Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kurs Japonskiego (Tokyo)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hipcio

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 9:17 am   Odpowiedz z cytatem
Witam, japońskiego ucze sie 2 lata (prywatnie), znam Hiragane, Katakane i okolo 200 Kanji. Zdecydowalem ze w pazdierniku polece na 2-3 tygodnie do na kurs japonskiego do Tokyo. Czy ktos z was byl na takim kursie ? Jest tyle szkol, ale nie wiem ktora bedzie najlepsza. Zalezy mi rowniez na tym aby mieszkac u rodziny. Moze moglbyscie mi polecic jakies firmy\biura ktore organizuja takie wyjazdy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 11:55 am   Odpowiedz z cytatem
"Zdecydowałem"? "Polecę"? Jeżeli nie śpisz na kasie to ja nie widzę sensu w tym co mówisz. Nie wiem na ile poważne są Twoje plany, ale to co piszesz wygląda na bardzo nieprzemyślaną sprawę. Przede wszystkim by nauczyć się języka wcale nie musisz jechać do Japonii (aczkolwiek na poziomie zaawansowanym jest to najlepsze rozwiązanie). Poza tym wg mnie wydawać grubą kasę by polecieć do Japonii by się nauczyć języka i to jeszcze w 3 tygodnie... Czy Ty masz 15 lat?? W ramach programu Vulcanus in Japan (praktyki w japońskich korporacjach dla studentów UE) masz "przyśpieszony kurs japońskiego" który trwa 4 miesiące! Oczywiście w Japonii. Jeśli na poważnie myślisz o wyjeździe do KKW musisz podejść do tego z szerszą perspektywą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Hipcio

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 1:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie kolego mam 21 lat . Do Japonii planuje lecieć na max 3 tygodnie. Generalnie bardzo bym chciał sprawdzić w praktyce mój japonski, poduczyc się, a przy okazji poznać tradycje, zwyczaje i kulture tego zadziwiajacego kraju, dlatego zależy mi na mieszkaniu u rodziny. Warunki do tego mam a zależy mi na przeżyciu niezapomnianej przygody. Czemu nie przemyślana ? Musze jedynie wybrac szkole i rodzine, co tu do przemyslania. Wiesz nauka jezyka na sucho w polsce (nawet u native-speakera) a nauka jezyka w Japonii gdy masz z nim styczność na codzień (chce jechac sam bez znajomych) to pratycznie 2 rozne sprawy. Mysle ze moj poziom (ucze sie do Sankyu) pozwoli mi na spokojne porozumiewanie sie takze o to sie nie martwie.[/b]
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 8:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Z drugiej jednak strony nie słyszałem, by ludzie latali na księżyc by być astronautami. Wydaje mi się, że do Japonii warto pojechać gdy jest się na naprawdę wysokim poziomie pod względem językowym. W przeciwnym razie twoja 3 tygodniowa wycieczka będzie bardziej przygodą niż nauką. Chyba, że o to Ci chodzi? Poza tym warto byś kogoś poznał przed wyjazdem. Nie znam Cię, oraz osobiście rozmawiałem tylko z jednym Japończykiem, więc mogę się mylić, ale wydaje mi się, że nawet będąc w Japonii niekoniecznie będziesz miał codziennie styczność z Japońskim (w sensie dialogu) jeśli nikogo nie będziesz tam znał. Przynajmniej na początku.
Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 9:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Dlatego wlasnie chce jechac tam do szkoly zeby poznac pare osob i jak najwiecej uzywac tego jezyka (mam nadzieje ze nie bede musial mowic po angielsku). Generalnie blokow do mowienia nie mam, obawaim sie jedynie o to czy ich zrozumie. Jezeli japonczyk mowi wolno i podkresla czasowniki i przymiotniki to jest luz i rozumie wszystko (no prawie), ale jak tylko zaczyna mowic "typowo" po japonsku, czyli zaj.... szybko to mam problemiki ale mysle ze idzie do tego przywyknac. Generalnie namaiwa mnie tez do tego moj nauczyciel japonskiego zeby poprostu sprawdzic swoj japonski w zyciu codziennym i dowiedziec sie ile sie naprawde umie .
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 9:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Hipcio napisał:
mam nadzieje ze nie bede musial mowic po angielsku).

a jak nie będziesz wiedział czegoś i będziesz musiał się zapytać "a jak jest po japońsku xxx" to niby w jakim języku się porozumiesz?
wg mnie po 2 latach nauki lecieć tam i próbować sprawdzać japoński to jednak strata kasy, tzn. po prostu za bardzo sięwg mnie nie dokształcisz.
idź na konkurs krasomówczy do wawy i tam się sprawdź ;D taniej i bliżej ;D

