Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Wii or PS3...?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Gry    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Co wybierasz...?
Wii
29%
 29%  [ 7 ]
PS3
29%
 29%  [ 7 ]
Xbox 360
20%
 20%  [ 5 ]
żadne
12%
 12%  [ 3 ]
wszystkie
8%
 8%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 24

Autor Wiadomość
ikari_yui

Post Wysłany: Sro Sty 31, 2007 11:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Więc tak... od kilku dni zastanawiam się Wii czy ps3?
Jak dla mnie w chwili obecnej Wii. XD
A co wy wolicie/wolelibyście/chcecie/macie etc? ;]
kilka fajnych filmików:
porównanie reklama
opinie "specjalistów" Jak dla mnie to tylko pokazuje jacy ludzie grają w PS3 a jacy wybierają Wii^^" -"We have great graphic" -"Wiiiiiiiiiiii"
Co można zrobić z jajkami mając ps3
Co można zrobić z jajkami mająć Wii
Jedna z wad PS3<Wm jednym z programów, które widziałam na ten temat kobieta stwierdziła, że PS3 wygląda jak wielki odkurzacz XD To tak odnośnie innych wad>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sergioosh

Post Wysłany: Czw Lut 01, 2007 1:08 pm   Odpowiedz z cytatem
nigdy nie miałem żadnej konoli, ale tak jak mówi to ten koleś w okularach w tym drugim filmiku granie na Wii wydaję się o wiele lepszą zabawą Mało tego, jest tańszy. Wybieram Wii. PS3 i tak raczej nigdy nie kupie jak poprzednie. Wii stanowi interesującą alternatywę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Norek

Post Wysłany: Pią Lut 02, 2007 12:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam!
Na sam początek, bardzo ciekawy temat, Ikari_yui.
Co do samych konsol, to ja bez zastanowienia wybieram PlayStation 3.
Od razu spieszę wyjaśnić, że nie o grafikę mi chodzi, bo dla mnie ta jest akurat najmniej ważna (z powodu gatunków gier jakie wybieram - przede wszystkim RPGi).
Musze też stwierdzić, że nie jestem antyN, z chęcią bym zakupił GameCube'a (na Wii jest za mało gier, a w perspektywie nie ma za wiele takich, w jakie grać bym chciał). Jedynym ograniczeniem dla mnie są finanse, zatem jeśli mam mieć jedną konsolę, to biorę PS3.
Mnie osobiście śmieszą zahcwyty nad grafiką, czy chodzi o PS2, PS3, X360, czy cokolwiek, bowiem grafika nie stanowi o grywalności - ja z chęcią sięgam po gry starsze, w które nie udało mi się zagrać wcześniej (przy zakupie PS2 pierwszą grą było dla mnie FF7).
Kompatybilność wsteczna? Ile X360 emuluje gier? 200? Jest gdzieś nawet spis:)
Ale fakt, słyszałem że gry starsze wyglądają kupowato ale od grania w gry z PSXa czy PS2 mam właśnie PS2.
Wadą nie jest (aż tak poważną) zła emulacja gier, tylko bardziej martwiłbym się o awaryjność sprzętu. Ponoć w przypadku PS3 nie stwierdzono jakichś większych rażących wykroczeń (a pojedyncze filmiki mnie nie przekonują że jest to sprzęt wysoce awaryjny).
Dla mnie PS3 to maszyna na długie lata, nie wiem czy przy Wii bym się tyle wygrał, co nie zmienia faktu, że jeśli się dorobię ;) to postaram się obok PS3 postawić GC (na Wii może przyjdzie kolej w przyszłości).
Pozdrawiam!

ikari_yui

Post Wysłany: Pią Lut 02, 2007 1:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Chciałabym zaznaczyć, że tak naprawdę to moja decyzja o Wii jest "tymczasowa". Mianowicie. Oczywiście ogólna koncepcja Wi bardziej mi się podoba, aczkolwiek tak naprawdę będziemy wstanie stwierdzić, która z konsoli jest lepsza dopiero gdzieś za pół roku.

