Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

WSHW-Z w Lodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jabcook

Post Wysłany: Sro Paź 24, 2007 8:37 am   Odpowiedz z cytatem
Niestety nie otworzyli kierunku ani zaocznego ani dziennego. Powód na zaocznym nie wszyscy donieśli dokumenty. Na dziennych mimo ze wszystko było ustalone nagle 2 dni przed rozpoczęciem cześć osób zrezygnowała bo dostała sie gdzie indziej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shaker

Post Wysłany: Nie Paź 28, 2007 7:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie orientujecie sie jaka może być szansa, że za rok kierunek wystartuje?? Bardzo mi odpowiadała ta uczelnia, bo jest blisko.
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Pon Paź 29, 2007 1:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Wątpię ale kto wie. Mówiąć szczerze uczelnia się raczej nie rozwija i nie radzę składania na nią papierów. Wiem bo sam chciałem iść ale naszczęscie wybrałem japkę na PJWSTK w Warszawie bo inaczej zostałbym na lodzie .[/url]

Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sob Lut 02, 2008 3:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam świeże informacje odnośnie japonistyki (filologii) na WSHW-Z w Łodzi. Kierunek ruszy w tym roku pod warunkiem, że będą chętni i nie wycofają się w ostatniej chwili jak to miało miejsce rok temu. Dla chętnych podaję listę przedmiotów.

1. Przedmioty podstawowe i kierunkowe:
-Historia Japonii
-Tradycje, religie i obyczaje Japonii
-System polityczno - prawny Japonii
-Japonia we współczesnym świecie
-Japoński model organizacji i zarządzania
-Wstęp do literaturoznawstwa
-Warsztaty filologiczne

2.Praktyczna nauka języka
-Pisownia
-Fonetyka
-Słownictwo
-Konwersacje
-Japoński w biznesie i mediach

3.Przedmioty kształcenia ogólnego
-Informatyka
-Wykład monograficzny
-Lektorat języka europejskiego
-Wychowanie fizyczne (studia stacjonarne)

4.Przedmioty specjalistyczne
-Zgodnie z programem wybranej specjalizacji

Jest możliwość studiowania dziennie (528 zł za miesiąc) i zaocznie (492 zł za miesiąc) jednak odradzałabym tryb zaoczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Rocky

Post Wysłany: Wto Lut 05, 2008 3:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Biorąc pod uwagę to jakie jest zainteresowanie tą szkołą (widziałem zdjęcia z tegorocznego otwarcia i ilość studentów można na swoich palcach policzyć) to jednak nie liczyłbym na to. Sam niemalże do ostatniej chwili czekałem. Szkoda tylko, że 30 września nie mogli mi powiedzieć czy mój kierunek ruszy. Dowiedziałbym się dopiero po dwóch tygodniach gdyby nie to, że poszedłem odebrać papiery i wtedy mi dopiero powiedzieli, że ten kierunek nie ruszy na pewno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Nymphea

Post Wysłany: Sob Lut 09, 2008 3:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Hejka, widzę, że od pewnego czasu nikt się nie odzywa. Szkoda, bo jestem ciekawa jak tam ta szkółka faktycznie się prezentuje w praktyce. Jest ktoś na japonistyce na wshwz??
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sob Lut 09, 2008 4:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Nymphea, japonistyka na WSHW-Z nie ruszyła w tym roku akademickim (2007/2008) bo kandydatów było za mało. Być może jeśli teraz ilość osób dopisze to uruchomią kierunek.
Powrót do góry
Nymphea

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 12:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Szkoda, bo mialam nadzieje, ze sie cos ruszylo. Mnie szczegolnie interesuje tryb zaoczny, dziennie niestety juz nie dam rady. Jestem mocno zdeterminowana, wiec i tak zloze papiery. Bede miec nadzieje ze tym razem zbierze sie wystarczajaca liczba chetnych.
Dzieki za informacje.
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 12:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Szczerze wątpię czy kiedykolwiek coś ruszy na tej uczelni więc raczej odradzam nastawianie się na składanie papierów tam. Swojego czasu gdy byłem tam chwile zapisany na japonistyce , sekretariat zapewniał mnie że na 1000% japka ruszy i że nie mam czym się martwic i napewno nie zostanę na lodzie . A tu Zonk i kierunek oczywiście nie ruszył i na lodzie zostałem Na szczęście dostałem się gdzie indziej.

Miałem ostatnio okazję porozmawiać z studentami SM na wshwz no i z tego co się dowidziałem nie wygląda to różowo niestety - na uczelni nic się nie dzieje , mało miejsca , mało inwestycji , mało kadry. Krótko mówiąc poprostu się nie rozwija.

Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 2:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Nymphea, zawsze możesz złożyć papiery na WSHW-Z i jeszcze gdzieś od tak na wszelki wypadek ale odradzam zaoczne. O ile takie studia mają sens w przypadku anglistyki, germanistyki czy innego popularnego języka o tyle w przypadku języków orientalnych uczonych od podstaw to nie ma najmniejszego sensu. Z większą znajomością języka wyjdziesz ukończywszy kurs japońskiego niż ucząc się na uczelni w trybie zaocznym.

