Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

WSHW-Z w Lodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hiro

Post Wysłany: Pią Sty 26, 2007 2:25 pm   Odpowiedz z cytatem
こんにちは
Ktos cos moze wie o nowo powstalym kierunku w Wyzszej szkole humanistycznej Wschod-Zachod ? chodzi mi o japonistyke oczywiscie. Filologia japonska ze specjalizacjami do wyboru : translatoryka, informatyka, nauczycielska z pedagogika, biznesowa, dziennikarska, kulturoznawcza, politologiczna i dwujezykowa.
Jestem bardzo zainteresowany ta szkola bo w porownaniu z Wssm w lodzi ma o wiele wiecej zajec z japonskiego ( lekcje jezyka w wssm - 2 , w wshw-z -10 ), a do warszawy sie nie dostane bo za glupi jestem hehe . Moze ktos jeszcze jest zainteesowany wstapieniem w szeregi tej szkoly. Czekam na odpowiedzi : P[/list]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mottomo

Post Wysłany: Pią Sty 26, 2007 5:23 pm   Odpowiedz z cytatem
to ciekawe, masz może jakiś link?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Hiro

Post Wysłany: Pią Sty 26, 2007 5:43 pm   Odpowiedz z cytatem
a sorka, zapomnialem www.wshwz.edu.pl
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Sty 26, 2007 7:57 pm   Odpowiedz z cytatem
szkoda że tylko licencjackie, ale to i tak wygląda bardzo obiecująco
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sro Sty 31, 2007 2:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Hiro z tego co napisałeś to ta japonistyka zapowiada się interesująco ale radzę być ostrożnym. Nie wchodzi mi cała strona uczelni więc nie wiem jakie informacje podają ale przed podjęciem studiów warto by sprawdzić:
- czy nauka japońskiego cały czas bedzie prowadzona w trybie 10 h tygodniowo
- czy nagle na 2 roku nie zabraknie japońskiego (w jakiejś szkole na chinoznawstwie na 2 lub 3 roku znika nagle nauka języka więc warto się upewnić czy tu nie będzie podobnie)
- jakie są przedmioty związane z Japonią i czy na pewno są od pierwszego roku (to, że coś jest podane na stronie/w ulotkach nie zawsze jest zgodne z prawdą - przykładem jest WSSM)
- kto wykłada
Mottomo, od przyszłego roku wszystkie japonistyki będą w trybie 3 + 2.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Hiro

Post Wysłany: Sro Sty 31, 2007 9:53 pm   Odpowiedz z cytatem
takie maja byc przedmioty podstawowe i kierunkowe, oprocz jak tam jest napisane : praktycznej nauki jezyka
Historia Japonii
Tradycje, religie i obyczaje Japonii
System polityczno - prawny Japonii
Japonia we współczesnym świecie
Japoński model organizacji i zarządzania
Wstęp do literaturoznawstwa
Warsztaty filologiczne

co do tego kto wyklada to sie dowiem w najblizszym czasie. Jestem w Wssm wiec drugi raz mnie nie nabiora i te przedmioty maja byc od pierwszego roku, zreszta to jest filologia japonska a nie jak st. miedzynarodowe ze sp. japonistyka
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Pon Lut 05, 2007 1:22 pm   Odpowiedz z cytatem
NO No całkiem ciekawa uczelnia . Szkoda tylko że nie pomyśleli o tej japonistyce jakies poł roku wcześniej . Nie studiował bym teraz SM- Studia Wschodnie na KSW w Krakowie z czego nie jestem zadowolony.

Powrót do góry
Hiro

Post Wysłany: Pon Lut 05, 2007 4:02 pm   Odpowiedz z cytatem
no tez szkoda, ale nie bede marnowal sobie nastepnych 4 lat na wssm dlatego rezygnuje po tym polroczu i zmieniam szkole
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Pon Lut 05, 2007 7:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak dowiesz sie szczegułów kto wykłada, ile czesne itp. to napisz na forum. Bo może i ja się głęboko zastanowie nad przeniesieniem. Wkońcu marzyciele powinni studiować to o czym marzyli.