Jestem strasznie ciekawa co wybiorą twórcy gier. Czy będzie im łatwiej stworzyć gry do których potrzebny będzie ciekawy pomysł na wykorzystanie Wiimod'a czy też będą się kierować w stronę gier napakowanych bardziej grafiką pod PS3. W chwili obecnej nie możemy mieć pewności na co zacznie wychodzić więcej gier.

Co więcej ani możliwości PS3, ani Wii nie są jeszcze w pełni wykorzystane.
Przyznam się, że jako "miłośniczkę" BftMe I i II gdzie całą interakcja z grą polega na użyciu klawiatury i myszy, a w zamian dostaje się boską grafikę pociąga mnie coś w możliwościach graficznych i złożoności gier na PS3.

Z 2giej strony. Jako osoba, która z utęsknieniem wspomina czasy pegasusa, co więcej swojego czasu zawzięcie grywająca na zemulowane pokemony z GA z przyjemnością pogram w gry oferowane przez Wii. Tak naprawdę argumentem koronnym jak dla mnie w chwili obecnej jest fakt, co już prędzej napisał sergioosh, że Wii prezentuje mi coś nowego, nowy sposób grania, którego jeszcze nie doświadczyłam. Co więcej sposób ten wydaje się gwarantować więcej "frajdy". ;]

@norek
Z tego co mi wiadomo Wii emuluje gry z gamecuba, więc chyba nie ma sensu cofać się do poprzedniej generacji?

Oczywiście PS3 jest bardziej zaawansowanym urządzeniem. "Urządzeniem przyszłości." Fanie było by mieć taka alternatywę.
Aczkolwiek mnie na nią nie stać, a tym bardziej nie stać mnie na obie konsole, więc jak dla mnie Wii. ;]

Niech moc Wii będzie z wami. XD
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Pią Lut 02, 2007 5:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Hm, dlatego GC, bo pad od Wii jakoś mnie nie przekonał do siebie, poza tym, za GC można teraz zapłacić grosze, w porównaniu z nową maszynką.
Patrząc wstecz, konsole Nintendo miały słaby support poza granicami Japonii, spójrzcie na N64 i właśnie GC (na którego mogę z miejsca wymienić interesujące mnie tytuły: RE0, RE1, RE4 - pomijając to że na PS2 wyszedł; FF:Crystal Cronicles, Wind Waker wraz z poprzednimi częściami Zeldy, kolejna część Paper Mario, a także MGS1). To że te gry (czy ogólnie gry na konsole N) były dobrej jakości, zawdzięczać można lepszej kontroli jakości :) Na konsole Sony wychodzi wszystko jak leci, rzadko projekt jest kasowany ze względu na swoją "kaszaniastość" :)
Wiimote może być dobrym rozwiązaniem w niektórych gatunkach, chociaż myślę że niekoniecznie sprawdzi się we wszystkich. Chociaż pewnej innowacyjności nie sposób mu odmówić.
Wiadomo że możliwości Wii i PS3 nie są wykorzystane w pełni, bowiem konsole są dostępne na rynkach od paru miesięcy, na gry pokroju Gears of War (druga generacja gier na X360) będziemy musieli jakiś czas poczekać.
Patrząc pod kątem grafiki, myślę że Square-Enix wydusi siódme soki z maszyny Sony, mogą zrobić to też Capcom i Konami.
Obawiałbym się bardziej o support Wii, chociaż Nintendo stratne nie jest, bo na polu handheldów zdecydowanie (chociaż nie w naszym kraju) wygrywa z konkurencją za sprawą DSa.
Mnie też nie stać na żadną z tych konsol, poczekam aż stanieją i rozważę zakup PS3, Wii tylko i wyłącznie w następnej kolejności (chociaż i tak wolałbym GC z ta garstką gier).
Przy czym zaznaczam też, że nie kieruję się "spiraceniem" żadnej z konsol, te tematy omijam i korzystam z oryginalnych gier, a to że są drogie równa się w tym przypadku wybieranie odpowiednich gier i męczenie ich na maksa. Akurat wielu gier mi nie potrzeba, odkąd rozpocząłem studia.

