieje, ze jak wrocisz nie zapomnisz opisac swoich wrazen z pobytu w KKW .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Norek

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam!
Ja osobiscie popre Cie, Hipcio, w Twoim planie.
Jesli masz kase, to nie widze problemu, zebys po dwoch latach nauki japonskiego nie mial jechac. Na pewno wyjdzie Ci to na dobre.
Mam kolezanke, ktora majac za soba 7 lat nauki japonkiego wyjechala na tydzien do Japonii (na zaproszenie znajomego) i po powrocie mowila, ze ten tydzien pomogl jej o wiele bardziej, niz miesiace nauki jezyka w Polsce. Przede wszystkim osluchanie, a poza tym dowiadczenie wszystkiego na wlasnej skorze.
Jesli moge cos polecic, to zajrzyj na www.japan-guide.com tam byc moze znajdziesz cos co pomoze Ci w realizacji planu.
Warto posluchac, co inni maja do powiedzenia w tym temacie, ale przydalyby sie troche bardziej rzeczowe argumenty.
Masz kase, checi, nie jedziesz z zerowa znajomocia jezyka? Spelniasz te warunki? Wiec baw sie dobrze i wynies z tej przygody jak najwiecej!
Pozdrawiam i trzymam kciuki!

sergioosh

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 8:25 pm   Odpowiedz z cytatem
W miarę możliwości szczerze polecałbym odwiedzić ambasadę Japonii. Kolega był u nich (co prawda z inną sprawą) i spotkał się z miłym przyjęciem, oraz otrzymał wsparcie i odpowiedzi na swoje pytania

PS pomijam już darmowe gadżety, ale że nie pamiętam dokładnie co to było to nie będę kontynuował byście się nie zawiedli:P (to jakieś drobiazgi byłby, chyba jakiś pergamin i coś tam jeszcze). Pomijam fakt, że to mógł być pojedynczy przypadek.
Powrót do góry
lukaszek

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 10:07 pm   Odpowiedz z cytatem
...ambasada Japonii, mam niemiłe doświadczenia jeśli chodzi o pozyskiwanie informacji od pracujących tam osób...
a co do wyjazdu, to jeśli się ma chęci i wolę nauki, to na pewno warto, nawet na tak krótko

sergioosh

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 11:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Wymienione przez Ciebie wymagania są raczej drugorzędne... mimo wszystko najważniejsze by zrealizować taki wyjazd są pieniądze :/
Co do ambasady, cóż, ja powołuję się na doświadczenia znajomego, więc nie jestem w stanie z czystym sumieniem stwierdzić, iż Ci ludzie są w porządku :/
Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 8:50 am   Odpowiedz z cytatem
Dzieki wszystkim, norek: zaloze na tej stronie temat, na pewno oni cos poleca. Jak wyglada sprawa z biletem, slyszalem ze sa chartery bezposredenio z wawy do tokyo ale trzeba je rezerwowac miesiac wczesniej, to prawda ?
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 9:49 am   Odpowiedz z cytatem
Czartery były ale chyba już nie ma. W każdym razie nawet jeśliby jednak były, to operowałby je LOT swoimi starymi Boeingami i wcale nie tanio, czego nie polecam. Najlepsze oferty z Warszawy ma SAS, a z Berlina British Airways (poniżej 3000 zł w dwie strony ze wszystkimi opłatami). Ewentualnie można polecieć z Poznania przez Niemcy Lufthansą, ale wtedy jest trochę drożej.
Powrót do góry
lukaszek

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 2:38 pm   Odpowiedz z cytatem
nierozumiem sergioosh, jakie są według Ciebie najważniejsze wymagania co do takiej podróży, bo według mnie, chęci i zapał są najważniejsze bo jeśli się ich nie ma, nawet wyjazd do Japonii nic nam nie da i nic z niego nie wyniesiemy...

a co do kasy, to nie uważam że jest niezbędna, chociaż bardo ułatwia sprawę, przecież w końcu 'chcieć to móc'

