| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Hayatee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 12:17 pm |
|
|
|
| Cytat: |
Mam na nim wygrawerowany fragment japońskiej Piosenki.
I Gdy moje koleżanki z kl. zapytaly Czemu Sobie zrobilam napis CHIŃSKI (wrr.) toO już mi się nie chcialo tlumaczyć, że to po Japońsku boo Matoly i Tak w kólko będą powtarzać że to Chiński |
Ja przepraszam bardzo, ale skąd taki "śmiertelnik" ma wiedzieć, czym się różni Japoński od Chińskiego kiedy znaki są TE SAME? Skąd mają wiedzieć, że Japoński ma kany a Chiński nie i reguły zapisywania? Matołem jesteś ty skoro odrazu wszystkich potrafisz tak podkreślić. Dla ciebie to może oczywiste, ale dla innych nie, dla kogoś kto się tym nie interesuje, nie zna podstaw (i nie ma powodu, żeby znać, bo od tego są "japoniści") wygląda to identycznie i nie sposób im odróżnić. Mogą się oczywiście zapytać w jakim to języku i wtem możesz się pochwalić swoją zdolnością rozpoznawania pisma, ale mimo wszystko często mówi się o "krzaczkach" dla wzięcia tego w ogół. Japończyk, który nie odróżni polskiego od czeskiego też jest matoł? Postaw się w sytuacji kiedy piszesz coś a podchodzi do Ciebie Azjata i mówi czy to jest po Czesku no kurcze i co powiesz mu?
Widzę, że na forum są sami łowcy stereotypów, szczególnie tych japońskich, ale z drugiej strony popadacie w pewien obłęd i sami tworzycie stereotypy "matołów", którzy nie potrafią odróżnić tak prostej rzeczy jak język japoński od chińskiego w piśmie.
EDIT> Przepraszam, nie widziałem, że Nilt już w sumie napisała o tym samym (poprostu dałem quote i pisałem nie przeczytawszy wcześniej ...) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 12:44 pm |
|
|
|
Niltinco już to wcześniej mi wytlumaczyla i przyznalam się do blędu^^
Nie ma co do tego Wracać bo nie patrzylam na to z takiej Strony Jaką ty mi tu pokazaleś..
Tak więc mówię jeszcze raz, żeby mi nikt już tego samego nie wygarnial po kilka razy:
PRZYZNAJĘ SIĘ DO BLĘDU. LUDZIE MAJĄ PRAWO MYLIĆ JAPOŃSKI Z CHIŃSKIM.
Ja już się na ten temat nie będę wypowiadać jeśli znów pojawi się taka osoba, która powie mi to samo co Ty. _________________ `But with that moon in the sky.
Who wants to be alone ..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Wessnosa

|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 8:29 pm |
|
|
|
Może tak samo jest z kanji jak z zupkami? Oto fragment jednego wypracownia: "
| Cytat: |
| Kanji to są te literki, które Japończycy ukradli Chińczykom. Za każdym razem jak Japończyk przyjeżdżał do Chin to kradł po kilka z nich. Przez to, że po drodze zapominał jak się je pisało, ale jednocześnie uczył kogoś wcześniej jak to zrobić - w tej chwili w użyciu jest około trzysta milionów kanji. Każde kanji składa się z określonej liczby kresek, które co więcej muszą być pisane w określonej kolejności, bo inaczej znak staje się niemożliwy do odczytania. Można je również łączyć, na przykład jak napisze się koło siebie znak oznaczający "człowiek" i "stary" to razem oznaczają traktor. Łatwe prawda? Dlatego zaleca się każdemu odwiedzającemu Japonię alby się tego nauczył; był to główny powód wybuchu II wojny światowej. Ale spokojnie, w "prawdziwym życiu" się ich nie używa. Japończycy już dawno zaniechali praktyk ich czytania - wolą grać w Pokemon. |
". |
|
| Powrót do góry |
|
|
Tegami

|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 9:13 pm |
|
|
|
: /
Jedna z niewielu osób, których nie znałem , żyły w czasie kiedy ja, miały wpływ na moje życie. Będę celebrował jego pamięć dalej trując się zupkami chińskimi.
Bardzo polecam zupki "YumYum" o smaku Kaczki. Można je kupić w BOMI.
Nie smakują kaczką ale są bardzo smaczne i nie są też jakoś zaskakująco drogie bo kosztują tylko 1.19 zł. Za to nie polecam wszystkich tych zupek poniżej 90 gr za sztukę bo strasznie zalatują chemią, no i tych całych amino-podróbek bo smakują jak plastik, ew. jakieś super ostre bo wtedy tego plastiku nie czuć. Ostatnio też wypuścili do sklepów dania błyskawiczne w postaci zupek chińskich, np spagetti i dochodzę do wniosku, że niczym to się nie różni od zwykłych zupek. Dobre są też te czerwone VIFONY bo zielone takie średnie, a tych nowych nie próbowałem bo nie wiem co to jest "5 smaków taiskich", a krewetek nie lubię. Po za tym te wszystkie knorr też są do zjedzenia, Ostry Boczek to chyba moja ulubiona z tej serii bo przepadam za ostrymi potrawami, kiedyś bardzo lubiłem ser w ziołach ale dziś jakoś mi już nie podchodzi, wydaje mi się, że zmienili recepturę i teraz mają mniej intensywny smak. Knorr także wydał ostatnio parę nowych smaków, między innymi kebabowe i tak dalej, zjeść się da ale nic nadzwyczajnego, do kaczkowych jumjumów im daleko. Dobre są też TaoTao o smaku tajskiej zupy grzybowej z czymś tam i algami. Jednak to specyficzny rodzaj smaku, tao tao też wydaje takie duże wiadereczka: Vegetariańskie , Kurczakowe, Wołowe i Wieprzowe, z mięsem i tak dalej, na pierwszy rzut oka może odstraszyć ale tak na prawdę gdy już się przygotuje to tak jak należy to jest na prawdę dobre, do Wiaderka* wołowego polecam dorzucić kostkę rosołową - wołową, jak ktoś woli mniej intensywny smak to pół albo 2/3. Są też inne takie "wiadereczka" ale to tanie podróbki, którym baardzo daleko do tych Tao Tao. Następna zupka, którą chciałbym polecić to KusKus o smaku pikantnego kurczaka. Sprzedają ją bezpośrednio z styropianową (?) miseczką i jest na prawdę ostra, kosztuje około 3 złotych ale jest na prawdę dobra, w zupce pływają takie jakby makaroniki ze wzorkami co sprawia, że jakoś ciekawiej ją się je. Są też mini kubki kuskus pikantne i łagodne i kosztują około 1.50 zł ale to już nie ten smak i raczej bym nie polecił. Ostatnio w Real'u kupiłem jakieś zupki po 0.50 zł i ku mojemu zaskoczeniu nie były tragiczne, w sosie "ostrym" pływały jakieś ziarenka (chyba pieprz i papryka), a esencja (proszek) była pełna warzywek (całych groszków itp) i mięsa. Smak nie był jakiś zadziwiający ale jak za 50 groszy to byłem zadowolony. _________________ Yagate Kuru hi ha atarashii kisetsu wo hiraita... : )
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rika

|
|
| Powrót do góry |
|
|