Questos wiadomo, że na tego typu uczelniach nie związanych w żaden sposób kadrowo z uniwerkami cudów nie można się spodziewać ale chyba już lepiej dla kogoś kto chce studiować japke, a nie dostał się na uniwerek lub nie chce iść na droższe prywatne uczelnie, iść na taką niż studiować coś innego z przymusu. Oczywiście idąc w ciemno na uczelnie, na której dopiero otwierają nowy kierunek podejmuje się pewne ryzyko, ale kto wie, może akurat uczelnia da dobre warunki do nauki .
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 2:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Próbować zawsze można

Powrót do góry
Nymphea

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 5:57 pm   Odpowiedz z cytatem
W moim przypadku raczej nie muszę składac gdzie indziej. Jestem na 4 roku stosunków międzynarodowych (państwowo) i japonistyka jest taka realizacją marzeń z młodości;) Niestety dziennie nie dam rady. Musiałam w tym roku zrezygnowac po 3 m-cach z japonistyki dziennej. Po prostu nie dałam rady tego pogodzic z 2 kierunkiem i pracą. Niestety nie zapowiada się, że zyskam więcej czasu w przyszlym roku dlatego pomyślałam o trybie zaocznym. Na kursach językowych nie ma tylu info o kulturze, historii itp, a to dla mnie bardzo ważny składnik japonistyki.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 7:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Nymphea, a z której japonistyki dziennej musiałaś zrezygnować? Nie jest powiedziane, że akurat na zaocznych dowiesz się o kulturze, historii czy literaturze coś więcej niż jesteś sama w stanie wyczytać z książek bo program studiów zaocznych jest okrojony z materiału w stosunku do tego co jest na dziennych. Oczywiście możesz zapisać się na studia, a jeśli kierunek nie będzie spełniać Twoich oczekiwać możesz zrezygnować. Mój znajomy chciałby studiować japonistykę na WSHW-Z i prawdopodobnie przed rekrutacją wybierze się na uczelnie po nowe informacje. Gdy był pod koniec stycznia władze uczelni nie wiedziały jeszcze jak będzie wyglądał plan ani kogo dokładnie zatrudnią ale powiedziano mu, że za niedługo wezmą się za układanie planu studiów. Gdy będę mieć jakieś nowe informacje od razu dam znać na forum .
Powrót do góry
Nymphea

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 8:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Z WSJO. Żałuję, bo naprawdę mi się podobało. Poziom był solidny jak na prywatne studia. No niestety musiałam zrezygnowac. Ale ta japonistyka caly czas za mną chodzi... Zgadzam się, że na zaocznych może byc różnie. Cóż, jak w tym roku nie otworzą, to zapiszę się na kurs do WSJO :)
Będę wdzięczna za wszelkie info o uczelni bo niestety w łodzi bywam tylko weekendami i nie mam na razie czasu się tam przejśc.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Liv

Post Wysłany: Pią Cze 20, 2008 1:22 am   Odpowiedz z cytatem
Tak wiec istnieje tylko bardzo mała szansa ze japonistyka na wsch-zach w tym roku wystartuje?... kurcze, no to nieciekawie. No ale cóż,, mrzenia nie spełniają sie przecież tak łatwo..
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Cze 20, 2008 9:18 am   Odpowiedz z cytatem
Pewnie nie wystartuje, ale na pewno japonistyka jako filologia ruszy na WSSM w Łodzi i będzie tańsza od tej na WSHW-Z więc nie masz co się martwić.
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Pią Cze 20, 2008 9:19 am   Odpowiedz z cytatem
Jeśli mam być szczery to po jak mnie wyrolowali w tamtym roku nie wierze, że kiedykolwiek ta szkoła otworzy ten kierunek. Według mnie kierunek by już w tamtym roku wypalił bo kandydatów było sporo. Ale z tego co się nie dawno dowiedziałem wszystkim z japonistyki i innych kierunków proponowali aby się przenieść na filologie angielską. I rzeczywiście ludzie się chyba po przenosili bo tylko filologia angielska wystartowała. Według mnie szkoła robi tylko taki chwyt marketingowy aby ludzie się zapisywali i na koniec gdy będą już w nie ciekawej sytuacji proponują się przenosić na swój flagowy kierunek. Już bardziej liczę że na WSSM wystartuje ten kierunek.
Powrót do góry
Liv

Post Wysłany: Pią Cze 20, 2008 11:16 am   Odpowiedz z cytatem
WSSM w sumie tak źle sie nie prezentuje. Zaniose tam swoje papiery i zobaczymy jak to wszystko sie potoczy. Mam nadzieje że finalnie bede studentką japonistyki i bede mogla uczyć sie tego co mnie naprawdę kreci.

Dzięki za odp.
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Sob Lip 19, 2008 8:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Witajcie
W tym roku złożyłam dokumenty na WZWSH i czytając posty jest mi troche przykro.
"Nie składajcie tam dokumentów bo kierunek i tak nie powstanie"? Oczywiście, że nie powstanie jeśli nie zbierze się grupa ok 30 osobowa! Więc składajcie.
Osobiście liczę na ruszenie zaocznych i mam nadzieję, że pomimo wszystko ktoś będzie zainteresownay. Namawiam znajomych, krąże po forach... złóżcie prosze dokumenty jeśli interesuje Was filologia japońska. Jedna osoba może zawazyc na decyzji ruszenia kierunku.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Sob Lip 19, 2008 8:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Miejąc 3 przystanki tramwajem dalej do WSSM, biorąc pod uwagę niższą cenę i lepszą opinię o szkole jako takiej to jakoś wolę tam trzymać papiery niż składac je do jakiejś nieznanej szkółki której wszystkie pomieszczenia mieszczą się na jednym pietrze jakiejś zabytkowej kamienicy. WZWSH albo za jakiś czas zakończy działalnoość, albo powoli będzie się rozwijało. Za 10 lat to przecież może być nawet największa szkoła prywatna w Łodzi... no ale to już powinno interesować maturzystów z 2018 a nie nas.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5