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 10:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Kurcze ale wy jestescie :), wiesz nie mam zamiaru opoiwadac mojej japonskiej rodzinie histori polski takze styknie mi podstawowe slownictwo. Poznac kumpla i isc z nim na balet to tez nie jest wielki wysilek gramatyczny :) eee nie bedzie tak zle juz nie gadajcie. [/quote]
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 11:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiesz, ale jeśli 2 inne osoby mówią, że może być inaczej to chyba dobrze by było się jednak zastanowić. Pomysł z konkursem krasomówczym też dobry pomysł. W Poznaniu też się takowy odbywa. Miałem przyjemność być na jednym. Nawet pośmiać się można było, tzn jeśli się zrozumie wystarczająco dużo (ja zapewne miałem 5 krotnie mniejszy ubaw sądząc po reakcjach tłumu i moich:P).
Powrót do góry
Miyako

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 11:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Hipcio - chcesz wybrać się do Japonii na 2-3 tygodnie po to by sprawdzić swój japoński w praktyce. Gdybyś miał w planie że chcesz odwiedzić Japonię w celu zapoznawczym, by trochę tego kraju zobaczyć bo zapewne jest on w sferze Twoich zainteresowań o ile się nie mylę, to napewno zostałbyś inaczej odebrany. Ale piszesz że chcesz sprawdzić czy podszkolić język. Jeśli Twój poziom z tego co piszesz jest dość dobry, to sądzisz że przez tak krótkie 3 tygodnie polepszysz go jeszcze bardziej? To naprawdę za mało czasu. I nie uważam że trzeba aż za tym jechać do Tokyo. Oczywiście jak kto chce, w końcu zrobisz jak będziesz uważał

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 12:34 am   Odpowiedz z cytatem
Hipcio napisał:
Mysle ze moj poziom (ucze sie do Sankyu) pozwoli mi na spokojne porozumiewanie sie takze o to sie nie martwie.

W prawdzie nie znam się za bardzo na tych poziomach, ale skoro to 3 poziom, to za daleko raczej nie zaszedłeś, żeby aż to testować w praktyce. A przynajmniej wątpię aby pozwoliło Ci to na "spokojne porozumiewanie się"
Peace/Pokój/ヘヤ

Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 7:26 am   Odpowiedz z cytatem
"W prawdzie nie znam się za bardzo na tych poziomach, ale skoro to 3 poziom, to za daleko raczej nie zaszedłeś" - 3 poziom to jest tak jak FC z anglika czyli raczej dobrze :). Ok Miyako, rownie dobreze moglbym pojecahc do japoni na 3 tygodnie w celach tylko turystycznych ale skoro moge byc i w celach turystycznych i przy tym duzo sporo sie nauczyc chodzac do szkoly (tak mi sie wydaje) to mysle ze warto sie zdecydowac na ta 2 opcje. Taki pobyt w Tokyo wg. mnie by mi bardzo duzo dal (w sensie wymowy, akcentu itp.).
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 11:24 am   Odpowiedz z cytatem
no nie wiem czy można to tak porównywać ale z chęcią popatrze na tok dalszych rozmów ;]
bo w końcu angielski jest łatwiejszy do japońskiego.
;]

Powrót do góry
Miyako

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 11:57 am   Odpowiedz z cytatem
Nadal jednak nie pojmuję jak przez 2 czy 3 tygodnie można polepszyć język Może zgodziłabym się z takim stwierdzeniem gdyby to były np. 3 miesiące. Mówisz o kursie japońskiego w Tokyo. Kurs możesz odbyć wszędzie. Nawiązanie kontaktu z Japończykami też niemożliwym nie jest. Myślę, że celem tych wszystkich postów tutaj nie jest odwiedzenie Cię od tego pomysłu, tylko ewentualnie poradzenie że może byłaby to mała paranoja