Pozdrawiam!

ikari_yui

Post Wysłany: Pią Lut 02, 2007 9:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Wiimote może być dobrym rozwiązaniem w niektórych gatunkach, chociaż myślę że niekoniecznie sprawdzi się we wszystkich. Chociaż pewnej innowacyjności nie sposób mu odmówić.

Hmmm... A czy nie jest tak, że w grach starych na gamecuba i grach nie przystosowanych do wiimod'a działa on jak zwykły tradycyjny pad? Po prostu trzyma się go horyzontalnie?

Zastanawiam się co decyduje, że ludzie decydują się na xbox'a 360 poza "halo"? Może osoby, które zagłosowały na xboxa w ankiecie wypowiedziały by się co przekonało je do takiego wyboru? ;p
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 11:13 am   Odpowiedz z cytatem
Sądze, że ludzie kupują 360tke jako jedyna ma szanse konkurować z PS3 pod względem graficznym. No, może nie do końca konkurować, ale na pewno będzie 2ga na liście. Kolejnym plusem jest to, że już jest dostępna od dłuższego czasu.
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 12:37 am   Odpowiedz z cytatem
macie jakieś filmiki z Wii z akcji, w sensie jak gracz musi skakać w trakcie gry?
bo mówiłem mamie to powiedziała że by mi się to przydało żebym się poruszał ;D

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 11:28 am   Odpowiedz z cytatem
Pierwsze jakie znalazłam na youtubie. Powinnam zaznaczyć, że są to oficjalne reklamy. '

http://www.youtube.com/watch?v=p5cPVP_llfo
http://www.youtube.com/watch?v=CkS2DJ6VX_g
http://www.youtube.com/watch?v=0pm0Y5K4tO0
http://www.youtube.com/watch?v=FaUvbncE3Gk
http://www.youtube.com/watch?v=WX07eTc-piM <- Tutaj bardziej pokazane są same gry. Wkleiłam ten link bo można zobaczyć, że oprócz klasyków nintendo czy segi można np zagrać jeszcze w bleach'a czy one piece'a. W db i naruto też można ale akurat na tym filmiku tego nie pokazali.
Powrót do góry
Miyako

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 12:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Wii jest bardzo ciekawe. Na chwilę obecną wybrałabym właśnie to.

Phase

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 1:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie rozumiem czemu temat dotyczacy konsol jest w dziale offtopic Geez...

Druga sprawa podobny temat zostal zalozony juz jakis czas temu przez ze mnie w dziale 'Gry"....

PS: I tak PS3 odniesie wiekszy (komercyjny) sukces niz Wii (mam na mysli zyski ze sprzadarzy gier i konsol w skali calego swiata).

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Lut 04, 2007 3:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
PS: I tak PS3 odniesie wiekszy (komercyjny) sukces niz Wii (mam na mysli zyski ze sprzadarzy gier i konsol w skali calego swiata).

To się jeszcze okaże ;p

A co do identycznego tematu w grach... Przepraszam nie zauważyłam moja wina^^"
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Mnie osobiscie przypadl bardziej do gustu padzik do GC, nawet ten staroszkolny pad do Wii mnie jakos nie przekonuje...
X360 - wydaje mi sie, ze kupuja je ludzie czekajacy na PS3, albo po prostu gracze, ktorzy chca czegos nowego. Zapewne wiekszosc z Was, gdyby miala na tyle kasy, wybralaby kazda konsolke, a tak czesto trzeba sie decydowac na ta jedna na dlugie lata:)
Phase, do tej pory problemem Nintendo byla mala ilosc piszacych na ich konsole programistow (zespolow), co powoli chyba sie zmienia. Druga rzecz, Sony ma wsparcie tworcow, ktorzy juz pisali na wczesniejsze konsole Sony, wiec zostaja tutaj. Ludzie pewnie tez zakladaja sukces PS3, wiec nakreca sie karuzela sama - inestujesz w to co Twoim zdaniem bedzie najdluzej na rynku.
Nie bylbym tez taki pewien, czy Sony odniesie wiekszy sukces. Na razie dalo ciala z premiera - za malo egzemplarzy, nie udalo sie, w przeciwienstwie do Nintendo, zrobic ogolnoswiatowej premiery. Wii moze bardzo dobrze sie sprzedawac w Japonii, jak i w USA, wiec nie przesadzajmy jeszcze sprawy.
Zaznaczam ze to tylko i wylacznie moja opinia:)
A jeszcze jedna rzecz, czemu wolalbym wybrac GC zamiast Wii.
Cena, to jedno. Fakt, mozna gry emulowac, ale po co mi Wii, na ktorej gralbym moze w najnowsza Zelde (i tak dostepna na GC), bo jak na razie niczym mnie nie zachwycila ta konsola.
Mysle ze z dziewczyna wiecej frajdy mielibysmy juz z DSami.
Ja X360 kupilbym dla Blue Dragon, z checia sprawdzilbym jak wyglada Gears of War, oraz Dead Rising.
Pozdrawiam i przepraszam za ewentualne bledy, literowki i brak polskich liter.

