Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Wyniki japonistyki-UAM

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kajzerka

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 12:37 pm   Odpowiedz z cytatem
dzieki serdeczne. jakbys mogla mi wyslac, to podaje maila: kajzerka1@poczta.onet.pl. Znam to uczucie, jak sie UAM na ciebie wypina, w tamtym roku to przerabialam. Dosc niemile wrazenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Akira

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 12:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Co do godzin przestudiuj sobie tę stronkę: http://ects06.wmid.amu.ed...dpId=11034
Co prawda z tego co pamiętam z planu, który był jeszcze rok temu dostępny na stronie Zakładu Sinologii: http://www.sinologia.amu.edu.pl/index-pl.php będziemy mieć nieco więcej zajęć niż to wynika z tych tabel (tak codziennie do 17-18 ).
A tak poza tym gratuluję

Co do wiedzy o Chinach na wstępie -oczywiście można jej nie mieć w ogóle (choć wydaje mi się to conajmniej dziwne). Ale w pełni zgadzam się z Niltinco: "jeśli nie interesujesz się daną kulturą to naprawdę będziesz mieć niezłą przeprawę z tymi studiami." Rok temu poszedłem awaryjnie na slawistykę tylko z mglistym pojęciem o południowej Słowianszczyźnie i jak przyszło co do czego strasznie się męczyłem, bo okazało sie, że to, o czym wcześniej myślałem, że może być ciekawe było po prostu nudne. I rok skończyłem z b. dobrymi wynikami, ale co z tego jeśli nie miałem z tego żadnej satysfakcji i kompletnie mnie to nie interesowało. Tak więc warto mieć pojęcie o tym co się będzie studiować, oczwiście nie trzeba, ale z drugiej strony po co studiować coś co tak naprawdę nas nie interesuje (nie wierzę w to, że przy prawdziwym zainteresowaniu Chinami nie czyta się o nich w ogóle...).

Jeszcze raz gratuluję,
do zobaczenia w październiku

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 1:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tego co tam napisane wynika, ze bedziemy miec takze j. rosyjski. To prawda? jesli tak to bede wniebowzieta. Aha, z tym japonskim, to chyba nie wiadomo. Moze bedzie to jakis inny jezyk np. koreanski, wietnamski, mam racje?
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 1:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Kajzerka wybacz . Przeszukałam wszystkie dyski ale niemogę znaleźć tego planu zajęć. Chyba już go usunęłam jakiś czas temu, a miałam go właśnie ze strony Zakładu Sinologii. Teraz ta strona mi nie działa :/. J. rosyjski to o ile dobrze pamiętam jest na japonistyce, a na sinologii jest chyba niemiecki, ale jeśli nawet rzeczywiście tak jest to zawsze możesz zapytać czy nie ma możliwości zamiany niemieckiego na rosyjski. Drugi język orientalny jest ale chyba dopiero od 2 roku i słyszałam, że samemu się wybiera jaki się chce studiować ale czy tak jest na pewno to już trzeba zapytać studentów . Zazdroszczę wam, że od października będziecie studiować na UAMie .
Powrót do góry
kajzerka

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 1:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Mi ta strona tez nie dziala. niemiecki tez cool. wsiera wno. Z tym wybieraniem to tak jest, ze na pewno wszyscy beda chcieli japonski i bedzie trzeba przydzielic tych z gorszymi wynikami do tych jezykow, jakie im pozostaly.Nie wierze, zeby ktokolwiek majac mozliwosc miedzy japonskim a tajskim wybral tajski. No, nie uwierze.
Jak to bedziemy miec do 17? Od rana? Tak dlugo? A gdzie moje zycie towarzyskie?
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 1:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
sinologii jest chyba niemiecki

Też mi sie tak zdaje Ale może to zależy od roku. Ja akurat w ogóle nie uczyłem się niemieckiego i nie wyobrażam sobie takiej opcji . Trochę to dziwne, bo rosyjski w odróżnieniu do niemca jest bardzo popularny w Chinach.

Cytat:
Nie wierze, zeby ktokolwiek majac mozliwosc miedzy japonskim a tajskim wybral tajski.

Może taki dziwny jestem, ale mając do wyboru tajski i japoński wybrałbym tajski (byłoby jeszcze fajnie z koreańskim , mongolskim czy wietnamskim).
Cytat:
bedzie trzeba przydzielic tych z gorszymi wynikami do tych jezykow, jakie im pozostaly

Raczej nie będa patrzeć na punkty z rekrutacji. Zapisy będą pewnie pod koniec I roku na zasadzie kto pierwszy ten lepszy

Ostatnio zmieniony przez Akira dnia Czw Sie 03, 2006 1:41 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kajzerka