slawek15

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 12:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Z własnego (i nie tylko własnego) doświadczenia wiem, że bez względu an jak długo pojedziesz do Japonii i jaka jest twoja znajomość języka, to jeśli będziesz się chciał czegoś nauczyć, to się nauczysz i nie słuchaj ludzi, którzy ci to odradzają, bo uważają, że jeszcze za wcześnie. Mi też tak mówiono (o moim angielskim) 10 lat temu i przez to nie pojechałem do Anglii na kurs, czego potem bardzo żałowałem.
Jeśli masz $$, bo to jest bardzo ważne, to jedź! Co najwyżej będziesz miał pobyt turystyczny, ale jak znam życie, to na pewno się czegoś nauczysz, chociażby jak się pisze w Kandziach nazwy niektórych dzielnic w Tokio (mi wystarczyło kilka dni). Znacznie łatwiej będzie ci czytać po przyjeździe stamtąd.
Aha i bardzo ważne jest, że podczas pobytu w Japonii będziesz chodził do szkoły, bo przynajmniej będzie miał kto poprawiać twoje błędy. Japończycy mają to do siebie, że zazwyczaj nie poprawiają błędów językowych cudzoziemców, ale w szkole językowej na pewno będzie inaczej.
Ja pojechałem do Japonii po pierwszym roku japonistyki (poziom powyżej 3kyuu, ale jeszcze trochę brakowało do nikyuu) i dałem sobie radę bez problemu, więc się nie przejmuj.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hipcio

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 12:46 pm   Odpowiedz z cytatem
No naresczie ktos mnei popral. Dzieki stary, mowisz tak samo jak moj nauczyciel od jap. Jak juz mowilem warunki na wyjazd mam. Wlasnie o to mi chodzi, zeby poczuc japonski na zywo, nwet jezeli ta szkola mi nie da za duzo, to poznam ludzi, porozmawiam, poznam miasto, zwyczaje, kulture, przezyje przygode i chyba o to w tym chodzi nie ? a ze jade sam to jestem skazany na japonski z czego sie bardzo ciesze. Biore sie za zaltawianie szkoly i rodziny, dam znac na co sie zdecydowalem.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 1:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli tak dobrze znasz angielski jak japoński to ja wciąż odradzam... FCE, nie FC!! A z resztą po rozmowie z Tobą doszedłem do wniosku, że masz "warunki" do tego by pojechać bez względu na konsekwencje, więc raczej droga wolna. Nasz dystans do Twojego pomysłu pewnie bierze się z tego, że nielicznych tutaj stać na ryzyko wywalenia 10k zł na 3 tygodniową "przygodę".
Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 4:17 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh: o jezu nie czepiaj sie szczegolow :), wiesz generalnie zalozeniem tego tematu nie mialo byc namowienie mnie na wyjazd tylko pomoc w wybraniu szkoly, ale chyba z tego co widze chyba nikt na takim kursie nie byl.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 4:26 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Jeśli tak dobrze znasz angielski jak japoński to ja wciąż odradzam... FCE, nie FC!!

Oceniasz jego poziom angielskiego po tym, że napisał FC zamiast FCE?
No comment....
Chłopk pytał o szkoły, firmy organizujące pobyt, a tu taki najazd na niego, że nieprzemyślane, że nie ma sensu.... Niby dlaczego? Sensu to nie ma porównywanie wyjazdu do szkoły językowej z programem Vulcanus, bo jakby nie patrzeć, cel jest zupełnie inny. I co tu ma do rzeczy Benron Taikai (konkurs, o którym była mowa)? Czytając pewne wypowiedzi można by odnieść wrażenie, że podróż do Japonii w celu nauki języka zarezerwowana jest tylko dla "wybranych", znających japoński w odpowiednim stopniu.
Taki wyjazd naprawdę dużo daje, zwłaszcza, gdy mieszka się u rodziny. (sam mieszkałem u japońskiej rodziny, co prawda przez 3 miesiące, ale 3 tygodnie też dobre :-)
Mam nadzieję, że twój wyjazd dojdzie do skutku i jestem pewien, że ci się w Japonii spodoba.
Jeśli chodzi o biura organizujące wyjazdy, to znam tylko jedno www.eurocentres.com , które organizuje wyjazdy do Kanazawy (prefektura Ishikawa)
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kaila^^

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 6:09 pm   Odpowiedz z cytatem
hipcio: a ja sie ciesze ze tam jedziesz. baw sie dobrze, ucz sie pilnie i zwiedzaj do bólu!!!
kazdy sie ciebie czepia, zazdrosc??
masz kase, leć! proste ;]
Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 7:34 pm   Odpowiedz z cytatem
heheh dziekuje bardzo kaila i slawek, mam ogromna nadzieje ze wyjazd dojdzie do skutku, ah musze sie powoli za to brac jedyne narazie co znalazlem to http://www.languagecourse...tokyo.php3 .Musze tam zadzwonic i sie dowiedziec o szczegoly.

Musze popracowac z 2 lub 3 miesiace tylko nad konwersacja i mysle ze bedzie ok.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3