Powrót do góry
Hiro

Post Wysłany: Pon Lut 05, 2007 9:40 pm   Odpowiedz z cytatem
kto wyklada dowiem sie jak w tym tygodniu, wiem ze wpisowe 0 zl a czesne to 430 zl na dziennych a 410 na zaocznych . Ale to tylko na japonistyke reszta jest o wiele tansza ( o 100zl )
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 10:36 am   Odpowiedz z cytatem
Aha i spytaj sie jak możesz jak wygląda kwestja przeniesienia sie z innego miasta. Jak mowiłem obecnie studiuje ,,pechowe" Stosunki Międzynarodowe o sp. Studia Wschodnie w Krakowie gdzie Japoński mamy dopiero na 3 roku. Porażka. Za wszelkie info z góry dzięki

Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 10:59 am   Odpowiedz z cytatem
Znalazłem coś takiego http://www.hiszpanski.ang..._6277.html

Wzmianka o szkole :

,,Wyższa szkoła humanistyczna wschód-zachód w Łodzi niema podstaw prawnych do naboru na kierunku filologia związane jest to z tym że zezwolenie nr 181 zezwala jedynie na prowadzenie kierunku stosunki międzynarodowe I stopnia, szkoła złożyła podanie o kierunek filologia jednak ministerstwo ma okres kilku miesięcy na zaopiniowanie tego i odpowiedz co na pewno nie stanie się do końca tego miesiąca. Rekrutacja na kierunku filologia jest całkowicie nielegalna."
Departament Organizacji Szkół Wyższych - Ministerstwo nauki i szkolnictwa wyższego
Dzwoniłem dziś rano:)"

Co prawda jest to wpis z 27 wrześ nia 2006 r. ale dość mnie to zaniepokoiło. Mam nadzieje że sytuacja jest już wyjaśniona.

Powrót do góry
Hiro

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:07 pm   Odpowiedz z cytatem
co masz na mysli z tym przeniesieniem sie z innego miasta ? poprostu przyjezdzasz i sie uczysz , chyba ze chodzi Ci o co innego. A co do tej wzmianki to juz minelo troche czasu i watpie ze gdyby odmowili im prowadzenia filologi to by nie bylo na nia naborow na ten rok
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Hej Hiro!
Moze to nie na temat, ale moze wiesz ze razem z Niltinco bylismy na WSSM, udalo nam sie jednak przeniesc, widze ze nosisz sie z podobnym zamiarem, zatem bede trzymal kciuki zeby Ci sie udalo.
Kiedy zaczelismy tam studia (a bylismy na uczelni cale 3 dni) pytalismy ludzi czy im sie podoba ten caly plan, ilosc zajec, o dziwo nikt nie zglaszal obiekcji, a my nie mielismy skrupulow zeby sie stamtad wyniesc.
Czy mozesz, Hiro, napisac na forum jak wygladaja zajecia, jak radza sobie ludzie, czy sa utworzone jakies grupy z japonskiego, jak wszyscy sobie to wyobrazaja, sa zadowoleni, domylam sie ze wiele owieczek sie tam zablakalo... Poza tym, kto Was uczy, jakies nazwiska moze:)
Przykro mi to mowic, ale WSSM to dla mnie najwieksza padaka o jakiej slyszalem (i niestety przekonalem sie o tym an wlasnej skorze).
Pozdrawiam!