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 1:40 pm   Odpowiedz z cytatem
No dziwne to by troche bylo. Zwlaszcza, ze pewnie niemiecki jest od podstaw? W takim razie ja na pewno nie moge sie go uczyc, bo moj niemiecki jest duzo lepszy niz angielski, wiec troche by to bylo dziwne. Z kolei nie moga zrobic od stopnia zaawansowanego, bo wiele osob- jak ty- wogole sie go nie uczylo. No, ciekawe to wszystko. mam nadzieje, ze bedzie mozna wybrac miedzy niemeickim a rosyjskim. Aha, a wiekszosc zajec bedzie przy ul. Miedzychodzkiej? Musze sobie mieszkania szukac, a nie wiem gdzie. najbardziej sie boje w tej calej sinologii angielskiego, bo jak juz mowilam, moim pierwszym jezykiem zawsze byl niemiecki. Jeszcze jedno pytanie: czy trzeba miec zdolnosci plastyczne? Maturzysci ze stara matura podobno musza. My nie? Ja mam brzydki charakter pisma (dzieki Bogu, ze sa komputery). Mam nadzieje, ze to sie nie przelozy na znaki chinskie.
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 1:46 pm   Odpowiedz z cytatem
O angielski raczej nie musisz się martwić (nie wiem czy zwrócilaś uwagę w tych tabelach na podręcznik do angielskiego: poziom INTERMEDIATE ).

Cytat:
Musze sobie mieszkania szukac, a nie wiem gdzie.

Idź do biura kwater (w akademiku "Jowita" bodajże).

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 1:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Mi chodzi o to, ze nie wiem w jakiej okolicy. Kolo Miedzychodzkiej, tak? A z tym, wyborem tajskiego to mnie pocieszyles. :*Ja bym bardzo chciala japonski. A na pewno bede na koncu miala prawo wyboru (jestem na koncu listy przyjetych, znaczy, ze pewnie tak bedzie po pierwszym roku, orlem nie bede).
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 2:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
jestem na koncu listy przyjetych, znaczy, ze pewnie tak bedzie po pierwszym roku, orlem nie bede

Tym się raczej nie sugeruj. Matko co za pesymizm
A tak w ogóle to lista może się jeszcze przesunąć

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 2:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Mi chodzi o to, ze nie wiem w jakiej okolicy. Kolo Miedzychodzkiej, tak?

A czy przypadkiem orientalistyki nie przenieśli z Międzychodzkiej gdzieś indziej?
Cytat:
czy trzeba miec zdolnosci plastyczne? Maturzysci ze stara matura podobno musza. My nie?

Tak dobrze to niema . Każdy kandydat powinien mieć zdolności plastyczne ale nie takie jak studenci ASP bo wiadomo, że obrazów tam malować nie będziecie ale muszą być wystarczające, żeby znaczki wyglądały jak znaczki i dało się je odczytać.
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 2:05 pm   Odpowiedz z cytatem
1. Rosyjski jest obowiązkowy tylko na 1wszym roku japonistyki.
Aczkolwiek jedna osoba z 1wszego roku sinologii chciala chodzić z nami na rosyjski i nie było z tym żadnych problemów. <Pominę fakt, że w ziązku z ogromem innych zajęć zrezygnowała z powodu braku czasu>
2. Od 1wszego roku obowiązk0wy jest jeden język indoeuropejski. W tym roku ang i niem był na poziomie (średnio)zaawansowanym (?). a francuski na poziomie podstawowym i zaawansowanym. Oficjalnie wszyscy mają w planie angielski, a grupy z franc i niem tworzone były wspólnie z chętnych sinologów i japonistów.
3. 2gi język orientalny wybiera się na 2gim roku. Wybór jest ograniczony w zależności od obecności lub nie poszczególnych lektorów. Z tego co mi wiadomo grupy tez są mieszane (sinologowie i japoniści).
4.
Cytat:
Jak to bedziemy miec do 17? Od rana? Tak dlugo

LOL XD
No to życzę pwodzenia. Nie pamiętam jak wyglądał plan sinologów ale u nas jak zajęcia kończyły się o 17 to wszyscy byli w niebo wzięci i planowali całonocną naukę w związku " z ogromem zachowanej energii" po tak krótkim dniu na uczelni. XD Pewnie wynikało to z faktu ze 2 razy w tygodniu kończyliśmy o 21 (od rana)"
5
Cytat:
? A gdzie moje zycie towarzyskie?

Znowu muszę stwierdzić, ze nie wiem jak u sinologów ale u nas pojęcie "zycia towarzyskiego" nie istnieje. XD

6. Większośc zajęć odbywa się teraz w budynku HCP przy ul 26 (chyba;p) czerwca^^

7.
Cytat:
Każdy kandydat powinien mieć zdolności plastyczne

A ja nie mam ;p
Co do tego, że muszą być czytelne to ekhm ekhm ja się wypowiadać nie będę XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kajzerka

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 2:26 pm   Odpowiedz z cytatem
jestem zabita. zastrzelona. Moj entuzjazm siegnal zera. a tak sie cieszylam. Boze co ja zrobilam. Gdzie ja sie wpakowalam? Przez ostatnie kilka miesiecy wstaje o 10 i jedynym moim obowiazkiem jest zrobic obiad i isc do fitnes clubu. Jak ja teraz sie przestawie? I co na to moj mily? On mnie zabije. jak ja mu to powiem. On mysli, ze te studia to jakies 7 godzin dziennie. Do 15. <idzie_zapalic_z_nerwow>
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Pią Sie 04, 2006 10:56 am   Odpowiedz z cytatem
Lol:)
No to życze powodzenia we wszystkim:)
Idąc na takie studia wypada mieć odrobinę chęci poświęcenia swojego czasu i części siebie:)
Pozdrawiam!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4