Hipcio

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 4:32 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek: a oferowane sa jakies bezposrednie polaczenia ??, bo zalezy mi na tym zeby nie miec meczacych miedzyladowan.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
@Sławek; weź pod uwagę rzeczywistość i wszystko nagle stanie się jasne. Poza tym, wydaje mi się, że z takiej podróży trudno czegoś nie wynieść. Nawet gdybyś przypadkiem znalazł się w Japonii wcześniej w ogóle się nią nie interesując byłaby to wartościowa podróż.
@Hipcio; Z tego co mi wiadomo, to nie ma. Prawdę mówiąc nie wiem nawet czy uda Ci się przelecieć tylko w 2 lotach, tzn jeśli będziesz szukał najtańszej opcji (ja tak miałem, bilet z 3 przesiadkami tańszy od 2 przesiadek, ciekawe...).
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 9:52 pm   Odpowiedz z cytatem
@sergioosh: co ma się niby stać jasne? Bo jakoś nie bardzo potrafię zrozumieć, o co ci chodzi. Oczywiście, że jakakolwiek podróż do Japonii (czy gdziekolwiek indziej) jest wartościowa, podróże kształcą. Ale Twoje pierwsze posty nie były zbyt przychylne pomysłowi Hipcia. A może "rzeczywistość", o której piszesz wyżej odnosi się do czegoś innego? Sorry, ale nie wszystko nagle staje się jasne (może to tylko mój przymiot).
@Hipcio: nie ma bezpośrednich połączeń. Ale przesiadki (to co innego niż międzylądowanie) nie są aż tak męczące. Generalnie w tym roku też jadę do Japonii i szukałem wszelkich możliwych opcji i cenowo najlepiej wychodzi SAS, chociaż czasu na przesiadkę w Kopenhadze jest aż nadto, ale w zeszłym roku czekałem 6h i nie było źle. Zawsze można wyskoczyć zobaczyć miasto :-) bardziej zwracałbym uwagę na to, co ci linia oferuje podczas lotu, bo to wbrew pozorom potrafi umilić podróż. Np. SAS ma fajny system rozrywkowy (gry, filmy, itp.), przez co podróż wydaje się krótsza.
Pozdr.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 10:37 pm   Odpowiedz z cytatem
@slawek15; Nie były przychylne, bo nie wiedziałem w jakiej sytuacji był Hipcio. Rozmawiałem z nim na gg i przekonałem się, że ma warunki by wyjechać bez względu na efekt końcowy. Może to tylko moje chybione domysły, ale wydaje mi się, że większość użytkowników tego forum nie jest w stanie zafundować sobie tego rodzaju "wartościowej" wycieczki.
A tak swoją drogą, to te systemy rozrywki chyba są w większości, jak nie we wszystkich samolotach latających na długie dystanse. Co do LOTu, też nie polecam. Omijać z daleka...
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Lut 08, 2007 10:06 am   Odpowiedz z cytatem
わかった。
A co do samolotów, uwierz mi, nie wszystkie mają takie "udogodnienia", np. Finnair nie ma, Lufthansa też nie we wszystkich ma. Osobiście polecam LOT ale na krótkich trasach. Leciałem z nimi do Danii jednym z ich nowych samolotów i był to najlepsze, wajwygodniejszy lot w moim życiu, ale fakt, na dlasze trasy koniecznie inny przewoźnik.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sob Lut 10, 2007 11:18 am   Odpowiedz z cytatem
może miałem jakiegoś pecha, nie wiem, ale dwa razy leciałem LOTem i były to dwie porażki. Za pierwszym razem mieliśmy (pasażerowie) sprezentowaną sporą dawkę emocji podczas niezbyt udanego lądowania. Za drugim z kolei zawiodła obsługa, gdzie po nieudanej próbie odtworzenia informacji o bezpieczeństwie (to o tych pasach, wyjściach awaryjnych itp) w języku angielskim za rolę spikera wziął się pilot, co podobnie jak lądowanie w pierwszym przypadku nie było zbyt udane.
Wracając do systemu rozrywki to powinienem sprecyzować, że chodzi mi o duże samoloty latające na duże dystanse, bo rzeczywiście w 737 przeważnie chyba nie ma takiego systemu.
A pamiętasz może który jaki to był model ten "nowy samolot"? Może mi trafiły się najgorsze gruchoty
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sob Lut 10, 2007 3:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Pamiętam. To był Embraer serii 170. Mają ich 10 i do tego 4 trochę większe 175-tki. Generalnie najlepsze z całej floty naszego narodowego przewoźnika.
Z tą rozrywką masz racje, dotyczy to tylko dużych samolotów, ale takimi się przecież leci do Japonii. Dla mnie to dość istotne, ale może po prostu jestem wybredny
Co do emocji podczas lądowania to przoduje tu EasyJet - piloci zapewniają lepsze wrażenia niż na kolejce góskiej :-)
Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 2:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Kurs zalatwiony :). Jade do http://www.languagecourse...anguage=en . Szkola zbiera bardzo dobre noty z czego sie ciesze. Kurs bedzie mnie kosztowal 3500zl (1 miesiac, kurs intensywny, 2 posilki) + cena biletu. Cena mnie zaskoczyla bo liczylem na duzo wyzsze ceny z czego jestem jescze bardziej szczesliwy :) Jade w pazdierniku.
Powrót do góry
Phase

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 3:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak już wyjedziesz na ten kurs w październiku do KKW to nie omieszkaj zwiedzić legendarną Akihabarę (tokijskie "miasto elektroniczne").
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Czw Lut 22, 2007 8:08 pm   Odpowiedz z cytatem
nie jestem w temacie, ale wtrące swoje 3 słowa.
ja też uwarzam, że pomysł Hipca jest bardzo dobry.
Ja wprawdzie w Nihonie nie byłam, ale dość często rozmawiam z Japońcami na Skype.
I....co się okazało ( a raczej co zauwarzyłam)?
po tygodniu takich rozmów (po japońsko-angielsku) załapałam naprawde sporo słów, gramatyki itp
Jeśli nie wiedziałam w niekórych przypadkach co i jak to szukalam pomocy u osób z japonka.pl itp.
Często z nimi gadam i przyznaje że naprawde szybko sie uczyc w ten sposób. A jak Hipcio napisał.... 3 tygodniowy opobyt w Japoni..... to niby nie tak dużo, ale napewno sie nauczy baardzoooo duzo, wkońcu będzie musiał urzywać Nihońca ^__^
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3