Hiro

Post Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:59 pm   Odpowiedz z cytatem
To tak : Z japonskiego mamy 2 lekcje pod rzad w poniedzialek i na tym sie konczy ta "japonistyka", jest jeden "klub" japonistyczny ale z tego co widzialem to porazka. Na wstepie uwazalem ze jakos to bedzie bo niby tylko na poczatku mialo byc tak malo lekcji z japonskiego no ale pozniej zmienili zdanie i co najwyzej moze odejma z godzinke za rok Jest grupka ludzi ktorzy sa niezadowoleni i chca zmienic szkole i przeniesc sie do Wshwz. A uczy nas absolwentka UW, wybacz ale jakos nie interesowalo mnie to jak ona sie nazywa ale ogolnie ludzie nie sa zadowoleni z jej sposobu nauczania ktory jest raczej chaotyczny.
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Sro Lut 07, 2007 1:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!

Questos

Post Wysłany: Czw Lut 08, 2007 11:49 am   Odpowiedz z cytatem
Heja , to jak wiadomo cos nowego na temat uczelni ?? bo corraz intensywniej mysle o przeniesieniu sie

Powrót do góry
Hiro

Post Wysłany: Czw Lut 08, 2007 6:47 pm   Odpowiedz z cytatem
wiadomo ze jest to narazie jedna z lepszych prywatnych uczelni z japonistyka. Przez sesje nie mialem czasu zeby sie przejsc tam ponownie ale pewnie zrobieto jutro to spytam sie kot wyklada tam japonski
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Wto Mar 13, 2007 3:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Siema

wiadomo coś nowego na temat tej uczelni ???? bo widze ze temat ucichł!

Ja moge jednynie dodać że coś sie już zaczęło na niej dziać co jest dobrym znakiem:

,,Japonia : Weekend kultury japońskiej w Łodzi
Autor: lady Magma · Aktualizacja: 07.03.2007 · Komentarzy: 0
Towarzystwo Polsko - Japońskie Oddział w Łodzi oraz Wyższa Szkoła Humanistyczna Wschód - Zachód mają zaszczyt zaprosić na WEEKEND KULTURY JAPOŃSKIEJ który odbędzie się w dniach 24-25 marca 2007.

Program:
SOBOTA – 24 marca
12.00 - Origami (Polskie Centrum Origami); Go (Łódzki Klub Go)
14.00 - „Japoński teatr” – Henryk Lipszyc (były ambasador Polski w Japonii, wykładowca na UW)
15.00 - „Rodzina cesarska” - dr Krystyna Okazaki (wieloletnia kierowniczka Instytutu Japonistyki i Koreanisktyki UW)
16.00 - „Wycieczka po Tokyo” – Joanna Bator (Instytut Filozofii i Socjologii PAN; felietonistka m.in. w „Gazecie Wyborczej”)
17.00 - „Mitologia Japonii” - Kamila Kozioł (studentka UW, członek TPJ)

NIEDZIELA – 25 marca
12.00 - Kaligrafia – p. Shoko i Piotr Kulpińscy (Kuroneko); Go (Łódzki Klub Go)
14.00 - „Język japoński” – Olga Lorencka (lektor w szkole jęz.obcych Perfekt OK)
15.00 - Pokaz gry na koto - Anna Krystofiak (członek Klubu Yakumo-goto, artysta chóru Filharmonii Łódzkiej, historyk sztuki)
15.30 - „Historia mieczy japońskich” – Zdzisław Kowalski (złotnik, miłośnik japońskich mieczy i sztuk walki)
16.30 - Występ dzieci ze świetlicy środowskowej przy ul.Senatorskiej 4 pt.„Wiosna, lato, jesień, zima”
17.00 - Zakończenie

WSTĘP WOLNY!

Miejsce:
Wyższa Szkoła Humanistyczna Wschód - Zachód
ul. Rewolucji 1905 r. 44
(naprzeciwko Wydz. Ek-Soc UŁ) "

teks zaczerpnięty z http://www.kasumi.pl/

Pozdrawiam

Powrót do góry
Hiro

Post Wysłany: Wto Mar 13, 2007 11:09 pm   Odpowiedz z cytatem
o, ale super juz wiem ze przyjde. Mam nadzieje ze bedzie troche osob, bo z tego co widze ta imprezka jest slabo naglasniana
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5