Niltinco

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:38 pm   Odpowiedz z cytatem
W chwili obecnej najchetniej zainwestowalabym w DS'a poniewaz wlasnie na niego wyszlo najwiecej interesujacych mnie gier. Co do stacjonarnych konsol to mozliwosc pomachania sobie Wiimote'm w czasie gry w Zelde bardziej przekonuje mnie do zakupu Wii. Cena tez odgrywa tu wazna role . PS3 jest o wiele potezniejsza maszyna niz Wii i pewnie za ladnych pare lat (gdy cena nie bedzie juz powalac na kolana) zaopatrze sie w te konsolke bo na pewno z czasem powstana na nia interesujace mnie tytuly gier.
Powrót do góry
bobon

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 1:13 pm   Odpowiedz z cytatem
wiecie co ps3 poprostu sśie... sony ma z tym tyle problemów, co i rusz wynajdują nowe błędy, problemy, ja już bym wolał wii lub x boxa 360

Angel Original

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 1:53 pm   Odpowiedz z cytatem
będę staromodna i stawiam na ps3 XD

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 2:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Bobon: tak jakby konsole Microsoftu były pozbawione błędów, bez przesady, ale ja nie mówię że PS3 nie ma błędów, na pewno jest mniej awaryjna niż X360, gdzie padały zasilacze, heh...
Z resztą, samo powiedzenie że Sony ssie jest bardzo wymowne, daje dużo informacji i jest bardzo wiarygodne. Daj jakieś przykłady, np. jakiemuś kolesiowi podobno zepsuł się wsysacz płytek;) Ja do Sony mogę mieć jeden zarzut: laser. Ten który teraz jest w PS3 może być jeszcze bardziej wadliwy, ale to czas pokaże.
Pozdrawiam!

ikari_yui

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 9:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Mysle ze z dziewczyna wiecej frajdy mielibysmy juz z DSami.

DS też jest kompatybilny z Wii.
Powrót do góry
Hipcio

Post Wysłany: Czw Lut 08, 2007 12:55 pm   Odpowiedz z cytatem
polecam DS-a kapitalna konsola i wiele rewelacyjnych tytulow, pod wzgledem grywalnosci gniecie PSP.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Phase

Post Wysłany: Czw Lut 08, 2007 3:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Norek napisał:
Ja do Sony mogę mieć jeden zarzut: laser. Ten który teraz jest w PS3 może być jeszcze bardziej wadliwy, ale to czas pokaże.

Moim zdaniem wlasnie laser w PS3 stanowi najwieksza zagadke i novum jesli chodzi o wszystkie konsole i jezeli nowy nośnik danych Blu Ray (pojemnosc plyty 50GB ) spełni nadzieje to xbox ze swoim HD DVD moze sie schować w krzaki bo to pociagnie za soba konsekwencje nie tylko w branzy gier ale tez w kinomatografii (na to chwile Sony ma wsparcie kilku duzych wytwórni filmowych, ktorzy juz zapowiedzieli wydawanie plyt za pomoca Blu-ray) i itd.

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Gry Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2